zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De toekomst van de werkplek

30 september 2015 - "In de toekomst gaat de werkplek veranderen. De komst van een nieuwe generatie medewerkers en de snelle ontwikkelingen op het gebied van Cloud gaan hier een grote rol in spelen."

Aan het woord is Tim Kieft, Business Development Manager Online Workspace van INTO en auteur van het boek  ‘Cloudsource je ICT’. Ondanks de snelle opkomst van Cloud oplossingen, ziet Kieft dat de visie van Nederlandse IT-leveranciers op de Cloud niet aansluit bij hoe cloud oplossingen - zoals die van Microsoft - het IT-landschap laten veranderen. "Op de World Partner Conference van Microsoft viel het me weer op. Door de aantrekkende economie wordt er weer geïnvesteerd en lijken IT-leveranciers in Nederland al snel te denken dat ze strategisch weer op de goede weg zijn en dus nog niet hoeven over te stappen op de Cloud. Maar dat biedt geen stabiele basis voor de toekomst. Om voorop te kunnen blijven lopen op de concurrentie, is een overstap naar Online Werken een must."Belangrijke ontwikkelingen
Volgens Kieft zijn er vier ontwikkelingen die de komende jaren bepalend zullen zijn voor het IT-landschap. De eerste is Windows as a Service. "Windows 10 gaat de laatste versie zijn die als pakket verkocht wordt. Net als Office 365, wordt ook Windows een dynamisch en ‘levend’ geheel. Op de achtergrond worden er continu functionaliteiten aan Windows toegevoegd, zonder dat je daar iets van merkt."
De volgende ontwikkeling is Continuum op Windows Phone 10. Hiermee hebben Windows Phone 10 gebruikers een complete PC op zak waarop desktopprogramma’s draaien, zodat je altijd en overal kan werken. "En als u uw smartphone als mini-kantoor gebruikt, dan zult u ook merken dat de browser langzaam verdrongen wordt door een scala aan apps. Privé zie je dat ook al gebeuren. Hoe makkelijk is het om even op de app te kijken wat voor weer het wordt of hoeveel file er staat op weg naar uw volgende afspraak."
De opkomst van Cloud Service Aggregators is volgens Kieft de laatste ontwikkeling die vorm gaat geven aan de werkplek van de toekomst. "Door het groeiend aantal Cloud-apps, ontstaat ook de behoefte om deze onder controle te houden en gebundeld aan te bieden. Office 365 van Microsoft is daar een goed voorbeeld van. Daarnaast zijn er ook Cloud Service Aggregators die je de zekerheid geven over bepaalde risico’s van apps en die zelfs risicovolle apps kunnen blokkeren."

Cloud heeft de wereld veranderd
"Of Microsoft is toch in ieder geval hard op weg om dit voor elkaar te krijgen." Dat is in ieder geval wat Kieft ziet gebeuren. "Veel organisaties aarzelen nog om over te stappen naar bijvoorbeeld Office 365 vanwege de maandelijks terugkerende kosten. Maar als u ziet wat udaarvoor terug krijgt, dan is het eigenlijk logisch dat u een maandelijkse fee moet betalen. Office 365 heeft het afgelopen 400 updates gehad, waar de licentiehouders niets van hebben gemerkt. Ze hebben geen lastige upgrade hoeven draaien en de kosten zijn gewoon gelijk gebleven."

Wat gaat de toekomst ons brengen?
Kieft heeft zelf ook een duidelijke toekomstvisie over hoe Cloud verder om zich heen gaat grijpen. "Office 365 gaat definitief doorbreken als hét alternatief voor Office en online werken, omdat Microsoft er alles aan doet om zijn leidende positie op desktop office applicaties in de cloud te behouden. En veel andere softwareleveranciers gaan dezelfde stap zetten."
Ook de tweede voorspelling van Kieft heeft te maken met de voorsprong van Microsoft. "Als Continuum op de Windows Phone 10 een succes wordt, dan zal Apple snel gaan volgen. Ze kunnen dan echt niet achterblijven en zullen met een eigen ‘desktop on the phone’ moeten komen om Microsoft te kunnen bijbenen." 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Digitale werkplek laat nog even op zich wachten
 Hoe maken we van ons kantoor een digital workspace?
 De toekomstige werkplek op het hoogtepunt van digitalisering
 De werkomgeving van 2020
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10