zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkplek in beeld: Agora-leerroute op Niekée in Roermond (video)

2 november 2015 - De videoserie BusinessCribs brengt inspirerende, opvallende en vooruitstrevende werkplekken in beeld. Dit keer: het onderwijs- en activiteitencentrum van de Niekée vmbo-school in Roermond, waar scholieren leren en werken volgens de Agora-leerroute.

Agora is Grieks voor ‘stadscentrum’ of ‘plein’: de plek waar het sociale leven zich in de oudheid afspeelde. Dat is precies waar het onderwijs- en activiteitencentrum van Niekée bij binnenkomst aan doet denken. Geen smalle gangen met aan weerszijden de gesloten deuren van klaslokalen. Maar een grote, open en kleurrijke ontvangstruimte, waar leerlingen en leraren elkaar ontmoeten en met elkaar aan het werk zijn.Leren in vijf werelden
Iedere leerling volgt een individuele leerroute. Iedereen haalt zijn of haar diploma op eigen tempo. Agora gaat uit van de nieuwsgierigheid van de leerlingen en laat zich dan ook inspireren door een uitspraak van Albert Einstein: ‘Imagination is far more important than knowledge.’ Het hele onderwijs- en activiteitencentrum is ingericht op het prikkelen van nieuwsgierigheid en het standaard curriculum heeft plaatsgemaakt voor vijf werelden. Leerlingen gaan zelf op onderzoek uit in de kunstzinnige, wetenschappelijke, spirituele, maatschappelijke en sociale/ethische wereld. Zo leren de leerlingen zoveel mogelijk over de wereld om zich heen.

Gorilla´s en een vliegend tapijt
Deze werelden zijn overal terug te vinden. Aan het plafond hangen bijzondere objecten, zoals een grote wereldbol, een pop in een sierlijk, wit gewaad en een levensechte koe. Verderop ‘zweeft’ een pop op een vliegend tapijt en staat een buste van Socrates. Op een kubusvormige stiltewerkplek kijkt een gorilla over de ontvangsthal uit. Ook de stiltewerkplek zelf heeft een bijzondere uitstraling: omspannen met een goudgeel doek en ronde, bolvormige ramen.

Geen ‘hokken’ meer
Sjef Drummen is verbonden aan de Stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML), die de Agora-leerroute heeft geïnitieerd. Hij vertelt: "De fysieke omgeving waar leerlingen leren is ontzettend belangrijk. Dat zie je terug in deze school. Als je kinderen in een open omgeving brengt, vertonen ze sneller verantwoordelijker gedrag. Wij noemen dit Niekée community sense. Van ‘hokjesdenken’ wordt geen mens beter. We willen die ‘hokjes’ dus afbreken." Dat is precies wat er bij het onderwijs- en activiteitencentrum van Niekée is gebeurd: het gebouw kent open ruimtes, zonder klassen en muren.

100 procent state-of-the-art
Leerlingen van Agora krijgen allemaal een digital device om opdrachten op te doen. Het onderwijs- en activiteitencentrum telt 25 filmzalen en in elke ruimte staat een beamer met geluid. Sjef Drummen: "Er is een speciaal potje voor ICT-voorzieningen. Wij willen state-of-the-art zijn. Zodra er iets nieuws op de markt komt, schaffen wij dit direct aan en maken we het toegankelijk voor onze leerlingen."

Flexibele werkplek
Leerkrachten en overig personeel hebben flexibele werkplekken, overal in het gebouw. Sjef Drummen licht toe: "Zij werken en vergaderen op een plek die ze maar willen, dus ook tussen de leerlingen. Het hele gebouw is draadloos en leraren hebben overal in het gebouw alle digitale middelen tot hun beschikking."

Werken in teamverband
Volgens Drummen verandert ook de rol van de leraar. De ‘leraar voor de klas’ is verleden tijd. Een goede relatie met de individuele leerling is de kern. Daarbij gaan leraren in de toekomst in teamverband werken: als team verantwoordelijk voor elk individu.

Scrumtechnieken
Een school zonder vaste leerplekken, vergaderruimtes voor leraren en vaste vakken. Tegelijk is er veel structuur en overzicht. Sjef Drummen: "Via een online tool houdt de leerling zelf allerlei informatie bij over het leerproces. Met scrumtechnieken reflecteert hij of zij dagelijks op wat er die dag allemaal is gedaan. Die gegevens worden opgeslagen en zo krijgen wij minutieus inzicht in de ontwikkeling van de leerling.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 7,75 euro
 Nederlander verwacht weer vaker de weg op te gaan voor werk
 Prinsjesdag 2021: de belangrijkste veranderingen voor HR- en salarisprofessionals
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkplek in beeld: Motion10 (video)
 Werkplek in beeld: Ricoh (video)
 Werkplek in beeld: Mise en Place (video)
 Werkplek in beeld: LinkedIn Amsterdam
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
E-learning laten ontwikkelen? Let op deze tips!
reacties
Dat coachen is ook niet alles.  (2) 
India minder aantrekkelijk door krappe arbeidsmarkt (1) 
Vijf actiepunten voor een geavanceerde data-analytics-strategie voor de toekomst (1) 
Zo toegankelijk zijn websites waar je belangrijke zaken regelt (1) 
Young Professionals ervaren steeds meer stress (1) 
Twee na grootste stijging werkgelegenheid ooit  (1) 
Nederlanders meest gierig: consumenten betalen steeds minder voor verzending (1) 
top10
Twee derde Nederlanders dik tevreden met baas
Zakelijk reizen na corona: grote behoefte aan ‘grenzeloze benefits’
Online neemt de rol van de papieren folder langzaam over
Vier op tien jonge Nederlanders overwegen emigratie door woningtekort
Jongeren werken aan gezonde wereld en energietransitie tijdens de Tech Day
Premie WA beperkt casco-verzekering stijgt ondanks daling schadelasten
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 7,75 euro
Nederlander verwacht weer vaker de weg op te gaan voor werk
Drie op de vijf Nederlanders willen werken bij bedrijf dat diversiteit als kernwaarde heeft
Nalatigheid beveiligen softwareontwikkeling moet gevolgen krijgen
meer top 10