zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Data-analist, data scientist en big data populairste termen bij zoeken naar IT-vacatures

25 november 2015 - Per inwoner zijn er in Nederland minder vacatures voor IT-banen dan in Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Dat betekent echter niet dat er in Nederland een minder groot tekort bestaat aan technisch personeel – de vraag naar dergelijke vacatures is hier namelijk ook lager.

De concentratie van IT-functies ligt in Nederland wel hoger dan in Frankrijk, waar per inwoner dan weer iets vaker gezocht wordt naar dergelijke functies. Amsterdam is de Nederlandse stad met de meeste IT-vacatures; de hoge concentratie van IT-vacatures maakt van de hoofdstad zelfs een van de zes Europese techhubs. Dat blijkt uit onderzoek van Indeed.IT-vacatures
Om tot die conclusie te komen, vergeleek Indeed het aantal in Nederland geplaatste vacatures voor IT-functies met het aantal in andere landen. De vacaturesite deed hetzelfde met het aantal zoekopdrachten en hield ook daarbij rekening met het aantal inwoners per land. Behalve vacatures voor programmeurs nam Indeed ook softwaregerichte functies als engineer, webdeveloper, data scientist en andere specialismen mee in de vergelijking.

Vergelijking
Uit die vergelijking komt naar voren dat de concentratie van het aantal openstaande IT-functies in Nederland 37 procent lager ligt dan in Duitsland, 27 procent lager dan in Ierland en achttien procent lager dan in het Verenigd Koninkrijk. In Frankrijk ligt de concentratie van het aantal IT-functies nog lager dan hier: per inwoner zijn er in Nederland twee keer zo veel vacatures voor IT-banen als bij de Fransen.
De concentratie van het aantal zoekopdrachten naar IT-functies ligt in het Verenigd Koninkrijk maar liefst 2,2 keer hoger dan hier, en in Ierland 2,1 keer hoger; in Duitsland was dat 1,3 keer hoger. In Frankrijk werd er gemiddeld 1,5 keer vaker gezocht naar dergelijke vacatures. De kloof tussen vraag en aanbod van IT-personeel is in Duitsland het best zichtbaar. In alle onderzochte landen is er een tekort aan IT-specialisten, maar bij de Duitsers is dat tekort het grootst.

Data-analist meest populaire zoekterm
Uit het onderzoek van Indeed blijkt ook dat, als het om IT-banen gaat, er in Nederland het meest wordt gezocht naar vacatures voor data-analisten, gevolgd door de zoektermen data scientist en big data. Van alle Nederlandse gemeenten is Amsterdam de plaats met de meeste IT-functies. De concentratie van IT-banen ligt in de hoofdstad van Nederland ongeveer gelijk aan die in steden als Berlijn, Londen, Parijs en Dublin.
In de zoektocht naar internationaal talent pakken Nederlandse bedrijven het slimmer aan dan hun concurrenten in andere niet-Engelstalige landen, zo komt verder uit het onderzoek naar voren. Op vacatures die in het Engels worden geplaatst, wordt vanuit het buitenland gemiddeld twee keer zo vaak geklikt als op vacatures in de nationale taal.
In Nederland wordt meer dan de helft van alle vacatureteksten voor IT-functies opgesteld in het Engels. Het belang van dit fenomeen is vooral duidelijk zichtbaar in Duitsland, waar één van de drie klikken op IT-vacatures in het Engels uit het buitenland afkomstig is.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Lockdown zet aanzienlijk deel Nederlanders aan tot leren
 Gelaagde security belangrijker dan ooit door toename verschillende malware-varianten
 Kwart hoogopgeleiden zoekt andere baan vanwege leidinggevende
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vrouwen onmisbaar voor groei en innovatie in IT-sector
 Drie op de vier IT-beslissers zien native mobiele apps als de nieuwe legacy
 CFO's pessimistisch over bonus, positief over lonen
 IT-afdelingen voelen druk om te innoveren
 
 
reacties
 
Stef  |   | 
10-08-2020
 | 
15:14 uur
Bij Eduvision zien we ook een enorme groei in de aanvragen voor een cursus big data. Grote bedrijven en de overheid zetten steeds meer in op big data en hierin een extra opleiding of cursus volgen vergroot dus de kansen op een goede baan.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Managers onderschatten cyberdreigingen massaal
reacties
Lockdown zet aanzienlijk deel Nederlanders aan tot leren  (1) 
Nieuwe, sportieve BMW 128ti heeft historisch verantwoorde naam (1) 
De coronasituatie is het ideale moment voor SEO en online marketing (2) 
Fiets naar uw Werk Dag: Het westen van Nederland en jongeren pakken het meest de fiets naar het werk (1) 
Terug naar het vroegere normaal is geen optie, streef daarom naar een beter normaal (1) 
Zakelijk vastgoed daalt in 2021 met zes procent in waarde  (1) 
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 45 euro (1) 
top10
De coronasituatie is het ideale moment voor SEO en online marketing
Ruim één op de vijf organisaties heeft geen HR-strategie
Een op vijf stoort zich aan partner wanneer ze samen series kijken
Slechts kwart collega’s voelt zich echt veilig op kantoor
Twee derde werkenden beoordeelt nieuwe collega(’s) op uiterlijk
Fiets naar uw Werk Dag: Het westen van Nederland en jongeren pakken het meest de fiets naar het werk
'Te weinig ambitie kabinet voor versterken digitale economie'
Global Wealth Report 2020 van Allianz: Welvaartsimmuniteit
Vier technologietrends die managers in de gaten moeten houden
Ruim 70 procent overheidswebsites niet digitaal toegankelijk
meer top 10