zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vrouwen onmisbaar voor groei en innovatie in IT-sector

19 november 2015 - Op vrijdag 20 november brengt AutomatiseringGids een special over Vrouwen in IT. Het tekort aan vrouwen is in de IT al jaren enorm groot. Het aandeel vrouwen in ‘harde’ IT-functies is in ons land slechts zo’n tien procent.

Daarmee scoort de sector een stuk slechter dan andere branches in Nederland en ook ten opzichte van vergelijkbare branches elders in Europa. Dit terwijl het tekort aan IT-professionals snel oploopt. Vrouwen zijn dan ook hard nodig om de groei van de IT-sector mogelijk te maken. Bovendien is bewezen dat gemengde teams beter presteren en innovatiever zijn.


 
IT-werkgevers hard op zoek naar vrouwen
Uit onderzoek onder zo’n 40 grote IT-werkgevers blijkt dat bedrijven echt doordrongen zijn van het feit dat zij meer vrouwen moeten aantrekken. Het realiseren hiervan blijkt alleen een stuk moeilijker. De belangrijkste motieven om meer vrouwen te werven zijn het economisch perspectief, de meerwaarde van diversiteit, de verwachting van hun klanten en de maatschappelijke afspiegeling. Vrijwel alle werkgevers willen het aandeel vrouwen in de komende jaren flink laten groeien, de doelstellingen daarbij zijn ambitieus.

Begin bij de basis: het onderwijs
Naast de grote IT-werkgevers deed AutomatiseringGids ook onderzoek onder de lezers over hun mening over vrouwen in IT. Opvallend is dat mannen het tekort aan vrouwen als een groter probleem ervaren dan vrouwen. Als gevraagd wordt naar de oplossing, dan lijkt de belangrijkste conclusie: begin bij de basis. IT moet in het onderwijs een belangrijke plek krijgen.

Aantal vrouwelijke IT-studenten blijft laag
Hoewel de oplossing van het tekort aan vrouwen in IT door zowel werkgevers als lezers veelal wordt gezien in het onderwijs, is daar nog geen verandering merkbaar. Het aantal vrouwelijke IT-studenten in het hoger onderwijs blijft, ondanks de inspanningen om het tij te keren, laag.
Terwijl vrouwen al jaren in de meerderheid zijn onder eerstejaarsstudenten in het hoger onderwijs en ook het aantal vrouwelijke studenten dat instroomt in technische hbo-opleidingen dit studiejaar met tien procent is gestegen, blijft het aantal vrouwelijke eerstejaars IT-studenten bedroevend laag. Van de instroom op HBO-Informatica is slechts vier procent vrouw.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vrouwen in de wetenschap: vooroordelen floreren
 Streefgetal vrouwen in raad van bestuur niet gehaald
 25 kenmerken van Alfamannen en - vrouwen
 Zes kenmerken van succesvolle zakenvrouwen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10