zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Had Pieter van den Hoogenband de 100 meter in 45 seconden kunnen zwemmen?

9 november 2015 - Het Internet of Things maakt een opmars in de sportwereld. Sensoren en wearables maken de vele prestatiefactoren inzichtelijk en laten daarmee atleten harder lopen, fietsen en zwemmen.

 Ook teams zijn in staat om beter met elkaar samen te spelen. Hoe kan ook uw business profiteren van die extra zintuigen? Dirk van de Pas, Solution Center Manager bij SAP Nederland, geeft antwoord op deze vraag.Spelletje
Ach, het is maar een spelletje. Hoe vaak moeten sportfanaten die dooddoener wel niet aanhoren. Van de Pas: "Natuurlijk, sport is slechts een spel. Maar wel een die zeker in de topsportwereld enorm serieus wordt gespeeld. Want met marges van vaak niet meer dan milliseconden telt ieder detail."
Voor een sport als zwemmen zijn die milliseconden allesbepalend. Veel zwemmers gaan dan ook tot het uiterste. Neem Pieter van den Hoogenband, een ware waterkunstenaar. Vooral zijn prestaties op de 100 meter vrije slag waren van ongekende klasse. Maar waar ligt de grens van het menselijke lichaam? Wat is het uiterste waartoe een lichaam in staat is? Ergens blijft het knagen: zou 'Hoogie' met de technologie van nu nóg sneller zijn geweest? Zouden wearables en sensoren hem enkele milliseconden hebben gegund?
"Voor een zwemmer, maar eigenlijk voor iedere topsporter, is het vak een soort hogere wiskunde. De prestatieformule bevat enorm veel variabelen. Denk aan voeding, verbranding, hartslag, piekvermogen, spierbelasting, trainingsintensiteit en techniek," legt Van de Pas uit. "Zelfs de outfit is bepalend. Eigenlijk gaat het optimaliseren van die formule het menselijk begrip te boven."

Inzicht
Niet voor niets heeft het internet der dingen de afgelopen jaren voor een revolutie gezorgd. Want waar coaches en sporters voorheen moesten gissen naar tal van die variabelen, maken 'connected' wearables en sensoren dat maximaal haalbare een stuk inzichtelijker.
Neem de 'Moov Now', een wearable die zwemmers aan hun pols bevestigen. Het meet niet alleen uw uithoudingsvermogen, uw hartslag en het calorieverbruik, maar ook bijvoorbeeld de efficiency van uw slagen. Bovendien geeft het real-time aanwijzingen hoe het beter, sneller kan.

Geen vals spel
Wat het niet doet volgens Van de Pas, is de zwemmer in het water een zetje geven. "Want hoe geavanceerd technologie ook is voor de sportwereld, het is uiteindelijk de sporter die het moet doen. Technologie is slechts een hulpmiddel. Het legt de waarheid, de werkelijkheid vast. Het toont alleen dat wat er al is. De prestatie moet u zelf nog leveren. Het internet der dingen speelt niet vals."
Van de Pas geeft aan dat al het bovenstaande eigenlijk ook geldt voor uw business. "Want of u nu auto's verkoopt, broden bakt of zeecontainers naar hun plek van bestemming vervoert, uw business is afhankelijk van tal van variabelen. En wilt u het goed doen, dan is ervaring en onderbuikgevoel absoluut handig. Maar de marges in de milliseconden, daarvoor is alle hulp gewenst. Want ook hier schiet de mens in zijn vermogen tot registreren en begrijpen te kort."

Extra zintuigen
Net als in de topsport tillen sensoren ons hier boven de menselijke beperkingen uit. Zodat we precies weten hoeveel stuks er nog in dat warenhuis liggen. Of wat de staat is van dat machineonderdeel. Of waar dat ene onderdeel zich momenteel precies bevindt in de supply chain. Van der Pas: "En laten we op al die data voorspellende analyses los, dan krijgen we er zelfs een extra zintuig bij: een die de toekomst voorspelt. Bovendien zijn dergelijke hulpmiddelen dankzij cloudtechnologieën echt niet alleen maar weggelegd voor de groten der aarde."

Juiste beslissingen
Is dat vals spelen? Zeker niet, aldus Van de Pas. Want net als in de topsport speelt u het spel van de business nog altijd zelf. U blijft verantwoordelijk. Als het misgaat, bent u altijd nog zelf de klos. De data en inzichten die uit het Internet of Things voortkomen, helpen u slechts bij het nemen van de juiste beslissingen.
Hadden sensoren en data-analyse Pieter aan een tijd onder de 46 seconden op de 100 meter geholpen? Had het Internet of Things hem dat laatste zetje gegeven? We zullen het nooit weten. Maar voor uw business is het nog niet te laat. En uw business is bovendien allesbehalve ‘maar een spelletje’.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Helft slaapt slecht voor sollicitatiegesprek
 Meeste reizigers nog steeds onbeveiligd online op openbare WiFi-spots
 Mismatch talent nog nooit zo groot door snelle technologische ontwikkelingen
 

Gerelateerde nieuwsitems

  IoT vraagt om een andere kijk op beveiligen
  Investering in Internet of Things leidt tot omzetstijging
 ‘Spring op tijd op de IoT-trein’
 Internet of Things: mis de boot niet!
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
White paper: Segmentatie en profielverrijking in e-mail marketing
Je weet ongetwijfeld dat gesegmenteerde mailings beter aansluiten op je lezerspubliek en om die reden betere ratio’s scoren, maar waar moet je beginnen? Laat dit Spotler white paper je inspireren en op weg helpen.
Download het white paper
 
Lees verder
Geregistreerde Nederlandse elektrische auto's groeit alsmaar door
reacties
Werkend Nederland wil aan de leasefiets, fiscale regels en onwetendheid sta-in-de-weg (1) 
Corona-klagen (1) 
Werkende ziet digitaal werken als ‘nieuwe manier van werken’  (2) 
(Wanneer) geven we elkaar weer een hand? (2) 
Digital nomad heeft behoefte aan persoonlijk contact met community (2) 
Autobezit voor Nederlanders nog belangrijker in coronatijden (1) 
Helft Nederlanders nog nooit overgestapt van autoverzekering (1) 
top10
Vier redenen waarom het nieuwe werken beter is
Skillspaspoort gaat cv vervangen
Werkend Nederland wil aan de leasefiets, fiscale regels en onwetendheid sta-in-de-weg
Corona-klagen
Een vijfde verzwijgt kinderwens tijdens sollicitatieproces
Werkende ziet digitaal werken als ‘nieuwe manier van werken’
Onderzoek naar communicatie in crisistijd: laat vooral van u horen!
“Digitale les heeft positieve invloed op prestaties leerlingen”
Bedrijfseconomisch ontslag: wat nu?
Respons jongeren op direct mail hoger dan oudere generaties
meer top 10