zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

‘Spring op tijd op de IoT-trein’

11 februari 2015 - Het Internet of Things (IoT) zit flink in de lift, dankzij de toenemende populariteit van bijvoorbeeld wearables en connected sensoren. Bedrijven worstelen met alle data die dat teweegbrengt. Wat is de werkelijke waarde van IoT voor de business?

Volgens Mark Raben, Head of Customer Innovations bij SAP Nederland, is het negeren van de trend in ieder geval geen optie meer. "Hoe eerder u begint met een datagedreven infrastructuur, hoe eerder u de vruchten plukt."  Big data op zichzelf is niet zo waardevol als u niet de juiste informatie eruit destilleert. Het Internet of Things speelt daarbij een sleutelrol. Het Internet of Things zorgt namelijk voor een enorme stortvloed aan data. Vanuit alle hoeken: huizen, kantoren, ziekenhuizen, winkels, pompstations. "In al die sensordata liggen enorme kansen voor bedrijven verscholen," verduidelijkt Raben. "Maar dan moeten bedrijven wel weten hoe ze die moeten benutten en op tijd hun IT daarop aanpassen."Dienstverlening
Een belangrijk voordeel voor managers is volgens Raben de snellere dienstverlening die IoT mogelijk maakt. Klanten zijn meer dan ooit verbonden met alles en iedereen. En daardoor ook veel beter geïnformeerd. Die trend ontwikkelt zich alleen maar verder door. "Daarmee nemen ook de verwachtingen toe, bijvoorbeeld wat betreft respons- en reactietijden," zegt Raben. "Daar ligt een kracht van het IoT. Directe toegang tot orderdata of bijvoorbeeld leveringsstatus verhoogt de klanttevredenheid. In de nabije toekomst is dat geen luxe meer. Klanten verwachten simpelweg die snelle directe service en inzage. Ze worden veeleisender."

Nieuwe inkomstenbronnen
Het IoT verandert niet alleen de dienstverlening, maar ook het businesslandschap zelf. De vraag naar nieuwe producten en diensten die daarop aansluiten neemt dan ook toe. "Voor managers liggen daar nieuwe kansen. Door die producten en diensten zelf te leveren, boren ze nieuwe inkomstenbronnen aan. Die markt is nu flink in beweging, veel bedrijven fuseren of splitsen als gevolg hiervan. Wie de juiste tools maakt voor het IoT, heeft in potentie goud in handen."

Productiviteitstoename
Het Internet of Things is niet alleen een nieuwe inkomstengenerator, maar ook een productiviteitsbooster. Door real-time monitoring van werknemers, bijvoorbeeld. Sensoren en connected devices kunnen vrij nauwkeurig in kaart brengen wat iemand op een dag doet. Dat inzicht is een perfect startpunt voor verbetering.
De truc is volgens Raben om er een spelletje van te maken. Door het koppelen van allerlei beloningselementen aan het gedane werk. "Als mens zijn we altijd op zoek naar waardering. Dat verlangen voedt het gamification-concept, feitelijk het toepassen van game-elementen in het dagelijks leven. Gamification-strategieën op de werkvloer geven een grote boost aan de betrokkenheid van personeel. En betrokken personeel is productiever en efficiënter." Het Internet of Things verbetert volgens een onderzoek bovendien de onderlinge samenwerking.

Haast
Het Internet of Things zorgt voor een nieuwe pool van informatie en data. Alles wat we doen is connected en meetbaar. Het is ontzettend opportuun daar wat mee te doen, maar enige haast is daarbij volgens Raben wel geboden. "Wilt u maximaal profiteren van de mogelijkheden die dat met zich meebrengt, dan moet u nu echt aan de slag met het bouwen van een next-gen 'connected' werkplek. Anders doet de concurrent het wel."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Voorkom plasticvervuiling met het businessmodel van de toekomst
 Coaching populairder dan ooit
 HR-professionals verwachten dat functie op de schop gaat
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Uitdagingen voor 2015: nieuwe mobiele toepassingen en cybersecurity
 Internet of Things: mis de boot niet!
 Programmeerbare wereld biedt organisaties nieuwe kansen
 Acht tips voor orde in uw digitale leven
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
6 stappen om leads te nurturen met e-mail marketing [white paper]
Je genereert leads met waardevolle content. Hoe zorg je dat deze leads warm worden, warm blijven en wél hot worden zodat de sales afdeling gesprekken kan voeren met beter gekwalificeerde leads? Spotler legt het in dit white paper stapsgewijs uit.
Download het white paper
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Personeelstekort in de horeca historisch hoog
Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste webhosting?
Zonnepanelen op kantoor; hoe zit dat financieel?
reacties
HR-professionals verwachten dat functie op de schop gaat (2) 
Evenement organiseren? Vijf onverwachte tips (1) 
'Ongezonde snack op netwerkborrel niet meer van deze tijd' (1) 
Nederland verkiest kerstgeschenk boven traditioneel kerstpakket (4) 
Land Rover Defender (2019) (1) 
NCD: SER-advies vrouwenquotum onverstandig (1) 
Nederland oordeelt: de ideale manager is een 40-jarige man (1) 
top10
Een vijfde keurt tattoos op kantoor af
Werkend Nederland wil manager niet op social media
Dit zijn de meest ingrijpende technologische ontwikkelingen van de afgelopen vijf jaar
HR-professionals verwachten dat functie op de schop gaat
Eén op de zeven voelt zich weleens gediscrimineerd tijdens sollicitatie
Driekwart van Nederlanders verwacht geen salarisverhoging komend halfjaar
Drie populaire project management apps voor managers
Vijftien procent van de IT-beslissers vindt eigen cloudverbindingen onvoldoende beveiligd
Parkeervergunning in grote stad wordt steeds duurder
Genderdiversiteit ver te zoeken in de VC- en startupsector
meer top 10