zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Papiervrij kantoor is nog ver weg

6 november 2015 - Vandaag is het wereldwijd World Paper Free Day. Dit initiatief werd enkele jaren geleden in het leven geroepen door het AIIM om de aandacht te vestigen op onnodig papiergebruik in organisaties.

Ondanks het feit dat twintig procent van de Nederlandse huishoudens over twee of meer tablets beschikt, de dekking van snel internet in Nederland het hoogst is ten opzichte van andere landen in Europa en 94 procent van de Nederlandse huishoudens over een internetaansluiting beschikt (het hoogste aantal ten opzichte van andere Europese landen) worden de online mogelijkheden op kantoor nog onvoldoende benut en worden er nog enorm veel prints gemaakt. Offline werken dus, waar er voldoende online mogelijkheden zijn. Toch zijn er voldoende oplossingen voorhanden om een papierloos kantoor binnen handbereik te krijgen. Dat is de reden dat iBabs, leverancier van oplossingen voor papierloos vergaderen, op 6 november aandacht vraagt voor de mogelijkheden om op kantoor papier te besparen.



Miljarden kopieën per dag
De gemiddelde Nederlandse werknemer print negen pagina’s per dag. Bij een werkende beroepsbevolking van 8,3 miljoen personen anno 2015 (bron: CBS) zijn dat heel wat prints per dag in Nederland. De grootste boosdoener: ….vergaderingen.  Heel veel organisaties vergaderen nog op de traditionele manier met prints van vergaderstukken, busjes die vergaderstukken van de ene vestiging naar een andere vestiging versturen en vergaderstukken die per post bezorgd worden. Dus als er in een organisatie veel op de traditionele manier vergaderd wordt, is het aantal prints per medewerker snel hoger dan gemiddeld.

Papierloos vergaderen als alternatief
Mensen zijn al zo lang gewend vergaderingen op papier te notuleren en vergaderstukken geprint bij zich te hebben, dat het lastig is deze ‘zekerheid’ naast zich neer te leggen. Paul Neefjes, directeur van iBabs: "we hadden ons twintig jaar geleden ook nooit kunnen voorstellen al onze bankzaken online te regelen en geen papieren afschriften meer te ontvangen, maar dat is nu ook de nieuwe werkelijkheid. Die kant gaat het ook op met papierloos vergaderen. Afgezien van de daling van print- en tonerkosten en tijdsbesparing zijn de effecten van het verminderen van papierverbruik zeer positief voor onder andere de mens, bossen, dieren en het klimaat."

Klimaat eutraal werken
Bij de productie van papier uit hout wordt 1.000 kg CO2 per ton papier uitgestoten. Vermindering van papierverbruik heeft dus rechtstreeks invloed op het verlagen van de CO2-uitstoot. Paul Neefjes: "Vaak helpt het als u voor uzelf kunt kwantificeren wat uw bijdrage direct oplevert. Daarom hebben wij de bomenbespaar-test gemaakt. Op onze website is makkelijk te berekenen hoeveel bomen er in een organisatie bespaard kunnen worden door verminderen van papiergebruik".

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Mythe van papierloze samenleving ontkracht
 HR gebruikt nog steeds veel papieren systemen
 ‘Van Papier naar Digitaal’ voor transformatie naar een paperlight kantoor
 Papierloos werken nog geen gemeengoed
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10