zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Papierloos werken nog geen gemeengoed

10 november 2014 - Op 6 november was het World Paper Free Day. Deze dag wordt georganiseerd door de Association for Information and Image Management (AIIM) en wil de aandacht vestigen op het onnodige papiergebruik in organisaties.

Dat is geen overbodige luxe, want Nederlanders printen nog steeds gemiddeld negen pagina’s per dag. Hun Duitse collega’s spannen de kroon met 25 pagina’s. Dat blijkt uit onderzoek van Viadesk.


Papierloos werken is duurzaam. Per slot van rekening bespaar je er bomen mee. Maar volgens de AIIM is papierloos werken ook efficiënter. Het bevordert samenwerking en vergroot het welzijn van medewerkers. Viadesk heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van papier door bedrijven in Nederland. Per jaar printen zij gemiddeld 1,5 boom. In Duitsland zijn bedrijven nog veel meer gehecht aan papier. Daar print men op jaarbasis ruim drie keer zo veel als in Nederland.

Papier geeft goed gevoel
In het onderzoek werd ook gevraagd in hoeverre medewerkers denken dat we in de toekomst gaan werken met alternatieven voor het klassieke gedrukte of geprinte document. In Nederland vindt 75 procent van de werknemers het een prettig idee om in een omgeving te werken met zo weinig mogelijk papier. In Duitsland is dit 69 procent. Duitsers zijn pessimistischer over de realisatie: 46 procent verwacht niet dat organisaties in de toekomst volledig zonder papier zullen gaan werken. In Nederland is dit 85 procent.
De populariteit van papier bij de oosterburen is vaak een mentaliteitskwestie. Een stapel paperassen op het bureau geeft een indicatie van de hoeveelheid geleverd werk. 51 procent van de medewerkers krijgt een goed gevoel over de gedane arbeid als er papieren documenten op zijn werkplek liggen. Ook biedt het hen inzicht in de taken die nog liggen te wachten.

Social intranet als alternatief
Viadesk wil laten zien dat papierloos werken wel degelijk mogelijk is. Een social intranet waar medewerkers informatie delen biedt een uitstekend alternatief voor al het papier dat in een organisatie heen en weer gaat. Het maakt het werk een stuk efficiënter, omdat het een overload aan informatie voorkomt. Dat het ook nog beter is voor het milieu, is mooi meegenomen. Op 6 november geven de medewerkers van Viadesk alvast het goede voorbeeld door zelf volledig papierloos aan de slag te gaan. Mujibor de Graaf, directeur van Viadesk: "Als aanbieder van een Enterprise 2.0-oplossing zijn wij bekend met de voordelen van een papierloos kantoor. Een social intranet reduceert het papiergebruik en ook het e-mailverkeer. Op World Paper Free Day willen we meer bewustzijn creëren over de omgang met papier. Daarom doen we zelf ook mee."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Duitser gek op papier, Nederlander wil liever digitaal
 Nederlandse kantoren milieuvriendelijker dan Duitse?
 ´Het Papierloze Kantoor´ puilt uit van het papier
 Papierloos kantoor is een illusie
 
 
reacties
 
Matthijs W.  |   | 
20-04-2015
 | 
10:41 uur
In het stukje onder ''papier geeft goed gevoel'' wordt een tegenstrijdigheid neergezet. Ik denk dat het hier voornamelijk gaat om gewenning.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10