zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Klantfeedback krijgt weinig opvolging

3 september 2015 - Uit de Benchmark Digitale Klantbeleving 2015 blijkt dat de meeste grote Nederlandse bedrijven nog aan het begin staan van het monitoren van klantbeleving via digitale kanalen zoals websites en mobiele apps.

Bijna de helft van de ondervraagden uit het onderzoek vindt dat zij het redelijk goed doen in het monitoren van klantfeedback, maar de bedrijven doen vaak nog weinig aan gedegen opvolging richting de klant. 



Onderzoek
Mopinion voert jaarlijks een benchmark uit onder professionals naar de status quo van Digitale Klantbeleving in Nederland. Voor het onderzoek zijn een kleine 1.000 professionals benaderd, werkzaam op het gebied van online marketing, e-commerce en/of marketing intelligence bij de tweehonderd grootste bedrijven van Nederland. Zij hebben een beknopte vragenlijst voorgelegd gekregen over de mate van activiteit binnen hun organisatie rondom digitale klantbeleving. Aan het onderzoek hebben verschillende Nederlandse financials, telecombedrijven, energieleveranciers en automotives deelgenomen.

Hoe succesvol zijn bedrijven in het sturen op Digitale Klantbeleving?
"Van de ondervraagden vindt 49 procent zijn organisatie redelijk succesvol in het monitoren (meten en verbeteren) van Digitale Klantbeleving," zegt Toon Alleman, Director Digital CEM binnen Mopinion. "Zo vindt 21 procent het nog te vroeg om dit te kunnen bepalen. Veel bedrijven verzamelen inmiddels klantfeedback via hun website of apps, om er vervolgens quick-wins uit te halen. Echter, vaak overstijgt deze feedback de verantwoordelijkheden van het desbetreffende team dat de metingen heeft ingericht. Vanaf daar blijft vaak waardevolle feedback van klanten onbehandeld," meent Alleman. "Veel professionals vinden het lastig om binnen alle geledingen van de organisatie collega’s structureel te informeren, maar ook het aansporen tot interne actie richting de klant blijkt vaak een uitdaging."

Stadia voor succesvol sturen op Digitale Klantbeleving
"Er zijn grofweg drie fasen te onderscheiden. Wij hebben deze Measure, Manage, Master gedoopt. Deze fases zijn mede gebaseerd op internationaal erkende ‘Stages of Customer Experience Maturity’ van o.a. Temkin Group (USA) en Nunwood (UK). Bijna alle bedrijven meten de digitale klantbeleving. Ongeveer de helft doet dat op nagenoeg continue wijze. Dit zijn bemoedigende cijfers. Maar vanaf fase twee, de Manage-fase waarbij men klantfeedback analyseert en rapporteert, wordt al snel het kaf van het koren gescheiden. Zo bereikt de klantfeedback van digitale kanalen volgens de meeste ondervraagden (heel) soms het directieniveau van een organisatie. Dat terwijl de klanttevredenheid binnen het callcenter al geruime tijd bij veel bedrijven een vaste KPI is die volop wordt gerapporteerd tot op directieniveau.
Best vreemd geeft Alleman aan: "De ondervraagde bedrijven hebben toch echt een hoger aantal (afhakende) bezoekers via hun digitale kanalen dan dat ze klanten aan de telefoon hebben." Een gemiste kans? "Het is eerder een kwestie van tijd voordat ook de metrics rond Digitale Klantbeleving volop onderwerp van gesprek zullen zijn tot in de hoogste regionen." Het actief opvolgen van klanten (die bijvoorbeeld online vastlopen bij het doorvoeren van een mutatie of het plaatsen van een bestelling), onderdeel van de Master-fase, gebeurt nog maar mondjesmaat, maar is wel duidelijk in opkomst.

Toekomstperspectief Digitale Klantbeleving
Een belangrijke uitdaging voor veel bedrijven is het doorbreken van wat Alleman omschrijft als het silo-denken. "Digitale touchpoints zijn steeds meer en vaker begin en eindpunt van de customer journey. Dit betekent dat marketeers verder moeten denken dan het eigen team of de afdeling. De meeste (en met name de hele grote) bedrijven hebben hier moeite mee. Medewerkers willen vaak wel, maar voelen zich geremd door de structuur van de organisatie, of zien zich geplaatst voor lastige uitdagingen zoals het creëren van draagvlak onder collega’s uit andere afdelingen en business units om veranderingen in gang te brengen vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid. Namelijk de verantwoordelijkheid voor de klant."
Ondanks dat voorziet ongeveer de helft van de respondenten dat er de komende twaalf maanden (veel) meer aandacht (in termen van budget en resources) komt voor het meten en managen van de Digitale Klantbeleving. Najaar 2016 zal Mopinion opnieuw de balans opmaken rond dit thema.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijven hebben moeite met online meten en verbeteren
 Feedback externe relaties effectiever dan van collega’s
 Klantcontactcenters beschikken over schat aan data voor klantanalyses
 Klantervaring centraal: de vijf belangrijkste trends in digital marketing
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10