zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Belgische bedrijven filmen hun medewerkers massaal

24 augustus 2015 - De Belgische privacycommissie heeft afgelopen jaar 1.194 aangiftes ontvangen van bedrijven die camera’s op de werkvloer hebben geplaatst. Daarmee heeft de installatie van bewakingscamera’s een absoluut record bereikt.

 Ten opzichte van het jaar ervoor is er sprake van een stijging van 85 procent. Dat schrijft Express.be.



Diefstallen
Volgens Christine Mattheeuws, voorzitter van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), moet de grotere interesse voor camera’s worden toegschreven aan interne diefstallen. Ruim de helft van de ondernemingen is de afgelopen twee jaar geconfronteerd met diefstal door eigen personeelsleden. Ruim 40 procent van alle bedrijfsdiefstallen zou door eigen personeel gebeuren.

Schade
"Het grootste gedeelte van de diefstallen moet nog altijd worden toegeschreven aan klanten en in mindere mate aan leveranciers, maar de malafide praktijken van het eigen personeel kan een veel grotere impact hebben," merkt Christine Mattheeuws op. "Zo kunnen werknemers vaak gedurende een lange periode hun gang gaan.
Daardoor kan de totale schade van interne diefstallen zes tot tien keer hoger liggen dan de waarde van de buit die door externe partijen worden gemaakt. Bij een etalage-diefstal door een klant moet rekening gehouden worden met een schade van ongeveer 100 euro, maar bij ontvreemding door eigen personeel is er sprake van een gemiddelde van 1.300 euro."

Ontslag
Christine Mattheeuws voegt er aan toe dat de camera’s ook kunnen helpen om een ontslag te helpen verantwoorden. "Wanneer beelden duidelijk maken dat de werknemer zich onbetamelijk gedraagt of de onderneming schade berokkent, zal de onderneming op meer begrip kunnen rekenen voor zijn beslissing om de betrokkene weg te sturen."
Xavier Bastiaensen, verantwoordelijke externe relaties bij de Privacycommissie, stelt echter dat er bij het gebruik van de camera’s rekening gehouden dient te worden met de bescherming van de privacy.
"Als de beelden de bedoeling hebben om diefstal te voorkomen, is het aanvaardbaar om de werkvloer de hele dag met een camera te controleren," aldus Xavier Bastiaensen. "Het wordt echter al problematischer wanneer die beelden gebruikt worden om de kwaliteit van het werk te monitoren. In ieder geval moet het personeel vooraf duidelijk worden geïnformeerd over de aanwezigheid van de camera en de doelstellingen van de beelden."


Bron: Express.be
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 MKB zet op grote schaal verborgen camera's in
 Tien regels voor het gebruik van verborgen camera’s
 Werkgever mag verdachte werknemer niet stiekem filmen
 Werkgever mag werknemer beperkt bespieden met camera's
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10