zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

MKB zet op grote schaal verborgen camera's in

30 juni 2010 - Een snelgroeiend aantal ondernemers in Nederland huurt verborgen-camerasystemen om frauderende medewerkers op heterdaad te kunnen betrappen. Met name ondernemers in de detailhandel en horeca maken hiervan gebruik.

 Dit signaleert beveiligingsfirma Alarmrent bv, die een enorme stijging waarneemt in de verhuur van verborgen camera's. 



Eigen medewerkers
Uit recent onderzoek van het Platform Detailhandel blijkt dat eigen werknemers verantwoordelijk zijn voor zo'n 40 procent van alle diefstallen. Dit komt neer op een schadepost van 165 miljoen euro op jaarbasis. Videobeelden van een verborgen camera bieden in vrijwel alle gevallen van interne diefstal 100 procent duidelijkheid en zijn daarom een populair wapen in de strijd tegen diefstal door eigen personeel. 

Duidelijke ontwikkelingen
Alarmrent ziet een aantal duidelijke ontwikkelingen rondom het plaatsen van verborgen camera's.
- In 90 procent van de gevallen gaat het om diefstal van geld uit de kassa van mkb-bedrijven.
- 40 procent van deze groep zijn horecabedrijven en 25 procent kledingzaken.
- De meeste dieven die gepakt worden, hebben meerdere diefstallen op hun kerfstok. Hierbij gaat het vaak om kleine, relatief goedkope objecten, zodat het niet direct opvalt. - Wanneer een verborgen camera is geplaatst, wordt in bijna 100 procent van de gevallen de dader betrapt.
- Ongeveer 50 procent van de werkgevers verhaalt de schade niet op de dief persoonlijk.
- Werkgevers hangen niet graag de vuile was buiten over frauderend personeel, daarom wordt er in veel gevallen geen aangifte gedaan bij de politie.
- De meeste verborgen camera's worden in het midden en het westen van Nederland geplaatst, waarbij de Randstad overheerst. 

Meer oog
Govert Steyn, directeur van Alarmrent: "Het is een trieste waarheid dat sommige werknemers niet te vertrouwen zijn, en werkgevers lijken hier steeds meer oog voor te hebben. Wij verhuren al jaren camerasystemen, maar de groei die de verhuur van onze verborgen camera's doormaakt, is ongekend. Daarnaast is ook de populariteit van bijvoorbeeld het Waarschuwingsregister Detailhandel, een zwarte lijst met notoire dieven, getuige van deze trend. Wanneer verborgen camera's tijdig en op een juiste manier worden ingezet, blijken ze telkens opnieuw zeer effectief te zijn, maar uiteindelijk geldt ook hier dat voorkomen beter is dan genezen." 

Tips
Alarmrent geeft de volgende tips om diefstal te voorkomen en/of dieven in de kraag te kunnen vatten.
- Van de aanwezigheid van een camera gaat een preventieve werking uit. Wanneer er een camera op de kassa of het magazijn gericht is, weet het personeel dat alles wat men doet, vastgelegd wordt.
- Vermeld in arbeidscontracten / personeelsberichten dat bij vermoeden van fraude er verborgen camera's ingezet kunnen worden.
- Zorg voor een goede, open bedrijfscultuur. Dat klinkt evident, maar bij goede verhoudingen tussen werkgever en werknemer daalt de kans op diefstal.
- Schakel een professioneel bureau in om verborgen camera's te plaatsen en u te adviseren over alle juridische zaken die hierbij van belang zijn.
- Vraag alvorens medewerkers in dienst te nemen, referenties en bel deze na. Zo voorkom je dat je mogelijk een frauderende medewerker in dienst neemt.
- Zorg voor duidelijke afspraken en procedures over declaraties en de omgang met goederen van de zaak.
- Zorg voor een goede administratie van wie tot welke ruimtes toegang heeft.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tien regels voor het gebruik van verborgen camera’s
 Stelen van de baas kan u duur komen te staan
 Mannen zijn alerter op stelende collega’s dan vrouwen
 Trouwe werknemer is grootste dief
 
 
reacties
 
Securesolutions.nl  |   | 
6-04-2012
 | 
14:41 uur
Wordt er bijvoorbeeld veel gestolen of gefraudeerd binnen uw organisatie, dan mag uw werkgever onder bepaalde voorwaarden gebruikmaken van een verborgen camera. Dit wordt heimelijk cameratoezicht genoemd.

Voorwaarden verborgen camera
Uw werkgever mag alleen een verborgen camera gebruiken als hij aan de volgende voorwaarden voldoet:

Het lukt uw werkgever niet, ondanks allerlei inspanningen, om een eind te maken aan de diefstal of fraude.
De controle met de verborgen camera is tijdelijk (permanent heimelijk cameratoezicht is nooit toegestaan!).
De inbreuk op de privacy van de werknemers is zo klein mogelijk. Cameratoezicht in het toilet bijvoorbeeld gaat dus te ver.
Uw werkgever informeert de betrokken werknemers achteraf over de controle met de verborgen camera.



Bron:(Klik hier)
Detailhandel  |   | 
19-07-2012
 | 
15:24 uur
Ja, maar dan mag uw werkgever als hij een zogeheten gerechtvaardigd belang heeft en het cameratoezicht hierbij noodzakelijk is. Dat wil zeggen dat uw werkgever het doel, bijvoorbeeld fraudebestrijding, niet op een andere manier kan bereiken.
Wil Houtzager  |   | 
23-07-2012
 | 
14:31 uur
Integer personeel kun je vanuit twee dimensies bekijken. Ten eerste het selecteren van integere mensen bij indiensttreding. Daarvoor kun je bijvoorbeeld de integriteittest van Savvy gebruiken die de normen en waarden van medewerkers gericht in kaart brengt (zie ook www.nexthrm.nl) en risico's aantoont. Ten tweede goed integriteitmanagement. Het geschetste voorbeeld van camera's plaatsen is begrijpelijk, het signaal dat ermee wordt afgegeven is dat de mewerkers niet te vertrouwen zijn. Terwijl vertrouwen juist voorwaarde voor goed presteren is. Uit onderzoek blijkt bovendien dat leiderschap en leidinggeven voor 50% verantwoordelijk zijn voor het integere gedrag van medewerkers. Met andere woorden, goed voorbeeld doet goed volgen. NextHRM werkt nauw samen met Hoffmann bedrijfsrecherche om tot een integere bedrijfscultuur te komen door goed integriteitmanagement te voeren als bedrijf. Camera's zijn een prima hulpmiddel om de 'boef' te vangen als eenmaal is vastgesteld dat er geld of goederen verdwijnen. Preventief camera's installeren staat haaks op een gezond integriteitmanagement en heeft zelfs een negatief effect op de gewenste bedrijfscultuur.
Epine Camerashop  |   | 
5-09-2014
 | 
12:17 uur
''Preventief camera's installeren staat haaks op een gezond integriteitmanagement en heeft zelfs een negatief effect op de gewenste bedrijfscultuur.''

Dit ligt natuurlijk ook aan de mate waarin dit gebeurd. Veel bedrijven zijn gebaat bij het ophangen van camera's maar dit is inderdaad situatie afhankelijk. Wat wij zelf merken is dat bedrijven hier te gemakkelijk over denken en te snel beslissingen maken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10