zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Angst in de markt heeft geen effect op risicobereidheid beleggers

7 augustus 2015 - Ondanks de onrust in de markt rond crises zoals die in China en Griekenland, blijven beleggers open staan voor risico's. Dit blijkt uit de meest recente Risk Rotation Index van NN Investment Partners.

In de enquête gaf 28,3 procent van het panel van wereldwijde institutionele fondsbeheerders aan dat ze hun risicobereidheid het afgelopen half jaar hadden verhoogd, terwijl bij 18,3 procent de bereidheid was afgenomen. De totale netto-risicobereidheid is daarmee met tien procent gestegen.



Mogelijke crisis 
Ondanks dit vertrouwen maken beleggers zich echter steeds meer zorgen over een mogelijke crisis in de eurozone. Van de respondenten gaf 49 procent aan dit een 'belangrijke' bedreiging voor hun portefeuille te vinden - een stijging ten opzichte van de 35 procent in het vorige kwartaal - terwijl een op de acht respondenten (dertien procent) dit als een 'zeer belangrijke' bedreiging ziet.
 
Bedreiging
 "Een crisis in de eurozone wordt door bijna de helft (49 procent) van de beleggers als een belangrijke bedreiging gezien," aldus Valentijn van Nieuwenhuijzen, Head of Strategy, Multi-Asset bij NN Investment Partners. "Ze lijken de huidige situatie met zowel zorg als vertrouwen tegemoet te treden. Griekenland mag de markten dan wel schrik hebben aangejaagd, de eurozone is overeind gebleven. De Chinese crisis - we kunnen het inmiddels een crisis noemen - levert ernstige problemen op voor grondstoffenexporteurs en landen die vooral kapitaalgoederen aan China verkopen.
Ondanks de marktperikelen hebben beleggers nog altijd vertrouwen in de markt en behouden ze enig optimisme door het recente aantrekken van de groei in de VS en Japan. Omdat we in rustiger vaarwater zijn gekomen (althans voorlopig), hebben we aandelen verhoogd van neutraal naar een lichte overweging - dezelfde positie die wij innamen voordat Griekenland en China roet in het eten gooiden."
 
Zwarte zwaan
Buiten de eurozone werden ook andere potentiële gevaren, zoals een 'zwarte zwaan gebeurtenis' (24 procent) en een groeidaling in China (21 procent), genoemd als gebeurtenissen waar beleggers op bedacht zijn.
 
Stabiliteit
Het onderzoek laat niet alleen een voorkeur voor risico onder beleggers zien, maar wijst ook op de toenemende stabiliteit binnen de portefeuilles van beleggers. Sterker nog, meer dan de helft (53 procent) van de panelleden verklaart dat zij het risicoprofiel het afgelopen half jaar niet hebben bijgesteld - het hoogste percentage sinds de start van de index in 2013.
Om mogelijke risico's de komende maanden te beperken, blijken beleggers vooral te kiezen voor een Multi Asset strategie (74 procent) en een aandelenstrategie (56 procent). Uitgesplitst is er weinig verschil in voorkeur tussen gemengde en totaalrendement Multi Asset strategieën - 37,3 procent vs. 36,3 procent. Dit betekent dat beide strategieën onder beleggers populairder zijn dan illiquide activa, zoals private equity en hypotheken (26 procent), hedgefondsen (22 procent) en hoog dividend (achttien procent).

Kansen en valkuilen 
Van Nieuwenhuijzen vervolgt: "In het huidige beleggingsklimaat liggen er voor beleggers een groot aantal kansen - maar zijn er ook een groot aantal valkuilen. Daarom is het voor beleggers van belang de juiste strategie te hanteren om te zorgen voor rendement en tegelijk de nadelige effecten van marktonrust te beperken. Sterker, uit ons onderzoek blijkt dat 46 procent van de beleggers de portefeuille heeft gespreid om het risico het afgelopen jaar te beheersen. Wij zijn van oordeel dat Multi Asset strategieën, zoals mix- en totaalrendementfondsen, beleggers de blootstelling aan risico bieden die hen een stabiele rendementstroom oplevert - ook in een onzeker economisch landschap. 
Als we kijken naar de populairste beleggingscategorieën wat betreft risico versus rendement de komende drie maanden, geven beleggers een voorkeur aan voor aandelen (34 procent), gevolgd door vastgoed (zeventien procent) en staatsobligaties (veertien procent). De gunstigste regio's in termen van risico versus rendement zijn de VS (46 procent), Japan (38 procent) en de eurozone (29 procent)."
 
Download de grafiek Nettoveranderingen in de risicobereidheid van beleggers, 2013 - 2015

 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Beleggen in vastgoed is een uitstekende investering'
 Beleggers hervinden vertrouwen in toekomst Nederlands pensioenstelsel
 Beleggingsrisico’s klimaatverandering vereist actie beleggers
  Nederlandse belegger heeft rotsvast vertrouwen in beleggingen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10