zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Internet of Things verhoogt noodzaak van adoptie van IPv6

16 juni 2015 - Ondanks dat bedrijven het liefst zo lang mogelijk wachten met het vervangen van hun IT-netwerkassets, breiden bedrijven wereldwijd de draadloze mogelijkheden van hun netwerk-access points uit.

In 74 procent van de gevallen gaat het echter om verouderde netwerkapparaten die niet aan de benodigde vereisten voldoen om geavanceerde enterprise mobility te ondersteunen. Bovendien biedt slechts 21 procent van deze netwerk-devices ondersteuning voor IPv6. Deze getallen wijzen erop dat bedrijven met het oog op het belang van het Internet of Things, enterprise mobility en collaboration via het netwerk een te geringe strategische focus hebben op het netwerk.



Rapport
Dit zijn een aantal van de conclusies uit het recent verschenen jaarlijkse Network Barometer Report van Dimension Data. Dit rapport analyseert, vergelijkt en interpreteert wereldwijd in hoeverre netwerken voldoen aan de vereisten om de business te laten groeien, en is daarmee uniek in zijn soort.
 
Evolutie nodig
Raoul Tecala, Business Development Director Networking bij Dimension Data: "In voorgaande uitgaven van ons jaarlijkse rapport stelden we al dat er in de wereld van netwerktoegang een evolutie nodig was. Vanwege de toename van enterprise mobility moet de focus steeds meer van vast op draadloos komen te liggen. Gebruikers hebben geen behoefte meer aan vaste aansluitingen op hun bureau. De meerderheid van de eindgebruikers maakt draadloos verbinding met het netwerk. Evolutie van de traditionele campus access-switching-netwerken is daarom broodnodig. In het oude model was tachtig procent van de switchpoorten bedoeld voor dedicated bedrade gebruikers, en was twintig procent voor shared draadloze gebruikers. Deze verhouding moet anders: tachtig procent van de switchpoorten moet voor shared draadloze gebruikers zijn en twintig procent voor dedicated bedrade gebruikers."

Draadloze opties
"Om echter deze verandering plaats te laten vinden, moeten netwerkapparaten in de toegangslaag in ieder geval drie verschillende draadloze opties ondersteunen, waaronder Power-over-Ethernet bij de access points, gigabit-Ethernet-poorten aan de client-zijde om de 300-800 MB-snelheden van 802.11n/ac te faciliteren, en tien gigabit-uplinks. Een steeds groter aantal gebruikers krijgt toegang tot het netwerk via een afnemend aantal poorten. Uplinks hebben daarom meer capaciteit nodig om opstoppingen te voorkomen", voegt Tecala toe.

Nieuwe technologie
Tecala: "Als bedrijven bepaalde technologie vernieuwen, zegt dat iets over hun voorbereidingen voor de overstap naar overal beschikbare draadloze connectiviteit. Volgens onze gegevens ondersteunde het afgelopen jaar 51 procent van alle poorten Power-over-Ethernet, 45 procent van de poorten gigabit-Ethernet en 23 procent van de access switches tien gigabit-uplinks. Dit jaar zetten bedrijven de uitbreiding van de draadloze mogelijkheden van hun netwerktoegangspunten door. Dat blijkt uit de toename in twee van de drie vereiste ondersteunde opties voor mobiele connectiviteit. Van alle geanalyseerde access switches ondersteunt 65 procent Power-over-Ethernet, een stijging van veertien procentpunten ten opzicht van vorig jaar. In het rapport is bovendien een toename te zien in het aantal access switches die tien gigabit-uplinks ondersteunen: met maar liefst 25 procent, een stijging van twee procentpunten. Het percentage access switches dat gigabit-Ethernet ondersteunt, daalde dit jaar echter met 37 procent: acht procentpunten lager dan in ons rapport van vorig jaar."
De belangrijkste indicator dat bedrijven de mobiele capaciteiten van hun netwerken versterken, is echter de toename van het aantal access switches die Power-over-Ethernet ondersteunen.

Acces switches
Terwijl alle nieuwe apparaten zijn uitgerust met tien gigabit-uplinksnelheden, moet er bij het vernieuwen van access switches een keuze worden gemaakt. Zo zijn er de meer kosteneffectieve apparaten die Power-over-Ethernet niet ondersteunen, tegenover de meer kostbare apparaten die dat wel doen. De keuze voor een verfijnder, kostbaar apparaat getuigt van een bewuste beslissing van het bedrijf om te kiezen voor uitgebreide functionaliteit.
Het Internet of Things zal ook zijn invloed hebben op zakelijke infrastructuren, zo luidt de voorspelling, vooral met betrekking tot de adoptie van het nieuwe internetprotocol IPv6 op netwerkapparaten. IPv6 is de meest recente versie van het internetprotocol (IP), dat een identificatie- en locatiesysteem biedt voor netwerkapparaten, en dat verkeer over het internet routeert.

Intenet of Things
Edwin de Brave, Solutions Director bij Dimension Data Nederland, voorziet dat het Internet of Things een toename met zich brengt in het aantal verschillende zakelijke technologieën die onderling verbonden zijn via netwerken, waaronder het internet. "Niet-menselijke objecten zullen data uit hun omgeving verzamelen, interactie met elkaar aangaan en uiteindelijk intelligente beslissingen nemen, zonder dat er nog een mens aan te pas komt. Deze ontwikkeling biedt veel zakelijke voordelen: van het genereren van big data om betere beslissingen te nemen tot en met verhoogde zichtbaarheid van, en controle over systemen en processen. Uiteindelijk vertaalt dat zich in een besparing van tijd en geld op het gebied van beheer."

Meer verbonden apparaten
"Het aantal verbonden apparaten neemt toe, en dat levert een uitdaging op. Er ontstaat namelijk een schaarste aan het aantal beschikbare IPv4-adressen – er komt zelfs een moment dat er geen enkel IPv4-adres meer beschikbaar is. Dit zal bedrijven dwingen om over te stappen op de nieuwe standaard: IPv6," aldus De Brave.
Organisaties met IPv4-gebaseerde netwerken hebben bovendien geen duidelijk beeld van de IPv6-technologie in hun omgevingen. Dit stelt ze bloot aan een onnodig risico, omdat ze deze apparaten niet goed kunnen monitoren en beheren.
De Brave: "Wij raden bedrijven aan hun infrastructuur voor te bereiden op enterprise mobility en het Internet of Things, en deze onderdeel te maken van hun netwerkstrategie. Dit is geen onderwerp om reactief mee om te gaan, maar waar vooraf rekening mee moet worden gehouden door het op te nemen in een development-roadmap."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ‘Spring op tijd op de IoT-trein’
 Internet of Things: mis de boot niet!
 Acht voorspellingen op security-gebied
 Vijf grote informaticathema’s voor de komende maanden
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10