zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Sociale vaardigheden: cruciaal voor succes én aan te leren

20 juli 2015 - Bijna 80 jaar na de eerste publicatie van de bestseller ‘Think and Grow Rich’ blijven de pijlers van het succes nog altijd onveranderd, al hebben ze misschien een modernere deklaag gekregen.

Dat schrijft journalist Kathleen Elkins in een bijdrage voor het magazine Business Insider. Express.be vertaalde. Tegenwoordig heeft iedereen het over zachte vaardigheden en emotionele intelligentie, maar die eigenschappen zijn volgens Elkins altijd cruciaal geweest.


"In het boek ‘Think and Grow Rich’ bracht journalist Napoleon Hill verslag uit van zijn observaties over 500 miljonairs - waaronder Andrew Carnegie, Henry Ford en Charles Schwab - in het begin van de twintigste eeuw," vertelt Kathleen Elkins.

Gemeenschappelijke kenmerken
"Napoleon Hill stelde vast dat al die succesvolle personen een aantal opmerkelijke gemeenschappelijke kenmerken hadden," voert Elkins aan. "Al deze personen bleken een natuurlijk gevoel te hebben om met anderen te kunnen samenwerken. Succes vloeit voort uit de toepassing van macht en macht is verworven door de coöperatieve inspanningen van andere mensen. Het boek van Napoleon Hill is al bijna 80 jaar op de markt, maar de inzichten van de auteur blijven nog altijd relevant, al werd wel voor een modernere terminologie gekozen. Er wordt tegwnwoordig bijvoorbeeld melding gewag gemaakt van zachte vaardigheden en emotionele intelligentie, die als cruciale pijlers worden bestempeld voor succes op de arbeidsmarkt en in de zakenwereld."

Emotionele intelligentie
"Decennia onderzoek wijzen uiteindelijk naar emotionele intelligentie als de kritische factor die de sterren van de rest van de populatie onderscheidt," geeft ook Travis Bradberry, mede-auteur van de bestseller ‘Emotional Intelligence 2.0’, aan. "Emotionele intelligentie wordt door Bradberry omschreven als een ongrijpbare meerwaarde die in ieder individu kan schuil gaan.
Deze intelligentie bepaalt hoe men zich gedraagt, hoe een weg gezocht worden door complexe sociale structureren en op welke manier persoonlijke beslissingen worden genomen om positieve resultaten te genereren."

Barrières wegwerken
"Personen die aangenaam en charismatisch zijn en moeite doen om relaties met anderen tot stand te brengen, hebben een grote kans een netwerk te creëren van mensen die bereid zijn om spontaan een helpende hand te reiken," zegt Elkins verder. "Anderzijds kan het ontbreken van de vaardigheden om samen te werken succes enorme in de weg staan. Hill noemde dat gebrek één van de 30 grote oorzaken van mislukkingen, die velen zouden kunnen beletten succes te boeken en rijkdom op te bouwen. Een gebrek aan vaardigheden om samen te werken is volgens Napoleon Hill een fout die door geen enkele zakenman of leider zal worden getolereerd."

Etter
Ook auteur Mark Cuban gaf al aan dat mensen er een hekel hebben met een etter te moeten samenwerken. "Het is veel gemakkelijker om zich aangenaam op te stellen dan zich als een etter te gedragen," aldus Mark Cuban. "Wees dus geen etter."
Toch hoeft een gebrek aan sociale vaardigheden volgens Elkins geen ramp te betekenen. Het is volgens haar nooit te laat om emotionele intelligentie op te bouwen. Elkins is ervan overtuigd dat iedereen zachte vaardigheden kan aanleren. Belangrijk is volgens haar om zich meer bewust te worden van de omgeving en meer te luisteren dan zelf te praten.
Het kan ook helpen om tien tot vijftien minuten voor aanvang van een vergadering te arriveren. Dat biedt immers extra contact-mogelijkheden.


Bron: Express.be
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Jonge sollicitant onderschat belang van soft skills
 Organisatie wil communicatief sterke IT’er
 Kwaad worden is effectief sturingsmiddel
 Tien tips voor meer emotionele intelligentie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10