zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Organisatie wil communicatief sterke IT’er

17 april 2012 - Het woord 'communicatief' staat vermeld in bijna een derde van alle IT-vacatures. Dit blijkt uit onderzoek dat de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie uitvoerde in het kader van de expertclass Recruitment van IT-professionals. Het blijkt HR en Recruitment vooral geïnteresseerd zijn in soft skills. Dit tot grote teleurstelling van IT’ers. Zij praten liever gewoon over hun vak.

In het onderzoek is gekeken naar de meest gebruikte termen in vacatureteksten in het algemeen en voor IT-gerelateerde beroepen in het bijzonder. Het blijkt dat bij IT-vacatures veel vaker dan bij de gemiddelde vacature wordt gevraagd naar zachte kwaliteiten. Zo wordt in bijna een derde van de IT-vacatures gezocht naar een kandidaat met goede communicatieve vaardigheden, terwijl dit maar bij een kwart van alle andere vacatures ter sprake komt. Ook wordt in IT-gerelateerde vacatureteksten veel vaker dan gemiddeld gesproken over zaken als een informele werksfeer en een uitdagende functie. Maar spreekt u een IT’er daarmee eigenlijk wel aan? IT’er teleurgesteld over sollicitatiegesprek

"Uit onderzoek blijkt dat 60 procent van de IT-sollicitanten teleurgesteld is in het sollicitatiegesprek met HR of Recruitment. De belangrijkste reden hiervoor is dat de sollicitanten graag over hun vak praten, terwijl HR of Recruitment vooral geïnteresseerd lijkt te zijn in zachte zaken zoals communicatie, ambitie en flexibiliteit," aldus Manola van Diest van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. 

Spreek de taal van de IT’er
"In een tijd van schaarste en toenemend belang van IT, is het belangrijk dat u als recruiter, intercedent of HR-manager de taal van de IT’er spreekt. Dat begint al bij het opstellen van de vacaturetekst," vervolgt zij. "Met zorgvuldig gekozen termen kunt u heel gericht uw doelgroep aanspreken, preselecteren en aanzetten tot solliciteren. Datzelfde geldt voor de gehele sollicitatieprocedure. De perfecte IT-kandidaat trekt u alleen aan als u in staat bent een brug te slaan naar de belevingswereld van de IT-professional. En dat kan elke non-IT’er leren.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Zoomend op weg naar het nieuwe normaal
 High performance teams kunnen organisaties door crisis loodsen
 Slechts vijf procent vindt innovatie het belangrijkst bij keuze financiële dienstverlener
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ICT arbeidsmarkt stort in
 Consultant scoort vooral op kennis
 Project Manager ICT: typische voorjaarsfunctie
 'Misleidend beeld ICT-baankansen funest voor bedrijfsleven'
 
 
reacties
 
Peter  |   | 
18-04-2012
 | 
02:30 uur
Jaren geleden werkt ik in een hardcore (programmeurs) ict bedrijf, waar een aantal managers die er eveneens in dienst waren, niet in staat zijn geweest om product te verkopen. Geen enkele product om precies te zijn. De verkoopcijfer was dus een keie = 0. De reden hiervoor was (conform mijn eigen visie erop) omdat managers niet in staat waren om met programmeurs te praten. Ze konden zich in hun ''nerds'' bestaan niet inleven -en hun termen begrepen ze evenmin. Het woord 'brug' in de artikel hierboven - is de juiste term hiervoor.. er was geen brug tussen beide groepen - waardoor het bedrijf uiteindelijk uit elkaar viel.
NumoQuest  |   | 
18-04-2012
 | 
08:20 uur
Het is een herhaling van vele artikelen met een zeer commerciële intentie. Hier spelen drie zeer grote problemen de hoofdrol.

1. Incompetent HR, Recruitment, Cowboys
Balkenende, Donner, Wellink, Wientjes, Kamp, allemaal mensjes die erg goed voor zichzelf hebben gezorgd en allemaal zeer hard kweelde iedereen moet zzp-er worden, goed voor de markt, goed voor de zzp-er.

De praktijk? Ernstig gemanipuleerde statistieken die ronduit valsheid in geschrifte blijken, jawel, vanuit de overheid.

Aanvullend, de genoemde namen hebben zeer goed voor zichzelf gezorgd want in deze tijden hebben zij nergens last van. De realiteit van de zzp-er is anders want de meesten tellen in de cijfers helemaal niet mee.

De incompetentie en impotentie ligt hier in het gegeven dat al deze mensen geen idee hebben wat communicatie is omdat deze allemaal in een eigen niet consistente realiteit leven.

Spookvacature, windowdressing, belachelijke combinaties van competenties verlangen, leeftijdsdiscriminatie, allemaal gewoon aan de orde van de dag, dan hebben we het al helemaal niet meer over die 'markt conform salariëring. (???)

Kunt u de juiste kandidaat in de IT niet vinden? Dat toont dan meteen uw eigen individuele zakelijk incompetentie.

De reden dit zo duidelijk neer te zetten? De lijst met fails alleen al op dit vlak wordt langer en langer.

2. Weigering in eigen spiegel te kijken
Wanneer men niet in de eigen spiegel durft te kijken maar op voorgeschreven wijze koninkrijkjes in stand houd, is medeverantwoordelijk voor een corporate schade van alleen al in Nederland, van miljarden €'s tot nu toe sinds het begin van de crisis.

Beste schrijver, lezer, en HR/Recruiter/Cowboy,
Als u de juiste kandidaat namelijk niet weet te vinden, en niet in de spiegel kijkt, s het wel heel erg aanmatigend te ontkennen dat het probleem bij u ligt. U bewijst uw organisatie en de economie een bijzonder slechte dienst.

Ook dit dient heel duidelijk eens te worden gesteld.

3. De Civile Matrix
We adresseren hier heel graag voorgaanden alsmede de auteur van dit artikel. Wanneer u namelijk geen verstand hebt van IT als materie, maar wel een vinger in die IT pap wil hebben, dan is de garantie dat het fout gaan 99%.

De reden hiervoor?

U weet niet wat lineair is, hoe de materie IT zich beweegt, hoe mensen die bewegen die met deze materie steeds incommunicatiever worden doordat zij zeer gespecialiseerd met een lineaire materie bezig zijn.

U weet dat niet omdat onvermogen daar naar te willen kijken steeds aanmatigender vormen aan neemt.

Wanneer iemand steeds specialistischer wordt in één van de disciplines binnen de IT, gaat dit ten koste van??? Heel goed! De Communicatie! Dus als u dan een vacature opstelt, en die heilig verklaard, waarbij......

- Windows Server 2003 - 2008
- MS Exchange Server
- Active Directory
- Kennis van Linux
- Klanten communicatie
- Opstellen van relevante rapportage
- Geen 9 tot 5 mentaliteit
- Voip

Goeroe binnen wil halen tegen 'markt conform salaris', dan heeft u bij deze één garantie. Die gaat u niet vinden, hoe hard u de vacature ook spamt.

Maar ook voor u is er hoop. Kijk even naar de publicaties, waar u mede aan ten grondslag ligt.

- EPD fail
- c2000 systeem fail
- Belastingsdienst systeem fail
- Justitie informatie systeem fail
- KPN vs hacker fail [Pas na drie dagen kwam men tot de conclusie dat de gehackte lijst met klantgegevens en paswords niet van de KPN was...]

Of recent Vodafone, brand uitval doordat geen redundancy bestaat? Allemaal signalen dat u aan de stam staat dit in stand te houden. De oplossing? Durven te kijken naar de kosten van de fails en dat u dat kunt voorkomen.

De Civile matrix is gratis en helpt u graag. Succes!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
White paper: Segmentatie en profielverrijking in e-mail marketing
Je weet ongetwijfeld dat gesegmenteerde mailings beter aansluiten op je lezerspubliek en om die reden betere ratio’s scoren, maar waar moet je beginnen? Laat dit Spotler white paper je inspireren en op weg helpen.
Download het white paper
 
Lees verder
Geregistreerde Nederlandse elektrische auto's groeit alsmaar door
reacties
Slechts vijf procent vindt innovatie het belangrijkst bij keuze financiële dienstverlener (1) 
Werkend Nederland wil aan de leasefiets, fiscale regels en onwetendheid sta-in-de-weg (1) 
Corona-klagen (1) 
Werkende ziet digitaal werken als ‘nieuwe manier van werken’  (2) 
(Wanneer) geven we elkaar weer een hand? (2) 
Digital nomad heeft behoefte aan persoonlijk contact met community (2) 
Autobezit voor Nederlanders nog belangrijker in coronatijden (1) 
top10
Werkend Nederland wil aan de leasefiets, fiscale regels en onwetendheid sta-in-de-weg
Werkende ziet digitaal werken als ‘nieuwe manier van werken’
Vacaturetrend: op weg naar herstel
Bedrijfseconomisch ontslag: wat nu?
Onderzoek naar communicatie in crisistijd: laat vooral van u horen!
Respons jongeren op direct mail hoger dan oudere generaties
Consumentenuitgaven in juni nog steeds tien procent lager dan in 2019
Een vijfde verzwijgt kinderwens tijdens sollicitatieproces
Ruimbagage meenemen bijna twintig procent duurder in drie jaar
Mismatch talent nog nooit zo groot door snelle technologische ontwikkelingen
meer top 10