zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Optimisme onder bedrijven bereikt nieuw hoogtepunt

8 juli 2015 - Ondanks de aanhoudende onzekerheid rond de toekomst van Griekenland en haar lidmaatschap van de Europese muntunie is het optimisme onder Europese bedrijven explosief gestegen naar het hoogste niveau in vijf jaar.

Volgens het Grant Thornton International Business Report (IBR), een wereldwijd kwartaalonderzoek onder 2.580 bedrijven, worden de economieën in Europa en daarbuiten sterk gehouden door verbeterde omzetgroeiverwachtingen en richten bedrijven hun blik verder dan de Griekse kwestie.


 
Optimisme
In het afgelopen kwartaal maakte het optimisme onder bedrijven wereldwijd een sprong van netto 33 procent naar 45 procent. Het vertrouwen in de Europese Unie (EU) nam ten opzichte van het vorige kwartaal met twintig procentpunten toe en kwam uit op 58 procent – nog hoger dan de pieken voor de crisis. In dezelfde periode steeg ook het optimisme in de eurozone fors: van 34 procent naar 54 procent. Duitsland is volgens het IBR met 92 procent momenteel het meest optimistische land (eerste kwartaal: 59 procent). Ook bedrijven in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Frankrijk en Italië noteren aanzienlijk positievere verwachtingen.
 
Vertrouwen
Frank Ponsioen, voorzitter van de raad van bestuur bij Grant Thornton Nederland, licht toe: "Het vertrouwen onder Europese bedrijven toont in de eerste helft van 2015 buitengewoon veel veerkracht. In een periode waarin de Griekse situatie de financiële markten en politieke leiders opnieuw de stuipen op het lijf jaagt, lijken bedrijven voorbij de kwestie te kijken. Dankzij sterke omzetstijgings- en winstgroeiverwachtingen zien bedrijven een sterk jaar tegemoet."
 
Kapitaalbuffers
"Natuurlijk bestaat het gevoel onder zakelijke leiders dat ze alles al eens eerder hebben meegemaakt. Europese banken hebben hun kapitaalbuffers verhoogd en zijn daardoor beter in staat om een Grexit op te vangen; de voorheen geplaagde Ierse, Spaanse en Portugese economieën groeien momenteel; en we moeten niet vergeten dat Griekenland slechts voor minder dan twee procent bijdraagt aan het bbp van de eurozone. Zakelijke leiders moeten er echter voor zorgen dat ze over solide noodplannen beschikken zodat ze niet worden verrast wanneer een Grieks faillissement uitmondt in een ongepland uittreden uit de eurozone."
 
Omzetverwachtingen
Het optimisme in Europa berust op buitengewoon sterke omzetverwachtingen: netto 52 procent van de bedrijven verwacht in het komende jaar groei te boeken, het hoogste percentage sinds 2008. Duitsland (91 procent) is het meest optimistisch, gevolgd door Frankrijk, Spanje en Ierland, die allen hogere verwachtingen rapporteren. Ook voor werknemers in Europa is er goed nieuws: netto 70 procent van de bedrijven wil medewerkers in het komende jaar een salarisverhoging bieden, een stijging van 55 procent ten opzichte van het vorige kwartaal.
Ponsioen vervolgt: "Een groeiende omzet en winstgevendheid zijn bemoedigende signalen voor de regionale economie, vooral gezien de aanhoudende politieke onzekerheid. Stijgende lonen zijn daarom een duidelijk teken dat bedrijven geloven dat een duurzaam herstel is ingezet. En natuurlijk is dit een virtueuze cirkel: hogere salarissen zouden de consumptie een impuls moeten geven, wat weer leidt tot verdere omzetstijging bij bedrijven."
 
Internationale vooruitzichten
Het positieve sentiment binnen het bedrijfsleven over het komende jaar voert niet alleen de boventoon in Europa. Ook de drie grootste economieën van de wereld zagen allen het optimisme sterk stijgen: de Verenigde Staten (stijging van elf procentpunten naar 54 procent), China (stijging van acht procentpunten naar 46 procent) en Japan (stijging van 25 procentpunten naar acht procent) rapporteren een positiever beeld. Het plaatje is echter niet overal ter wereld even rooskleurig. Brazilië, een van de leidende opkomende economieën van de laatste tien jaar, kampt met een snelle daling in het vertrouwen en de verwachtingen. In het afgelopen jaar zakte het optimisme met 56 procentpunten naar -24 procent, de grootste negatieve omslag van een grote economie uit het hele onderzoek over deze periode. Winstgroeiverwachtingen over dezelfde periode kelderden met 29 procentpunten naar 28 procent.
Ponsioen concludeert: "De wereldeconomie is duidelijk op de goede weg, aangezien zoveel grote economieën melding maken van een stijging in het vertrouwen. Groei van bedrijven draait op vertrouwen - het vertrouwen om een overname te doen, om uit te breiden naar het buitenland en om nieuwe mensen aan te nemen - en we houden nauwlettend in de gaten of dit momentum ook bij relatief sterke geopolitieke tegenwind vastgehouden kan worden."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 HR-managers bezorgd over vertrek topperformers
 IMF waarschuwt voor al te veel optimisme
 Voorzichtig optimisme maar herstel blijft achter
 Global Economic Outlook 2014-2018: optimisme en zorgpunten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10