zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Voorzichtig optimisme maar herstel blijft achter

4 april 2014 - Hoewel de economie in de eurozone groeit, is de verwachting dat het herstel achterblijft bij andere grote economieën, zo blijkt uit de voorjaarseditie van de EY Eurozone Forecast (hierna: EEF). De EEF voorspelt dat het bruto binnenlands product (bbp) in de eurozone in 2018 slechts circa vijf procent hoger is dan voor de crisis.

Voor het Verenigd Koninkrijk en de VS wordt daarentegen een bbp verwacht dat twaalf procent, resp. 23 procent hoger uitkomt.Groei
Na twee krimpjaren groeit de eurozone volgens de EEF in 2014 met 1,0 procent, waarna de groei in 2015 met 1,4 procent verder aantrekt. Dit is, afgezet tegen de groei in de eerste helft van het vorige decennium, nog weinig. In de periode 2016-2018 is de groei met 1,6 procent per jaar slechts iets hoger. Niettemin zijn er redenen voor voorzichtig optimisme, aangezien de consumentenbestedingen en de bedrijfsinvesteringen een geleidelijk herstel vertonen. In Nederland voorspelt de EEF dit jaar een groei van 0,6 procent en vervolgens een groei van 0,8 procent in 2015. In Nederland zijn er nog steeds factoren die de groei vertragen, zoals een beperkte groei van het reële inkomen, fiscale maatregelen en de beperkte beschikbaarheid van krediet.
Marcel van Loo, Managing Partner van EY in Nederland: "Het herstel van de eurozone zal waarschijnlijk dit jaar aan snelheid winnen, maar de prognose blijft enigszins onzeker. Het risico van uiteenvallen is duidelijk afgenomen en een aantal landen in de periferie hebben het verrassend goed gedaan, echter deflatie en werkloosheid blijven punten van zorg."

Verschillen tussen kernlanden
De prognose voorziet verschillen in de snelheid waarmee de diverse lidstaten zich herstellen. De kloof bevindt zich niet langer enkel tussen de kernlanden en de perifere landen. De EEF voorziet voor Ierland voor dit jaar een bbp-groei van 1,8 procent, terwijl Spanje met 0,8 procent ook weer groeit. Het hoogste groeicijfer in de eurozone is voor de jongste lidstaat Letland weggelegd, waarvoor de groeiprognose ruim vier procent bedraagt, gevolgd door Estland met 2,5 procent. Het Franse bbp groeit daarentegen naar verwachting met slechts 0,7 procent, minder dan het gemiddelde voor de eurozone. Ook voor andere kernlanden, zoals België, Nederland en Finland, wordt een zwakke groei voorzien.

Positieve factoren
Nu de druk vanuit de financiële markten en de Europese Commissie is afgenomen, kunnen overheden hun begrotingsdoelstellingen verruimen, eventueel gepaard met verdere hervormingen om de houdbaarheid van de schulden op langere termijn te verbeteren. Door de mogelijkheid van hogere bestedingen wordt de groei wellicht minder door begrotingsmaatregelen afgeremd dan op dit moment is voorzien. Daardoor zou de vraag vanuit de particuliere sector kunnen aantrekken, waardoor een positieve spiraal ontstaat.
Naast de mogelijkheid van minder strikte begrotingsmaatregelen lijkt het waarschijnlijk dat het monetaire standpunt van de eurozone in 2014 van de Amerikanen zal gaan afwijken. Onder invloed daarvan kan de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar in waarde gaan dalen en daardoor de export misschien nog meer stimuleren dan momenteel wordt verwacht. De inschatting van de EEF is dat de euro op dit moment met ongeveer tien procent is overgewaardeerd, dus een waardedaling zou zeker goed nieuws zijn.

Werkloosheid blijft hoog
Naast de beperkte beschikbaarheid van kredieten is de hoge werkloosheid een oorzaak van de voorspelde gematigde consumentenvraag in de komende jaren. Uit de prognose blijkt dat de werkloosheid in de eurozone in 2014 gemiddeld twaalf procent (in Nederland: 7,5 procent) zal bedragen – iets minder dan in 2013 – om geleidelijk licht af te nemen tot elf procent in 2018 (in Nederland: 6,9 procent). Evenals bij de bbp-cijfers zullen de grote verschillen tussen de lidstaten aanhouden. Het Griekse werkloosheidscijfer zal dit jaar nog tot 28 procent stijgen en daalt daarna langzaam tot net onder de 25 procent in 2018, terwijl het cijfer voor Spanje naar verwachting afneemt tot 25 procent dit jaar en vervolgens tot 23 procent in 2018. In Oostenrijk en Duitsland blijft de werkloosheid in de periode 2014-2018 het laagst met circa 4,5 procent, respectievelijk 5.3 procent. Terwijl de werkloosheid in een aantal eurolanden momenteel zorgwekkend hoog is, is de jeugdwerkloosheid een nog grotere bron van zorg, met name in de periferie. In Spanje en Griekenland ligt het cijfer boven de 50 procent, terwijl het in Slowakije, Italië en Portugal meer dan 30 procent bedraagt.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Lockdown zet aanzienlijk deel Nederlanders aan tot leren
 Gelaagde security belangrijker dan ooit door toename verschillende malware-varianten
 Kwart hoogopgeleiden zoekt andere baan vanwege leidinggevende
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Economisch herstel: opleving Spanje en Griekenland als zakenreisbestemming
 Economisch herstel is in zicht
 Herstel werkgelegenheid blijft uit ondanks economische groei
 Conjunctuur: voorzichtig herstel in 2014 en 2015
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Managers onderschatten cyberdreigingen massaal
reacties
Lockdown zet aanzienlijk deel Nederlanders aan tot leren  (1) 
Nieuwe, sportieve BMW 128ti heeft historisch verantwoorde naam (1) 
De coronasituatie is het ideale moment voor SEO en online marketing (2) 
Fiets naar uw Werk Dag: Het westen van Nederland en jongeren pakken het meest de fiets naar het werk (1) 
Terug naar het vroegere normaal is geen optie, streef daarom naar een beter normaal (1) 
Zakelijk vastgoed daalt in 2021 met zes procent in waarde  (1) 
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 45 euro (1) 
top10
De coronasituatie is het ideale moment voor SEO en online marketing
Ruim één op de vijf organisaties heeft geen HR-strategie
Een op vijf stoort zich aan partner wanneer ze samen series kijken
Slechts kwart collega’s voelt zich echt veilig op kantoor
Twee derde werkenden beoordeelt nieuwe collega(’s) op uiterlijk
Fiets naar uw Werk Dag: Het westen van Nederland en jongeren pakken het meest de fiets naar het werk
'Te weinig ambitie kabinet voor versterken digitale economie'
Global Wealth Report 2020 van Allianz: Welvaartsimmuniteit
Vier technologietrends die managers in de gaten moeten houden
Ruim 70 procent overheidswebsites niet digitaal toegankelijk
meer top 10