zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tips om productief te blijven tijdens een warme dag op kantoor

1 juli 2015 - Deze week geldt het Nationale Hitteplan om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen, zoals ouderen en chronisch zieken, te beperken. De hitte kan echter ook van invloed zijn op de werkvloer.

Stress op het werk vanwege de warmte kan de productiviteit zelfs met 30 tot 50 procent verminderen. In de wet staat nergens vanaf welke temperatuur werkgevers het werk stil moeten leggen. Wel worden werkgevers verantwoordelijk gesteld voor de veiligheid en de behaaglijkheid op het werk. Om te voorkomen dat werknemers sterk inleveren op productiviteit of zelfs onwel worden op kantoor, geeft Office Depot enkele tips.


 
Voldoende drinken
Het belangrijkste advies is dat werknemers voldoende moeten drinken. Werkgevers doen er daarom goed aan tijdig te controleren of er voldoende water of sap aanwezig is en dit anders nog snel te bestellen. Bij warm weer verliezen mensen namelijk meer vocht en het is verstandig dit op tijd aan te vullen. Een volwassene heeft normaal gesproken ongeveer anderhalf tot twee liter vocht per dag nodig, maar op een warme dag is het aan te raden zeker twee liter te drinken.
 
Koffie en thee
Werknemers kunnen gerust warme dranken drinken bij hoge temperaturen, zoals koffie en thee. Het verhaal dat koffie een vochtafdrijvende werking zou hebben, berust op een misverstand. Van koffie moeten mensen wel eerder plassen, maar niet vaker.
 
Verkoeling
In de wet staat dat de temperatuur op de arbeidsplaats geen schade mag veroorzaken aan de gezondheid. "Op de meeste kantoren zal de temperatuur vermoedelijk niet zo hoog oplopen, maar verkoeling kan desondanks toch gewenst zijn," zegt Frits Gunther, Marketing Manager Benelux bij Office Depot. "Normaal gesproken adviseren we werkgevers zorg te dragen voor voldoende daglicht op kantoor, maar op een warme dag kan het zinvol zijn de ramen juist te verduisteren – zeker rond het middaguur – zodat de warmte buiten blijft. Bovendien is het goed om het kantoor ’s ochtends te luchten voor de temperatuur oploopt."
Gedurende de dag kan een ventilator of airconditioner voor verkoeling zorgen. Voorkom echter dat de apparatuur direct op het lichaam gericht is, want dat kan bijdragen aan stijve spieren of geïrriteerde ogen. Werknemers kunnen vaak niets veranderen aan de instellingen of de werking van airconditioningsystemen, maar ze kunnen hun werkgever of facility manager wel attenderen op hun klachten.
Tot slot is het goed om eens een rondje te lopen door kantoor en te kijken welke apparaten niet of nauwelijks worden gebruikt. Computers, printers en lampen geven warmte af, maar mogen waarschijnlijk niet ontbreken tijdens het werk. Apparaten die minder worden gebruikt kan men echter uitschakelen.
 
Pauzeren
Tijdens een korte werkonderbreking kunnen werknemers even wat bewegen zodat de bloedsomloop actief blijft. Voldoende beweging zorgt ervoor dat vocht beter afgevoerd wordt en werknemers minder last van dikke voeten en enkels krijgen.
"Een pauze is meteen een goed moment om even een tussendoortje te nuttigen," zegt Gunther. "Dankzij de voedingstoffen houden werknemers hun lichaam fit. Het is niet nodig om extra zout te eten, want er zit voldoende zout in de gemiddelde dagelijkse voeding. Maar een ijsje vinden werknemers vast een hele welkome traktatie."

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Ondanks salariskloof vrouwen positiever over arbeidsmarkt
 Optimisme over werkgelegenheid houdt aan
 Veelgebruikte systemen voor e-mailbeveiliging niet effectief
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tien tips om te blijven functioneren tijdens warme dagen
 Zomerse kleding taboe op Nederlandse werkvloer
 'Bazen laten medewerkers zweten'
 Veel werkplekken te heet in de zomer
 
 
reacties
 
Christian  |   | 
3-07-2015
 | 
00:31 uur
Vervang het woord werknemers met huisdieren en de strekking blijft hetzelfde. Grappig hoe werknemers hier als hulpeloze wezens worden omschreven ... Zo lang de auteur er maar zelf in gelooft zou ik zeggen ...

Deze zin ook echt: ''Maar een ijsje vinden werknemers vast een hele welkome traktatie.''

Veel wereldvreemder wordt het niet.
Onlineenergievergelijker.nl  |   | 
6-07-2015
 | 
16:20 uur
Er zitten inderdaad wat vreemde opmerkingen in nu ik Cristian dat zie schrijven. Sommige dingen lijkt me ook logisch. Zorg dat mensen iets eten in hun pauze......daar is de pauze toch al voor? Een manager moet alleen goed opletten op het vocht als de werknemers niet de beschikking tot een kraan hebben met leiding water. Anders kunnen ze altijd water drinken. Koffie is ook juist af te raden lijkt mij, aangezien koffie juist vocht ontrekt.
Mitchel Weerdesteijn  |   | 
24-09-2015
 | 
17:12 uur
De schrijver neemt een rare uitgangspositie in, maar bovendien levert het artikel weinig toegevoegde waarde..

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Structureer je online marketing activiteiten
Werkstress: voorkomen is beter dan een burn-out!
reacties
Kan IT de populariteit van Virtual Reality bijhouden?  (1) 
Hostingbranche ziet public cloud niet als bedreiging (1) 
Drie manieren om te beleggen voor uw pensioen (1) 
Organisaties wapenen zich steeds beter tegen aanvallen met bots en scrapers  (1) 
Huisdierbezit populair (1) 
Consumenten nog niet overtuigd van de voordelen van Artificial Intelligence  (1) 
Nederlander positief over milieuzones, maar snakt naar duidelijkere regels (1) 
top10
Werknemers willen vierdaagse werkweek met langere werkdagen
Waarom bedrijfscultuur een strategisch doel moet zijn
HR-professionals kunnen eigen welzijnsambities niet bijbenen
Artificial Intelligence: gaan robots onze banen inpikken?
Leiders besteden maar dertien minuten per dag aan persoonlijke ontwikkeling
Slecht datamanagement kost miljoenen
Pensioenakkoord: voldoende waarborgen op verdere uitwerking
Zorgmedewerkers hebben weinig vertrouwen in actieplan (Ont)Regel de zorg
Vijf vragen die doel-denken veranderen
Alarmerende schaarste op de IT arbeidsmarkt
meer top 10