zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zomerse kleding taboe op Nederlandse werkvloer

18 augustus 2014 - Een groot deel van de Nederlandse werknemers (66 procent) mag zelf bepalen wat zij dragen naar hun werk. Voor een derde van de werknemers is er minder keuzevrijheid en gelden er kledingvoorschriften op de werkvloer.

Bij een kwart moet iedereen een bedrijfsuniform, pak of mantelpak dragen. Bij negen procent is dat alleen het geval voor bepaalde functies, zoals sales of directie. Dit blijkt uit onderzoek van Wetten van de Werkvloer, een platform van NationaleVacaturebank, onder 1.000 Nederlanders.


 
Gepast kleden
Bij de zomerse temperaturen van de afgelopen tijd staan kledingvoorschriften op losse schroeven. 65 procent van de ondervraagden vindt zomerse kleding zoals korte broeken en slippers not done. Een derde vindt het geen probleem en daarvan zegt tien procent het zelfs leuk te vinden om collega’s eens in iets anders te zien. Olga Kleinlooh, brand manager bij NationaleVacaturebank: "Nederlandse werknemers zijn vaak vrij om de kleding te dragen waar zij zich goed bij voelen. Toch wordt een korte broek met slippers meestal niet gewaardeerd. Je gepast kleden lijkt daarmee één van de ongeschreven regels op de Nederlandse werkvloer."
 
Baas doet niets tegen hitte op de werkvloer
Stijgen de temperaturen, dan vindt meer dan de helft van de Nederlandse werknemers dat het flink afzien is op de werkvloer. Volgens 56 procent doet hun baas niets om het werken tijdens warm weer draaglijker te maken voor medewerkers. Eén op de tien wordt door zijn of haar baas verrast met ijsjes ter verkoeling. Acht procent mag op hete dagen vroeger beginnen en op tijd naar huis. Een kwart van de werknemers heeft het door de airconditioning eerder te koud dan te warm. Kleinlooh: "Bij extreem warme dagen is het aanpassen van werktijden misschien geen gek idee voor Nederlandse werkgevers: de helft van de werknemers krijgt dan namelijk minder gedaan dan normaal. Voor bijna een kwart heeft het warme weer geen invloed op de productiviteit, zeven procent zegt juist meer werk te kunnen verzetten."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Onconventionele kledingstijl benadrukt status en competentie
 Kledingprotocol voorkomt irritatie
 Vijf tips voor het juiste overhemd – en meer zelfvertrouwen
 Zomerse kledingtips voor kantoor
 
 
reacties
 
Woudstra  |   | 
19-08-2014
 | 
12:36 uur
Zo lang je geen repres funktie hebt zal het me wordt zijn wat mijn 15 werknemers dragen zo lang ze hun werk maar goed doen. Maar ook de baliemedewerk(st)er mag dragen wat zij/hij goeddunkt zo lang het werk er niet door wordt beďnvloedt.
Anton Westerman  |   | 
2-06-2015
 | 
10:57 uur
Ik denk dat we in een tijd leven waar voorschrift minder belangrijk is dan tevoren. Mede door de meer informele sfeer die er tegenwoordig binnen bedrijven hangt, dat betekent natuurlijk niet dat je zomaar alle kleding aan kunt trekken die je wilt, inzicht staat naar mijn mening centraal...

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10