zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkdag van de toekomst radicaal anders dan nu

22 mei 2015 - Zo'n twee derde van de Nederlandse werknemers verwacht dat de werkdag er in 2030 totaal anders uitziet. Fysieke aanwezigheid op de werkvloer lijkt niet meer nodig om het werk uit voeren.

Naar verwachting nemen robots - een deel van - de werkzaamheden over. De meerderheid verwacht echter niet dat het werk makkelijker wordt of dat zijn of haar baan in 2030 verdwijnt. Al verwacht men met name te werken op projectbasis en niet op basis van een vast contract. 90 procent denkt juist dat door de snelle en complexe ontwikkelingen continue bijscholing noodzakelijk is om succesvol te blijven. Dit zijn enkele bevindingen uit het kwalitatief onderzoek van Hays naar de arbeidsmarkt van de toekomst. Het onderzoek is uitgevoerd binnen de sectoren - Oil & Gas, IT en Engineering & Technology - die naar verwachting in 2030 een belangrijk en impactvol aandeel van de arbeidsmarkt vormen.Opmars van robots en kunstmatige intelligentie
De meeste respondenten verwachten niet alleen dat hun werkdag er in 2030 totaal anders uitziet, zij verwachten dat ook van de sector waarin zijn werkzaam zijn. Robert van Veggel, managing director Hays Nederland: "In alle drie de sectoren volgen technologische doorbraken zich in rap tempo op. Denk aan de inzet van nieuwe slimme systemen, zoals AI (kunstmatige intelligentie ofwel zelflerende geautomatiseerde kennissystemen), robotisering van productie, versmelting van bio-, nano- en high tech en de komst van 3D én 4D printing. Dit heeft een gigantische impact op de banen van de toekomst."

Wie doet naar verwachting het werk in 2030?
- Robots nemen de fysieke en virtuele productie over. Waaronder afstand bestuurde (nano)robots die de exploratie en exploitatie in de Oil & Gas sector overnemen.
- Het routinematige ontwikkelwerk en programmeerwerk is overgenomen door specifiek ontwikkelde AI-systemen.
- De werknemer zal zich met name focussen op het ontwikkelen en aansturen van systemen en robots.

Nooit meer uit de schoolbanken
55 procent van de respondenten verwacht niet dat het werk makkelijker wordt, maar juist dat continue bijscholing noodzakelijk zal zijn om succesvol te blijven. "Dit lijkt niet te duiden op een gebrek aan zelfvertrouwen over eigen kennis en kunde, want een ruime meerderheid van de respondenten ziet zichzelf op dit moment als voldoende opgeleid om ontwikkelingen bij te kunnen houden. Bijscholing zal naar verwachting nodig zijn voor bijvoorbeeld het toepassen van kunstmatige intelligentie," aldus Van Veggel. Over het algemeen zijn de respondenten positief gestemd over hun baan: 60 procent verwacht niet dat in 2030 een groot deel van de banen verdwijnt. De professionals geven in meer opzichten blijk van zelfvertrouwen: 70 procent geeft aan zich niet bedreigd of gepasseerd te voelen door jong talent of nieuwkomers.

Over het onderzoek Baan van de Toekomst
Het onderzoek is begin 2015 uitgevoerd onder zo'n 400 professionals werkzaam in de sectoren Oil & Gas, IT en Engineering & Technology. Als onderdeel van het onderzoek raadpleegde Hays futurologen voor een toekomstschets van de arbeidsmarkt in 2030 per sector en werden interviews afgenomen met specialisten uit de verschillende sectoren.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederland niet voorbereid op flexibele arbeidsmarkt van de toekomst
 De werkomgeving van 2020
 De toekomst van Performance Management: vier trends
 Digitale transitie: de toekomst was gisteren
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10