zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vijf mispercepties over interim-werk

19 mei 2015 - Vandaag (19 mei) staat dit jaar in het teken van de Dag van de Gedetacheerde. Elke derde dinsdag van mei staan we in Nederland stil bij de toegevoegde waarde van gedetacheerde werknemers. 

Robert Half merkt dat er nog veel mispercepties heersen over interim-werk. Hoog tijd om deze recht te zetten.


 
Misperceptie 1: Interim-krachten worden alleen ingezet voor functies waarvoor geen speciale vakkennis vereist is
Met een interim-kracht kan een bedrijf niet enkel (extra) werklast opvangen, maar ook ontbrekende of een zeer gespecialiseerde kennis in huis halen. Interim-krachten worden daarom tegenwoordig voor een verscheidenheid van projecten en verschillende functies ingezet; van administratief medewerker tot controller, van helpdeskmedewerker tot systeembeheerder, en op managementniveau.
"De arbeidsmarkt is in de afgelopen jaren duidelijk veranderd," zegt Stephan Renken, Directeur Robert Half Nederland. "Door de uitdagende economische periode van de afgelopen jaren werden interim-krachten door bedrijven veelal ingezet als flexibele en kostefficiënte personeelsoplossingen. Tegenwoordig wordt de arbeidsmarkt gekenmerkt door een tekort aan gespecialiseerde professionals, waardoor steeds meer bedrijven zich beroepen op tijdelijke werknemers – niet alleen om de extra taken op te vangen – maar ook om specifieke projecten of sleutelfuncties te kunnen invullen. Als gevolg hiervan is het imago van interim-werk ingrijpend veranderd: wij merken een hogere waardering, zowel bij bedrijven als interim-krachten zelf. Voor hen wordt interim-werk namelijk steeds meer een aantrekkelijke carrièremogelijkheid."

Misperceptie 2: Interim-krachten maken minder kans op een vaste aanstelling
Indien de interim-kracht aan de verwachtingen voldoet, kan interim-werk de overstap naar een vaste aanstelling gemakkelijker maken. Uit cijfers van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) blijkt dat bijna de helft (47 procent) van de interim-krachten na een uitzendperiode doorstroomt naar een nieuw dienstverband bij de organisatie waar ze tewerk gesteld zijn: vijftien procent wordt in vaste dienst genomen en 32 procent krijgt een nieuw tijdelijk contract, dat mogelijk later nog kan uitgroeien tot een vast dienstverband.
 
Misperceptie 3: Interim-werk biedt geen zekerheid
Uit onafhankelijk onderzoek van Robert Half onder 200 Nederlandse HR-managers blijkt dat 69 procent van de interim-krachten langer dan zes maanden in dienst blijft. Meer dan een tiende (twaalf procent) blijft zelfs langer dan twee jaar in dienst. Als werknemers verschillende interim-ervaringen achter de rug hebben, kunnen ze ook veel bewuster kiezen voor een vast contract, net omdat ze een duidelijker beeld van de arbeidsmarkt hebben en de soort functie die het beste aansluit bij hun wensen. Daarbij heeft interim-werk wel degelijk een vaste plaats gekregen in het bedrijfsleven. Hun positie zal bovendien nog meer worden versterkt door de Wet Werk en Zekerheid, die 1 juli 2015 in werking treedt.
 
Misperceptie 4: Interim-werk staat slecht op het cv van werknemers
Het is in Nederland heel gangbaar om gedurende de loopbaan een periode op interim-basis te werken en werkgevers beseffen de toegevoegde waarde hiervan bij het analyseren van cv’s. Uit cijfers van de Rabobank blijkt dat meer dan zeven miljoen mensen de afgelopen tien jaar als interim-kracht hebben gewerkt. Daarmee is Nederland wereldwijd nog steeds koploper op het gebied van het inzetten van interim-krachten.
 
Misperceptie 5: Interim-werk komt de professionele ontwikkeling van de werknemer niet ten goede
Interim-werk biedt werknemers de kans om ervaring op te doen in verschillende sectoren en bedrijven wat hun professionele ontwikkeling positief beïnvloedt. Ze worden nu meer dan ooit betrokken of zelfs aangenomen met de intentie uitdagende projecten te leiden. Daarnaast kan een gespecialiseerd personeelsadviesbureau een interim-kracht ook ondersteunen en projecten op basis van hun persoonlijke wensen selecteren. Interim-werk biedt dus een flexibele manier om door te groeien in de carrière.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

  ‘Een composable infrastructuur’: lego voor de IT-afdeling
 Nederlander maakt zich zorgen om privacy, maar handelt daar niet naar
 Weg met de Data Protection Officer!
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Meer kansen voor interim-managers
 Managers kiezen voor eigen ondernemerschap in plaats van vaste aanstelling
 Interim: rennend beginnen, vliegend verder
 Vaste en tijdelijke arbeidsmarkt groeien naar elkaar toe
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
19-05-2015
 | 
10:00 uur
Ik mis de belangrijkste misperceptie: Interim managers zijn duur.
Van de tarieven gaat om te beginnen een groot deel naar de bemiddelaars. Maar een goede interimmanager kan een project sneller en beter laten verlopen.
Als een ervaren change manager een reorganisatie doorvoert, kost dat minder dan de helft van de tijd en is de financiële schade aanmerkelijk lager.
Zo heb ik een project bij het bedrijf waar mijn vrouw werkt met belangstelling gevolgd. De algemeen directeur, die als eerste stap zichzelf CEO ging noemen had een boekje van Kottler over pinguins gelezen en dacht het wel te kunnen.
Resultaat: Na twee jaar is de organisatie bijna failliet, de grote klanten lopen weg, het verloop is geweldig hoog, de motivatie van het personeel iets lager dan nul.
Nu moet er weer worden ingegrepen en de CEO heeft dus een nieuw boek gekocht.
Ik weet zeker dat met een team change managers binnen 6 maanden de organisatie was gekanteld en zeer winstgevend was geweest.
Maar ja........
Tony Christoffel  |   | 
19-05-2015
 | 
16:19 uur
@ad de beer. Tot op zekere hoogte kan ik met je meegaan dat management op interim basis een kostbare aangelegen is. Zeker als de verwachte of gewenste resultaten achterwege blijven.
Ben alleen bang het lezen van het boekje van Kottler geen succes gaat worden. Kottler is bekend van onder Marketingmanagement en de Principles of marketing.
Ik denk eerder dat je John Kotter bedoeld. Hij is samen met Holger Rathgeber de auteur van ''Our Iceberg is Melting''~ Onze ijsberg smelt.
Dit boekje beschrijft aan de hand van een metafoor - de pinguins en hun ijsberg - de menselijke processen die men kan tegenkomen wanneer een team geconfronteerd wordt met een veranderende omgeving.
Maar inderdaad boekje(s) alleen is niet afdoende.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
'Sneltraining' Spreken in het openbaar
Een unieke sneltraining, anders dan andere en met stip de beste op dit gebied in Nederland. De methode Mind Tuning van Pieter Frijters is vernieuwend en staat garant voor succes. Bel voor meer informatie 0182 631 232 of surf naar www.spreek.nl.
Lees verder
reacties
Drie redenen waarom web accessibility nu uw aandacht verdient (2) 
Online shopper slaat 's avonds zijn slag (1) 
Nederlanders hebben de beste werk-privébalans van West-Europa (1) 
Nederlanders massaal op zoek naar tweedehands sportauto (1) 
Bouw en civiele sector groeien fors  (1) 
Vrouwen overheersen mannen bij online aankopen (1) 
Een op drie werknemers shopt online tijdens werktijd (1) 
top10
Weg met de Data Protection Officer!
Waarom spraakgestuurde apparaten de customer journey transformeren
Stijging Britse werkzoekenden naar baan in de EU
Arbeidsmarkt werkt door in loonafspraken
Brabantse (tech)bedrijven populair onder bèta-talent
De lat moet hoger op het gebied van privacy
Robotisering voor veel bedrijven nog ver-van-mijn-bed-show
Leaserijder rijdt langer door op winterbanden
Vier best practices voor een transformatie van finance
VCP: ontzie expats bij omstreden belastingmaatregel
meer top 10
vacatures
meer vacatures