zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Managers kiezen voor eigen ondernemerschap in plaats van vaste aanstelling

16 september 2014 - Uit onderzoek van Van de Groep & Olsthoorn Executive Search & Interim Management onder ruim 200 interim managers in de Nederlandse industrie, blijkt dat 71 procent van de interim managers het aantal tijdelijke projecten bij opdrachtgevers in de industrie ziet toenemen.

Ook bij de gemiddelde opdrachtduur en de interim-tarieven signaleert men een lichte stijging. Het gaat hier vooral om verandertrajecten of crisismanagement. Waarbij de interim manager tijdelijk het algemeen management versterkt. Opvallend is de trend dat de meeste interim managers het (langdurig) zelfstandig ondernemerschap weer boven een vaste aanstelling prefereren. Het lijkt erop dat de tijd van vluchtig interim management van managers ‘in between jobs’ langzaam verdwijnt en de ervaren interim manager in de industrie weer veelgevraagd is.


 
Lengte opdracht
Gemiddeld neemt een interim-opdracht zes maanden of langer in beslag. Een derde deel van de interim managers is zelfs langer dan een jaar werkzaam voor dezelfde opdrachtgever. Het gaat daarbij vaak om een leidinggevende rol in het midden- en kleinbedrijf (max. 250 fte.) of bij een multinational (>500 fte.), waarbij in de functie de nadruk ligt op het doorvoeren van veranderingen in de organisatie. Tijdelijk management wordt het meest ingezet in de branches: Productie, Machine- en Apparatenbouw, Logistiek en Transport en Installatietechniek.
 
Meerdere opdrachten
Opvallend is dat ruim 82 procent van de interim managers aangeeft niet in te zullen gaan op een vast dienstverband als deze aangeboden wordt. Ze geven het zelfstandig ondernemerschap gemiddeld een acht en het merendeel van hen werkt zelfs regelmatig aan meerdere opdrachten tegelijk. Verder is opvallend dat nieuwe opdrachten in deze markt niet of nauwelijks via internet en sociale media worden gevonden. In de industrie telt met name de intensiteit van het eigen zakelijke netwerk en in grote mate ook de tussenkomst van een interim managementbureau met sporen in de branche.
 
Acuut probleem
Vaak speelt er een acuut probleem bij een organisatie dat op korte termijn opgelost moet worden door een competente manager. Dit moet uiteraard meer geld opleveren dan geld kosten. Gertjan van de Groep, directeur Van de Groep & Olsthoorn Executive Search: "De grootste aarzeling bij onze klanten zit hem vaak in de kosten. Men vergeet echter te kijken naar het rendement dat wordt terugverdiend. Onze ervaringen met Interim Management procedures laten zien dat de winst of besparing altijd opweegt tegen de investering. En uit dit onderzoek blijkt dat deze tendens ook weer leeft in de industrie."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Interim: rennend beginnen, vliegend verder
 Meer dan de helft van de managers in de industrie overweegt een carrièrestap
 Vaste en tijdelijke arbeidsmarkt groeien naar elkaar toe
 Inzet flexibele schil mist strategische visie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10