zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vaste en tijdelijke arbeidsmarkt groeien naar elkaar toe

8 oktober 2013 - De duur van een gemiddelde interim opdracht wordt steeds langer, zo blijkt uit de tiende editie van de Interim Index van Schaekel & Partners en Nyenrode Business Universiteit. De gemiddelde lengte van een interim opdracht is nu meer dan een jaar. Waar een interim-opdracht in 2010 nog gemiddeld 9,5 maand bedroeg, is deze nu gemiddeld 12,3 maanden. In veertien procent van de gevallen duren opdrachten zelfs langer dan twee jaar.

In het onderzoek geven 554 interim professionals en managers hun visie op hoe de markt zich in de tweede helft van 2013 ontwikkelt. Zij zijn gemiddeld tien jaar werkzaam als zelfstandig ondernemer.Onderscheid tijdelijk en vast steeds minder zichtbaar
Voor veel organisaties geldt dat nauwelijks nog goed zichtbaar is wie in- en extern is. Opdrachtgevers kiezen vaker voor de persoon, los van de constructie (tijdelijk of vast). "Tijdelijke opdrachten die langer duren hebben gevaar in zich," zo stelt Piet Hein de Sonnaville, partner bij Schaekel & Partners. "Minder scherp naar de output, meer werknemersgedrag en minder focus op de eigen rol van ondernemer". Gevaren voor opdrachtgever en opdrachtnemers dus. Deze steeds duidelijk zichtbaar wordende trend tekent zich in de arbeidsmarkt af. "Waar wij altijd de tweedeling zagen tussen vast en interim, ontstaat langzaam maar zeker een hybride vorm van beide. Het geeft individuen en organisaties grote kansen en meer flexibiliteit, maar het adequaat omgaan met deze trend, is een zoektocht voor beide. Vooralsnog zien wij dat heel veel organisaties werken met alle drie de vormen, maar er niet altijd even consequent naar handelen," aldus De Sonnaville.

Tevredenheid over het bestaan als zelfstandige niet conjunctuurgevoelig
Tevredenheid over het bestaan als zelfstandige, zo blijkt uit de onderzoeken, is niet conjunctuurgevoelig. De leeftijdscategorie 35-44 jaar is het meest tevreden over het zelfstandig ondernemerschap (rapportcijfer acht versus gemiddeld 7,5). Dit cijfer is constant door de jaren heen, ook toen de crisis zich nog niet openbaarde.
Respondenten die naast het zelfstandig ondernemerschap nog additionele, betaalde activiteiten hebben in de vorm van een vaste baan zijn het minst tevreden over het zelfstandig ondernemerschap. Hun tevredenheid over het zelfstandig ondernemerschap waarderen zij met een rapportcijfer 5,9.
"Begrijpelijk," aldus De Sonnaville. "Het zelfstandig ondernemerschap vergt veel van mensen. U bent werknemer of ZZP’er. Combinaties geven spanningen, klaarblijkelijk".

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 'Werknemer verantwoordelijk voor eigen ontwikkeling'
 De drie meest voorkomende koopfouten bij SSD’s
 Digitale leiders zien digitalisering van infrastructuur als grootste prioriteit
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Veranderde online zoekopdrachten tonen nieuwe wensen van werkzoekenden
 Inzet flexibele schil mist strategische visie
 Nieuwe gedragscode voor kennisintensieve dienstverleners vergroot transparantie
 Steeds meer interim managers in financiële sector kijken verder dan Europa
 
 
reacties
 
Adriana van Schalken | Payroll Works  |   | 
9-10-2013
 | 
08:21 uur
Interessante ontwikkeling, mijn inziens is het wel een minder positieve ontwikkeling dat organisaties steeds minder zien wie intern en extern is binnen de organisatie. Je moet toch een stabiele basis van interne medewerkers binnen de organisatie hebben om continuiteit te houden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Stappenplan voor automatische e-mail campagnes
Door termen als triggers, leadscoring, notificaties, koppelingen, vullingsgraad zie je door de bomen het bos niet meer op het gebied van e-mail marketing automation. In dit white paper legt Spotler al die termen en de voordelen ervan uit. Inclusief handige woordenlijst.
Download het white paper
Lees verder
Hoe verzamel je met gewijzigd cookie beleid de juiste data?
reacties
Vakantiegeld is dit jaar bonus in plaats van vakantiebudget (2) 
Van 1001 wachtwoorden naar nul? (1) 
Nissan NV200 (1) 
Vertrouwen van managers in medewerkers tijdens thuiswerken is groot (1) 
Koffie halen kan bron van conflict zijn (1) 
Aandelen weer in de gunst  (1) 
Jongeren willen weer zeeman worden (1) 
top10
Intelligente Automatisering nieuwste trend, maar finance professional heeft geen idee wat het is
Vakantiegeld is dit jaar bonus in plaats van vakantiebudget
Covid, cyber, compliance en ESG zijn de grootste risico's voor de financiële dienstensector
Nederlanders in door corona getroffen sectoren hebben weinig interesse in omscholing naar techniek
40 procent van de jonge werknemers staat al met één been buiten
Van 1001 wachtwoorden naar nul?
Zo erkent u gemaakte fouten!
De cyberdreiging van vaccinaties
Consumenten recyclen wachtwoorden
COVID-19 debet aan stijging politieke risico’s in thuislanden Nederlandse handelspartners
meer top 10