zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Steeds meer bedrijven schalen agile op voor de hele IT-organisatie

23 februari 2015 - Omdat IT alsmaar nadrukkelijker het concurrerend en innovatief vermogen van bedrijven bepaalt, moeten nieuwe bedrijfsapplicaties sneller worden ontwikkeld en met een korte time-to-market waarde opleveren voor de gebruikers en de organisatie.

Mede hierom hebben de afgelopen jaren steeds meer organisaties de traditionele watervalaanpak ingeruild voor agile methoden, met Scrum als belangrijkste exponent. Agile geldt tegenwoordig dan ook als de standaard voor softwareontwikkelingsprojecten. Omdat steeds meer bedrijven ervaren dat agile snel tot goede resultaten leidt, willen zij deze manier van werken opschalen voor de hele IT-organisatie. Dit blijkt uit een inventarisatie van COOLProfs onder een dertigtal CIO’s en IT-managers van Nederlandse bedrijven en overheden.Agile = effectief 
Nu agile in de praktijk efficiënt en effectief gebleken is voor het opleveren van werkende software met business value, gaan steeds meer bedrijven en organisaties er toe over om Scrum tot de facto standaard voor de gehele IT-organisatie te maken. Maar met bedrijfsapplicaties die meer en meer functionaliteit omvatten, complexer worden en meer afhankelijkheden met andere systemen hebben, is één enkel Scrum-team van vijf tot achter personen vaak niet meer toereikend. Agile projecten en Scrum-teams nemen dan ook in omvang en in aantal toe. Als gevolg hiervan worstelen veel CIO’s met de vraag hoe zij agile succesvol kunnen opschalen en de inspanningen van tientallen en soms wel honderden agile teams die samen de bedrijfsstrategie realiseren, op elkaar af kunnen stemmen.
 
Technieken om op te schalen

Er zijn verschillende manieren voor Scaling Agile. De eerste is door middel van het zogenoemde ‘inkaderen’. Hierbij worden kaders gesteld met behulp van gangbare projectmanagementmethodes, door onder architectuur te werken en door planningsfasen (tijd) en deliverables (scope) vast te leggen. Om het geheel in goede banen te leiden, fouten te voorkomen en de voorspelbaarheid te vergroten, vindt er synchronisatie plaats met andere sprints en worden afhankelijkheden nauwgezet gecontroleerd. Om de voortgang van de projecten inzichtelijk te maken, worden bestaande rapportagemethodieken gebruikt. Het Scaled Agile Framework (SAFe) raamwerk is de meest toegepaste inkaderingstechniek.
De tweede manier om een agile manier van werken in de hele IT-organisatie te implementeren, is via ‘uitbreiden’, waarbij de kernwaarden van agile van bovenaf en door de gehele organisatie heen worden toegepast. Het draait bij deze techniek om innovatie en ‘business value’, te bereiken via een groot aantal, kleine releases die zoveel mogelijk zijn opgedeeld in functionele eenheden met minimale afhankelijkheden. De structuur bestaat uit autonome sprint teams met overlappende taak-teams. Over de voortgang van de projecten wordt gerapporteerd met behulp van typische agile metrieken als ‘efficiëntie’ en ‘team performance’. Scaling@Spotify is de meest gebruikte uitbreidingstechniek.
 
Opschalen = relevant
Eric ten Harkel, Algemeen Directeur van COOLProfs: "Opschalen van agile is relevant voor iedere organisatie, omdat het helpt een meer flexibele en innovatieve organisatie te creëren. Welke methode voor het opschalen van agile, inkaderen of opschalen, het meest geschikt is voor een organisatie, is echter niet op voorhand te zeggen. Voor grote organisaties zal SAFe wellicht gemakkelijker aanslaan, omdat programma managers, enterprise architecten en product managers hun eigen rol in het raamwerk terugzien. Voor een innovatieve organisatie die een snelle groei doormaakt, voelt het Agile@Spotify model waarschijnlijk beter aan. Maar nog meer dan de methode om op te schalen, is het van belang dat een organisatie de principes van agile en scrum verankert in haar DNA en door de hele organisatie in de praktijk brengt."
 
Kritische succesfactoren
Dit laat niet onverlet dat er wel een aantal kritische succesfactoren aan te wijzen zijn voor het opschalen van agile, zo blijkt uit de rondgang langs een dertigtal Nederlandse bedrijven en overheidsinstanties.
Zo is agile volgens de bevraagde CIO’s en IT-managers agile absoluut geen vrijbrief om naar eigen inzicht dingen wel en niet te doen. Of zoals de CIO van een grote Nederlandse bank het verwoordt: "Een ieder dient zich wel aan zijn rol te houden. Agile moet ingepast worden in de organisatie en standaardisatie en centrale coördinatie zijn nodig."
Daarnaast leert de ervaring dat niet iedereen even geschikt is om op een agile manier te werken: "Waar de ene medewerker uit zichzelf aangeeft dat hij beter tot zijn recht komt in een individuele setting met een meer vastomlijnd takenpakket, komt een ander hier proefondervindelijk achter."
Meerdere CIO’s zien architectuur echter als de grootste hindernis om agile werken te implementeren. Zij geven aan dat het cruciaal is dat de architectuur geschikt wordt gemaakt voor agile. "Dit betekent architectuur die teams in staat stelt goed samen te werken en snel en autonoom te releasen. Alleen zo kan een schaalbare organisatie ontstaan."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Digital risk protection maakt preventief ingrijpen mogelijk
 Miljarden in revolverende fondsen, maar verantwoording nog summier
 Drie handige kantoorapps in 2019
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Agile opschalen met SAFe, DAD of LeSS?
 Toekomst IT afhankelijk van inzet high productivity platform
 De mens als kritische succesfactor van projectteams
 Agile werken leidt tot betere resultaten en meer werkplezier
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Verleid en behoud talent met een multifunctionele werkomgeving
reacties
Zeven seo factoren die óók in 2019 werken (1) 
Drie handige kantoorapps in 2019 (1) 
Tesla Model 3 met 4% bijtelling (3) 
Wintersporters laks met sneeuwkettingen (1) 
Waarom elk bedrijf straks een chief trust officer heeft (1) 
Niet het systeem, maar de mensen centraal (3) 
Korte autoritten vervangen door de fiets loont (1) 
top10
Zo regisseer je het begin van jouw presentatie (video)
Drie handige kantoorapps in 2019
Drie op de tien werknemers ervaren informatieovervloed
Papieren data nog steeds onveilig
Vijf tips om te besparen op softwarelicenties
Internationale M&A-activiteiten voegen afgelopen anderhalf jaar al geen waarde meer toe
ISDN2 verdwijnt: 50. 000 bedrijven uit de lucht
Politieke verschuivingen vergroten risico's Europees bedrijfsleven
Helft millennials wil meer flexibiliteit in hun werk
Tinder populairste dating app in Nederland
meer top 10