zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Platform-as-a-Service steeds belangrijker bij nieuwe hybrid cloudprojecten

20 januari 2015 - Volgens recent onderzoek van Oracle wordt in 2017 het cloudcomputing-landschap steeds meer gedomineerd door platform- en databasediensten die een hybrid-infrastructuur ondersteunen.

et onderzoek, uitgevoerd door IDG Connect in opdracht van Oracle, toont ook aan dat de adoptie van de private cloud bezig is aan een sterke opmars. Bijna twee derde (zestig procent) van de bedrijven heeft een gemiddeld of hoog adoptieniveau bereikt. Naast de klassieke obstakels om een private cloud te gebruiken, zoals beveiligingsrisico's, zijn bedrijven ook bezorgd over IT-standaardisatie en de integratiemogelijkheden met bestaande toepassingen. Deze nieuwe bezorgdheden weerspiegelen de lessen die men heeft getrokken uit de algemene adoptie van de private cloud. Dit verklaart ook waarom bedrijven de voorkeur geven aan het hybrid-model bij hun clouduitbreidingsplannen.


Organisaties geven bij hun volgende stappen naar cloud computing de voorkeur aan een hybride cloud. De keuze viel vaker op hybrid clouddiensten (36 procent) dan op private (32 procent) en public clouddiensten (zeventien procent).

Private cloud
De private cloud wordt snel volwassen. Bijna twee derde (60 procent) van de ondervraagde bedrijven meldt een gemiddeld of hoog adoptieniveau. In 2017 wordt een stijging naar 82 procent verwacht.
De adoptie van de private cloud gaat nog steeds gepaard met een aantal belangrijke bezorgdheden. Hieronder vallen onder meer gegevensbeveiliging (genoemd door 55 procent van de respondenten), de integratie met bestaande toepassingen (47 procent), beschikbare competenties (45 procent) en hardwarekosten (44 procent).
Door de opmars van de private cloud leerden organisaties veel bij over de succesvolle uitrol van een cloud. De belangrijkste bouwstenen van een succesvolle private cloudinfrastructuur zijn de aanwezigheid van efficiënte governance controles (genoemd door 34 procent), gevolgd door IT-standaardisatie (27 procent), de steun van de beslissingsnemers (25 procent) en een degelijk IT-veranderingsproces (zeventien procent).

SaaS
Binnen een private cloud wordt Software-as-a-Service (SaaS) momenteel als het belangrijkst beschouwd (68 procent van de respondenten), vóór Database-as-a-Service (DaaS) (61 procent) en Platform-as-a-Service (PaaS) (57 procent). Dit verandert echter de komende twee jaar, waarbij DaaS (29 procent) de belangrijkste vorm van private cloud wordt, nog vóór PaaS (26 procent) en SaaS (23 procent).
 John Abel, EMEA Senior Director bij Oracle: "De recente versnelling van de cloud-adoptie spitste zich vooral toe op bedrijfstoepassingen en de bijhorende uitdagingen op het gebied van integratie, schaalbaarheid en beveiliging. Ons onderzoek toont echter aan dat, aangezien de hybrid cloud de belangrijkste aanpak wordt voor bedrijven, het platform steeds belangrijker wordt. Bedrijven zijn hiermee in staat om naadloos en veilig over te schakelen van een private naar een public cloud en andersom. Het beproefde ‘cloud ready’-platform van Oracle toont zich in deze omgeving zeer voordelig voor klanten. Het is een veilig en betrouwbaar platform dat de integratiezorgen wegneemt en de hybrid cloud van klanten het snelst laat renderen."

Cloud is volwassen
"Hoewel SaaS traditioneel de belangrijkste rol speelde bij de migratie van bedrijven naar de cloud, worden andere diensten zoals Database- en Platform-as-a-Service de komende twee jaar steeds belangrijker," aldus Bob Johnson, Vice President en Principal Analyst bij IDG Connect. "Deze trend toont aan hoe snel de cloud aan volwassenheid en complexiteit wint. Gezien de snelle groei in cloudmogelijkheden verwachten we in 2017 een wijdverspreid gebruik van cloudgebaseerde platformen en tools – meer en meer aangeboden via hybrid-architecturen – om transformationele bedrijfstoepassingen te ontwikkelen en te testen."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Het einde van 9 tot 5?
 Pandemie inspireert tot duurzamer leven
 Een derde managers vindt leidinggeven meer gericht op soft skills dan inhoud
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Cloud booming binnen Nederlandse software sector
 SaaS: verschuiving van kostenbesparing naar concurrentievoordeel
 HR-systemen werken steeds vaker via de Cloud
 Cloud levert middelgrote bedrijven kostenbesparing op van 25 procent
 
 
reacties
 
Willy de Vreed  |   | 
13-02-2015
 | 
14:56 uur
Ik vind het een bijzonder mooie en waardevolle ontwikkeling! De technische mogelijkheid bestond er al geruime tijd maar dat bedrijven dit ook gingen gebruiken binnen de organisatie heeft lang op zich laten wachten.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Dit is waarom de beveiliging van jouw domein zo belangrijk is
Het managen van jouw onderneming aan de hand van een sterk netwerk doe je zo
Een bedrijf kopen of verkopen, wat zijn de haken en ogen?
reacties
Een derde managers vindt leidinggeven meer gericht op soft skills dan inhoud  (1) 
Saaie baan slecht voor het hart (1) 
HR-professional heeft hekel aan digitale sollicitatiegesprekken (2) 
Hervormingsplan voor woningmarkt goed ontvangen door makelaars (1) 
Logisch dat we zo vaak onlogisch denken (1) 
Hoogwaardige audio-oplossingen bepalend voor welzijn, efficiëntie en professionele uitstraling van hybride werkers (1) 
Vijf AI-lessen die COVID-19 ons leerde (1) 
top10
Stages winnen aan effectiviteit als baanvindkanaal tijdens corona
Een vierdaagse werkweek door digital en artificial intelligence
HR-professional heeft hekel aan digitale sollicitatiegesprekken
Managers worstelen 2,5 keer vaker met disrupties dan C-level
Mening medewerkers te weinig gevraagd bij ontwikkeling zakelijke apps
Werkgevers verwachten dit kwartaal negen procent stijging werkgelegenheid
Top tien snelst stijgende functies voor afgestudeerden
Internationale ondernemingen zien cybercriminaliteit en het lekken van informatie door werknemers als de grootste risico’s
Kwart werkzoekende jongeren heeft geen vertrouwen in zoektocht naar baan
70 procent Europese organisaties zet al AI in
meer top 10