zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

HR-systemen werken steeds vaker via de Cloud

26 oktober 2012 - Leveranciers van softwaresystemen voor personeelsbeheer bieden hun producten in toenemende mate aan op basis van Cloud- en SaaS-technieken. Met de introductie van deze aanbiedingsvormen lijken leveranciers het traditionele 'on premises denken' , waarbij de software lokaal wordt geïnstalleerd, steeds meer te verlaten. Voor enkele pakketlijnen blijkt de verhouding tussen 'on premises'- en SaaS-toepassingen inmiddels een factor vier te bedragen.

Dat betekent dat de pakketten vier maal zovaak via cloudtechnieken worden aangeboden dan lokaal (‘on premises’). Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van KPMG IT Advisory naar het aanbod van standaard pakketoplossingen voor personeelsbeheer. Uit het onderzoek blijkt dat de huidige softwaresystemen zich nauwelijks van elkaar onderscheiden als het gaat om de basisfunctionaliteit van de HR-processen, zoals de personeelsregistratie en de salarisadministratie. De verschillen tussen de systemen zitten met name in de ondersteuning van de tactische processen, zoals competentiemanagement, talent management en succession planning. Rijkere functionaliteit
"Het ontsluiten van functionaliteit via SaaS technieken wordt een steeds aantrekkelijker alternatief," constateert Bart van Strijen, partner bij KPMG IT Advisory. "Dit komt vooral omdat de hedendaagse pakketoplossingen een steeds rijkere functionaliteit laten zien, waardoor de roep om ‘customisations’ veel minder groot is dan een aantal jaar geleden. De afweging om voor een SaaS-oplossing te kiezen dient echter niet alleen te worden ingegeven door technisch en functionele overwegingen. Rekening zal ook moeten worden gehouden met bestaande wet- en regelgeving op het op het gebied van privacy." 

Buitenlandse leveranciers
In het onderzoek van KPMG zijn dit jaar voor het eerst ook een aantal internationale leveranciers meegenomen. Van Strijen: "De ontwikkeling van SaaS leidt ertoe dat de markt voor HR-systemen niet beperkt blijft tot de Nederlandse markt. Meer en meer leveranciers positioneren zich internationaal. Wat daarbij opvalt is dat veel bedrijven weliswaar zoveel als mogelijk internationaal te werk gaan bij de opzet- en invulling van de HR-functie, maar dat de salarisverwerking vaak nog lokaal wordt gedaan. Leveranciers spelen hierop in door een combinatie van nationale- en internationale dienstverlening. Steeds meer internationale leveranciers zoeken hierbij de Nederlandse markt op. Daarnaast zijn er ook Nederlandse leveranciers die internationaal hun dienstverlening gaan aanbieden." 

Managementbeslissingen
De toename van het aantal pakketten dat gebruikt maakt van de cloud zorgt er volgens Van Strijen voor dat het voor bedrijven niet eenvoudiger wordt om de juiste keuze te maken: "Van oudsher vervullen HRM systemen een ondersteunende functie bij het registreren en uitvoeren van arbeidsovereenkomsten en de daaraan verbonden wet- en regelgeving. Deze systemen waren primair bedoeld voor salaris- en personeelsadministratie. De hedendaagse HRM systemen bieden echter steeds vaker ondersteuning bij het nemen van managementbeslissingen op het gebied van loopbaanplanning en -ontwikkeling- en competentiemanagement. De zoektocht naar een nieuw systeem is niet eenvoudiger geworden, zeker nu de pakketten ook een cloudvariant kennen. Bij de keuze van het meeste geschikte systeem worden de ‘niet-functionele’ eisen, zoals de gebruikersvriendelijkheid en de toekomstvisie van de leverancier op opslag- en ontsluitingsvraagstukken dan ook steeds belangrijker."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Is technologie onze reddingsboei tijdens lockdown?
 Huizenkopers wijken steeds meer uit naar Overijssel, Groningen, Flevoland en Drenthe
 Leidinggevende stimuleert werknemer niet om te leren
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'HRM en managers faciliteren talentontwikkeling onvoldoende'
 HRM als Business Partner: is de ‘Grand Canyon’ overbrugbaar?
 HR-managers hebben geen tijd om strategisch bezig te zijn
 De cloud: wat heeft het u te bieden?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Marketing Inhaak Kalender 2021 + handige tips
Met de overzichtelijke kalender van Spotler heb je in één oogopslag alle 'inhakers' voor jouw (e-mail) marketingcampagnes van 2021 in beeld. Handig voor eventgebonden acties naar klanten en nieuwsbriefabonnees! Inclusief interessante e-mail marketing tips.
Download de gratis kalender
Lees verder
Wereldwijd actief technologiebedrijf sponsort Nederlands vrouwenteam voor extreme roeirace
reacties
Ontwikkeling e-invoicing zorgt voor toename wereldwijde B2B-commerce in 2015 (1) 
Twee op de drie Nederlanders schaamt zich voor hoesten of niezen in publieke binnenruimtes (1) 
Grote organisaties zorgen beter voor thuiswerkende werknemers (1) 
Culture fit doorslaggevend voor recruiters (1) 
Bij helft Nederlanders komt gezelschapsspel op tafel tijdens feestdagen (1) 
Kwart medewerkers sjoemelt met klokken van tijd  (1) 
Financieel verantwoordelijke weet niet wat belastingplannen Prinsjesdag betekenen voor bedrijf  (1) 
top10
Voordeligste benzinepompen in Nederland bekend
Deepfakes, virtuele producties en lege bioscopen
Minder autoverbruik: zo komt uw auto de winter door zonder onverwachte kosten
Digital Days 2021: jongeren enthousiast maken voor ICT
Tips om uw vloer te beschermen tijdens het thuiswerken
Eén op de drie Nederlanders wil dat werkgever niet-gevaccineerde collega weigert op kantoor
‘Coronastress maakt managers en bestuurders minder capabel’
In 2020 grootste cao-loonstijging in twaalf jaar
Twijfel is de grote vriend van excellente prestaties
Bedrijven in duurzame energiesector hebben hogere omzet dan verwacht
meer top 10