zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlanders positief over financiŽle toekomst

20 januari 2015 - Het 'Investor Pulse' onderzoek van BlackRock, één van de meest omvangrijke onderzoeken over sparen, beleggen en de pensioenopbouw ooit uitgevoerd, laat onder meer zien dat Nederlanders relatief positief gestemd zijn over hun financiële toekomst.

Ze hebben niet alleen een positievere kijk op hun financiële toekomst dan andere Europeanen (51 procent tegenover 47 procent), maar zijn ook optimistischer dan in het vorige onderzoek toen nog maar 44 procent positief gestemd was.


Meer dan de helft van de Nederlanders (53 procent) vertrouwt erop de juiste beslissingen te nemen als het om sparen en beleggen gaat; dat is meer dan in alle andere Europese landen. Dit zelfvertrouwen is soms echter onterecht. In het algemeen weten Nederlanders weinig over beleggen en financiële planning; dit percentage is bovendien hoger dan in andere Europese landen. Slechts 38 procent zegt zich serieus bezig te houden met de financiële planning, tegenover een gemiddelde van 52 procent voor alle Europese landen.

Vormt spaargeld een veiligheidsnet?
Veel Nederlanders denken dat spaargeld 'achter de hand' een veilige manier is om meer greep op hun financiën te houden. Als gevolg hiervan wordt 78 procent van de Nederlandse portefeuilles in spaargeld aangehouden; dit is het hoogste percentage van heel Europa. Nederlanders gaven aan in te zien dat ze eigenlijk minder dan de helft als spaargeld zouden moeten aanhouden. Gemiddeld werd 42 procent als het ideale percentage genoemd. Maar toch zijn velen van plan in de komende twaalf maanden nog meer te gaan sparen.

Financiële winterslaap
Bob Hendriks, Hoofd Retail Nederland bij BlackRock, zegt over deze onderzoeksresultaten: "Tegen de achtergrond van een aanhoudend lage rente en het effect van inflatie op spaartegoeden, maar ook de toenemende nadruk van de overheid op de persoonlijke verantwoordelijkheid voor de financiële toekomst, is het zorgwekkend dat de meeste Nederlanders in een 'winterslaap' blijven als het om hun financiën gaat. Het is raadzaam dat ze in actie komen en door middel van een 'financiële routine' het heft in handen nemen. Uit het onderzoek komt ook een groep mensen naar voren die goed weet hoe ze dit moeten aanpakken. Van deze mensen, die lang niet allemaal tot de zeer vermogende Nederlanders behoren, kunnen ook anderen veel leren."

Welke spaarders en beleggers zijn ALERT?
Globaal gezien behoort één op de tien (tien procent) Nederlanders tot deze groep. Verrassend is dat deze groep niet alleen uit zeer vermogende mensen bestaat: deze groep verdient gemiddeld 45.000 euro per jaar. Mensen in deze groep zijn meer dan anderen geneigd om te plannen voor de lange termijn, ze spreiden hun beleggingen breder en willen graag meer te weten komen over hoe ze hun geld harder voor zich kunnen laten werken. Driekwart (77 procent) van deze groep spaarders en beleggers heeft het gevoel meer greep te hebben op hun financiële toekomst en een nog iets hoger percentage (81 procent) voelt zich zelfverzekerd in het nemen van beslissingen over sparen en beleggen.
Deze groep spaarders en beleggers heeft een aantal opvallende eigenschappen gemeen, waardoor ze de toekomst met meer vertrouwen tegemoet zien

Alerte beleggers
Hoofd Retail Nederland bij BlackRock, zegt over deze groep spaarders en beleggers: "We kunnen veel leren van de manier waarop 'alerte' beleggers naar hun spaargeld en beleggingen kijken, hun beleggingen spreiden, de prioriteit geven aan de pensioenopbouw en actief omgaan met planning en advies. Als mensen regelmatig op zo'n manier hun portefeuille zouden oppoetsen, zou dat een grote invloed kunnen hebben op hun financiële toekomst. Net zoals veel mensen in het voorjaar hun huis een opfrisbeurt geven, zouden ze regelmatig even goed naar hun financiële situatie kunnen kijken, om na te gaan of ze nog goed op koers zijn om hun financiële doelen te verwezenlijken."

Over het onderzoek
In het onderzoek werden 27.500 mensen in twintig landen over de hele wereld geïnterviewd, waarvan 1.000 Nederlanders. Waar in dit bericht wordt gesproken over Europese gemiddeldes, wordt gedoeld op de onderzochte deelnemers in België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Nederlanders in door corona getroffen sectoren hebben weinig interesse in omscholing naar techniek
 COVID-19 debet aan stijging politieke risicoís in thuislanden Nederlandse handelspartners
 40 procent van de jonge werknemers staat al met ťťn been buiten
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Oplossing proactief relatiebeheer voor financiŽle dienstverleners
 Geld niet altijd belangrijkste motivatie voor carriŤremove
 Werknemer verzwijgt financiŽle problemen voor werkgever
 Nederlander stopt financiŽle meevaller in spaarpot
 
 
reacties
 
Louis de Wit  |   | 
18-08-2015
 | 
09:32 uur
Hoe kan men nu in flexwerkersland positief staan tegenover de financiŽle toekomst?
Er is immers geen of nauwelijks pensioen opbouw en beleggen is en blijft goochelen met gebakken lucht. Vergeet daarnaast de steeds groeiende groep Zelfstandigen Zonder Pensioenopbouw niet.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Stappenplan voor automatische e-mail campagnes
Door termen als triggers, leadscoring, notificaties, koppelingen, vullingsgraad zie je door de bomen het bos niet meer op het gebied van e-mail marketing automation. In dit white paper legt Spotler al die termen en de voordelen ervan uit. Inclusief handige woordenlijst.
Download het white paper
Lees verder
Hoe verzamel je met gewijzigd cookie beleid de juiste data?
reacties
Vakantiegeld is dit jaar bonus in plaats van vakantiebudget (2) 
Van 1001 wachtwoorden naar nul? (1) 
Nissan NV200 (1) 
Vertrouwen van managers in medewerkers tijdens thuiswerken is groot (1) 
Koffie halen kan bron van conflict zijn (1) 
Aandelen weer in de gunst  (1) 
Jongeren willen weer zeeman worden (1) 
top10
Verbeter uw supply chain, verbeter uw klantervaring
Intelligente Automatisering nieuwste trend, maar finance professional heeft geen idee wat het is
Vertrouwen van managers in medewerkers tijdens thuiswerken is groot
Werkende prefereert goed luchtreinigingssysteem boven coronavaccinatie
Vier tips voor een digitale lenteschoonmaak voor uw fotoís en videoís
Vakantiegeld is dit jaar bonus in plaats van vakantiebudget
World Password Day stond stil bij wachtwoordbeheer
Vijf tips om persoonsgegevens te beschermen tegen dark web-cybercriminelen
De cyberdreiging van vaccinaties
Covid, cyber, compliance en ESG zijn de grootste risico's voor de financiŽle dienstensector
meer top 10