zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gebrek zelfkennis bij IT-talent verhoogt arbeidsmobiliteit

23 december 2014 - 45 procent van het IT-talent weet in het laatste studiejaar nog niet welke baan er bij hen past, terwijl juist IT-starters relatief snel na hun opleiding in dienst treden bij een werkgever, vaak al na één maand. Dit werkt in de hand dat 33 procent van deze starters op de arbeidsmarkt binnen één jaar van baan wisselt.

Dit blijkt uit onderzoek naar loopbaanontwikkeling bij jonge IT’ers en loopbaanbeleid bij IT-organisaties, uitgevoerd door Procam. Er zijn 1.000 hoogopgeleide starters op de IT-arbeidsmarkt en 110 CIO’s, HR-managers en IT-managers ondervraagd via respectievelijk de TalentTool en de Pre-flight checklist.


 
Effectief loopbaanbeleid
De hoge arbeidsmobiliteit van IT-starters maakt dat organisaties moeite hebben met een effectief loopbaanbeleid. Naast gebrek aan zelfkennis bij de IT-starters zijn er vanzelfsprekend ook externe factoren die het hoge verloop veroorzaken, zoals de war for talent, toename van tijdelijke contracten en economisch herstel. Om jong talent te vinden en te binden, besluiten organisaties nog meer te investeren in werving en selectie, betere arbeidsvoorwaarden of meer opleidingsmogelijkheden. Onderzoek laat echter zien dat dit in de praktijk vooral leidt tot ‘trial & error’, concludeert Procam in het insight paper ‘Het voordeel van een talentennetwerk van jonge IT-professionals voor bedrijven’.
 
Richting geven
George van Buysrogge, oprichter/directeur van Procam: "Om de trend van een hoog verloop onder IT-starters te doorbreken, zullen organisaties het over een andere boeg moeten gooien. Het is raadzaam om IT-starters te helpen richting te geven aan hun carrière. Veelal zijn ze hier nog niet echt mee bezig geweest omdat ze vooral gefocust waren op het behalen van hun diploma. Het bevorderen van zelfkennis is een belangrijke stap. Vragen die hierbij centraal staan zijn: ‘wie ben ik?’, ‘wat wil ik?’ en ‘wat kan ik?’. Jonge professionals kunnen door middel van zelfontwikkeling en coaching leren hoe ze hun eigen loopbaan het beste kunnen vormgeven, mét optimale inzet voor het bedrijf waarvoor ze werken. Zowel starters als organisaties hebben baat bij het bieden van goede loopbaanbegeleiding."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Studenten starten carrière het liefst bij Shell
 Werkomgeving IT-organisatie sluit te weinig aan op wensen IT-talent
 Verantwoordelijkheidsgevoel domineert zelfbeeld IT-starter
 Ideale baan IT-starters: internationaal, informeel, profit, casual, flexibel werken
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10