zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bescherming persoonsgegevens bovenaan prioriteitenlijst juridische beslissers

9 mei 2014 - Uit onderzoek onder juridische beslissers in Nederlandblijkt dat ‘bescherming van persoonsgegevens’ (53 procent) en ‘nieuwe regelgeving op het gebied van privacy en databescherming’ (51 procent) bovenaan de prioriteitenlijst staan.

Dit blijkt uit onderzoek van ZyLAB naar de bekendheid van de Amerikaanse term eDiscovery (Electronic Discovery). Overige zaken die hoog scoren, zijn ‘informatie risicomanagement’ (38 procent), ‘verhogen van de efficiëntie van informatiemanagement’ (33 procent) en fraudebestrijding (27 procent). De onderzochte term 'US eDiscovery' komt op het lijstje nauwelijks voor (een procent).


Het onderzoek werd uitgevoerd onder juridische beslissers bij 150 Nederlandse organisaties met meer dan 100 geautomatiseerde werkplekken.

US eDiscovery geen onderdeel van het dagelijkse werkjargon
Bij nog geen vijf procent van de organisaties is US eDiscovery onderdeel van het dagelijkse werkjargon. Eén op de tien organisaties heeft US eDiscovery al lang hoog op de agenda staan; twee van elke drie organisaties hebben US eDiscovery niet op de agenda staan en zien dat er ook niet van komen.
Eén op de vijf organisaties zegt nu al volledig voorbereid te zijn op een eDiscovery. Hoe groter de organisatie, hoe groter de kans dat men al volledig voorbereid is of druk doende is om hierin verbetering aan te brengen. Kleinere organisaties (100-200 medewerkers) zien in de helft van de gevallen de voorbereiding op een eDiscovery er niet van komen (66 procent).

Imagoschade grootste zorg
Grootste zorg in geval van eDiscovery of een rechtszaak is met afstand imagoschade. Kosten van inschakelen van externen en stagneren van de business zijn voor ongeveer een kwart van de organisaties een grote bron van zorg.
Verder valt op dat 45 procent van de juridische beslissers aangeeft juridische geschillen zelf af te handelen. Naarmate bedrijven groter zijn, neemt dat percentage verder toe. Van de organisaties met meer dan 1000 medewerkers, geeft 75 procent aan juridische geschillen zelf aan te pakken. 40 procent geeft aan bij een juridisch geschil als eerste de advocaat in te schakelen.

‘eDiscovery’ voor bescherming van persoonsgegevens
Jan Scholtes, Chief Strategy Officer van ZyLAB: "Het valt op dat de bekendheid en gebruik van de term eDiscovery de afgelopen jaren nauwelijks zijn toegenomen. Toch vormt het proces eDiscovery de kern van elk grootschalig internationaal, compliance- of fraudeonderzoek. Bij iedere onderzoek dat wordt gehouden ten behoeve van een rechtszaak, moeten de betrokken partijen in korte tijd enorme hoeveelheden informatie doorzoeken. De Amerikaanse overheid doet haar wetten ook buiten haar landsgrenzen gelden en bedrijven die hun zakelijke belangen in de Verenigde Staten willen beschermen, zouden zich beter moeten voorbereiden op de Amerikaanse manier van informatie uitwisseling.
Ook bij de zaken die juridische beslissers wel op hun prioriteitenlijst hebben staan, verdienen de achterliggende processen een prominente plaats op de agenda. Want of het nu gaat om het beschermen van persoonsgegevens van klant of werknemer of het verhogen van de efficiëntie van informatiemanagement, alles begint met de identificatie en lokalisatie van informatie die bewaard, beschermd, beveiligd of vernietigd moet worden."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Recordaantal klachten over privacy
 CBP: anonimiseer gegevens bij gebruik big data
 CBP: strijd met de wet bij verstrekking gegevens zieke werknemers
 Marketeers: bedrijfsleven verantwoordelijk voor privacy consument
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10