zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Papierloos kantoor is een illusie

17 december 2007 - Het papierloze kantoor lijkt definitief van de baan, zo signaleert Hans Voshol van AA-Document Systems. Hij ziet een toename van printergebruik van twaalf tot zeventien procent per jaar en verwacht dat die groei zeker aanhoudt tot 2011.

Ondanks de toenemende digitalisering van documenten, blijkt papier niet uit het kantoor te verbannen. Wel wordt er meer efficiënt gewerkt dankzij geavanceerde scanmogelijkheden van multifunctionals. Documenten zijn snel en overzichtelijk voor iedereen beschikbaar. Ook vanaf andere locaties kan men documenten vlot benaderen. Toch worden deze documenten vaak alsnog uitgeprint. Een werknemer print gemiddeld 34 velletjes per dag. 



Psychologische factoren

Bij de grote populariteit van papieren documenten spelen vooral psychologische factoren een rol. Zo heeft papier het grote voordeel dat men het kan vasthouden. Bovendien leest een tekst van papier prettiger en zijn aantekeningen gemakkelijk te maken terwijl dit bij de tekstverwerker al gauw onoverzichtelijk wordt. 

Bewustmaking
Bij de introductie van het begrip paperless office waren ook milieuorganisaties enthousiast. Het papierverbruik drukt immers zwaar op het milieu. Hans Voshol ziet hierin een duidelijke rol voor zijn branche weggelegd. Voshol: "Wij proberen gebruikers bewust te maken van hun printgedrag, zodat onnodige prints zoveel mogelijk voorkomen worden. Dat is niet alleen goed voor het milieu maar ook kostenbesparend voor de werkgever."

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Goed printbeleid bespaart geld en papier
 Bedrijven willen af van dure papieren factuur
 Internet verdrijft papieren jaarverslag
 Papieren favoriet boven online catalogus
 Papierverbruik groeit hard door email
 
 
reacties
 
JGC Bijl  |   | 
17-12-2007
 | 
10:17 uur
Ook ik heb mij in de beginjaren van Document Imaging (1988), als producent van DIS en Workflow systemen, bezondigd aan uitingen over het papierloze kantoor. Echter, na enkele jaren deze opvatting te hebben gepredikt, ben ik eveneens tot inkeer gekomen en heb mijn tekst aangepast van papierloos naar papierarm.
Feit blijft, dat de introductie van DIS en zeker ook in combinatie met Workflow onomkeerbaar is maar vaak wordt “tegengehouden” door menselijke factoren.
Acceptatie van deze technieken wordt vooral tegengewerkt door: ''waarom anders, het gaat nu toch ook goed?'', argwaan (big-brother), opvattingen over kosten, terwijl men de baten vergeet, maar ook de printerfabrikanten. Begin jaren ’90 kreeg ik al bezoek van diverse verontruste merken, die zich afvroegen of zij zich zorgen moeten maken. Het gevolg is in ieder geval geweest, dat de meeste printerproducenten inmiddels een digitale variant hebben van het hun beconcurrerende product of integratie hebben bewerkstelligd van hun apparatuur met software van derden of zelfs samenwerkingsverbanden met deze organisaties zijn aangegaan, om in het voorkomende geval, Imaging-applicaties te kunnen leveren.
Het feit, dat nu steeds meer wordt afgedrukt, komt mede door de snelheid waarmee informatie ontstaat. Elke afdruk heeft tegenwoordig een digitale oorsprong en deze blijft bewaard en beschikbaar in eigen of externe netwerken. Het gemak van papier is evident, maar of dat de meest actuele weergave van een onderwerp is, is niet altijd duidelijk.
Breed toegepast Digitaal informatiebeheer komt er uiteindelijk (ook al roepen we dat nu al jaren) maar zal pas echt doorbreken als er definitieve standaards zijn (i.v.m. digitale houdbaarheid) en methoden om, gemakkelijker dan tot nu toe, digitale informatie te kunnen uitwisselen.

Leuke discussie.

Jan Bijl,
Informatiemanager SRA
JGC Bijl  |   | 
8-01-2008
 | 
14:49 uur
Opmerking over twee beeldschermen klopt. Echter, wordt minder noodzakelijk indien men werkt met een 20'' of nog groter scherm. Dan is er meer ruimte om naast een geopend dossier/document een andere applicatie ''open'' te hebben.
Een tweede beeldscherm van minimaal 17'' wordt door veel budgethouders toch als iets ''too-much'' ervaren. Het vormt toch weer een extra hindernis bij de accepatie van systemen die minder/geen papier nastreven.
JB
Helma de Boer  |   | 
8-01-2008
 | 
12:54 uur
Als suggestie om gemakkelijker over te gaan tot papierloos/papierarm werken het volgende. Als freelancer werk ik regelmatig binnen verschillende bedrijven. Op mijn thuiskantoor werk ik met twee beeldschermen. Het verschil met een werkplek met (maar) 1 beeldscherm is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk.

Mijn ervaring is dat voor een papierarm kantoor ten minste twee beeldschermen nodig zijn. Vaak moet je iets lezen waarmee je tegelijkertijd aan het werk moet.
Kun je dat niet op een beeldscherm tonen zonder telkens van beeld te moeten wisselen, dan wordt het geprint en op het bureaublad neergelegd. Dat werkt prettig.

Het is op zich een simpele oplossing die misschien zo logisch is dat je het over het hoofd ziet. In de praktijk kan hiermee al veel tegenzin tegen papierloos werken worden weggenomen. Wellicht lijkt de oplossing duur, maar tegenwoordig is papier ook schier onbetaalbaar geworden. Beeldschermen daarentegen worden steeds beter betaalbaar. Een afweging richting milieu kan ik op dit moment moeilijk te maken omdat er dan ook productiekosten en energieverbruik van twee schermen mee gaan tellen. Maar ik kan mij voorstellen dat dit geen bezwaar oplevert om met een extra beeldscherm te gaan werken.

Misschien iets om eens nader te onderzoeken?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10