zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Wijzigingen Wet Werk en Zekerheid leiden tot meer personeelsverloop in flexibele schil

12 september 2014 - Hoewel met de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) flexibele arbeidskrachten meer zekerheid moeten krijgen over hun baan, verwacht slechts een op de twaalf HR-professionals (acht procent) meer mensen in vaste dienst te nemen.

Hiermee lijkt de Wet zijn doel voorbij te schieten. Ruim een op de drie HR-professionals (36 procent) verwacht bovendien meer verloop in flexibele arbeidskrachten door wijzigingen in de WWZ.Sneller personeelsverloop
"De Wet Werk en Zekerheid moet werkgevers stimuleren om flexwerkers eerder een vast arbeidscontract aan te bieden, maar bedrijven nemen juist maatregelen die leiden tot een sneller personeelsverloop binnen de flexibele schil. De Wet heeft daarmee een tegenstrijdig effect," zegt Dik van Leeuwerden, Manager Kenniscentrum Wet- en regelgeving bij ADP. Een op de acht HR-professionals denkt zelfs dat vaste contracten sneller worden beëindigd.

HR-Trends
Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘HR-Trends 2014-2015’, een onafhankelijk, representatief onderzoek van HR- en salarisdienstverlener ADP Nederland, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij onder ruim 700 Nederlandse HR-professionals. HR-Trends is daarmee het grootste onderzoek onder HR-professionals in Nederland.

 
 Doorsturen   7 reacties  

 

Laatste nieuws

 Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties
 Financiële dienstverleners kwetsbaarder voor storingen door certificaten
 Vier tips voor een relaxte (digitale) zomer
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zeven tips voor werkgevers bij het nieuwe ontslagrecht
 Forse toename juridische geschillen door nieuwe Wet Werk en Zekerheid
 Inefficiënte inhuur flexibel personeel kost miljarden
 MKB vult verwachte personeelsgroei flexibel in
 
 
reacties
 
Masoud Yakoub  |   | 
12-09-2014
 | 
08:48 uur
Even een belangrijke punt ten behoeve van de formulering en woordgebruik in dit artikel:
HR-professionals bestaan niet. Het zijn eerder nepoten. Nepotisme komt steeds vaker voor in het Nederlandse bedrijfsleven en dat wordt mede mogelijk gemaakt door de mensen op de HRM-afdeling.

De wetgeving heeft gefaald en zal blijven falen, zolang er geen controle is en zolang de wetgeving hele duidelijke gaten laat zitten zodat mensen daar misbruik van kunnen maken.

De wetgeving biedt absoluut geen bescherming voor de flexwerker en bedrijven maken steeds meer misbruik van de gaten in de wet.
De wet verbiedt een werkgever niet om een goedfunctionerende flexwerker te ontslaan. En de instanties zoals UWV werken vrolijk daaraan mee en doen niets tegen, ook al weten ze dat dit ons allemaal geld kost.

In tegenstelling tot vele andere landen, heeft een werknemer met een tijdelijk contract geen bescherming en de werkgever hoeft in Nederland geen redenen aan te reiken voor het niet verlengen van een arbeidsovereenkomst.

Daarnaast biedt de Nederlandse wetgeving de mogelijkheid om een werknemer 3 tijdelijke contracten aan te bieden. Dus nog meer mogelijkheden voor misbruik van machtspositie
SJ Bier  |   | 
12-09-2014
 | 
08:54 uur
Geen verrassing dat ondernemers het zo oppakken. Dit was een veelgehoorde kritiek op de WWZ.

Overigens is meer flexibiliteit en minder omzetten naar vast automatisch ook hoger verloop. De KPI matcht met de actie. Ik hoop dat de HR managers zich er niet over beklagen, maar het gewoon constateren.

Ik las op de site van ADP trouwens ook dat verrassend veel bedrijven de (HR) processen nog niet hebben ingericht op het benutten van de flexibele schil. 42% heeft geen specifiek beleid. Het is niet alleen een contractvorm, maar ook een manier van werken. Beide moet je goed inzetten om uit flexibiliseren het maximale te halen.

De link is een overzicht van kritikasters gevonden met google.
Ad de Beer  |   | 
12-09-2014
 | 
08:59 uur
Het vreemde is dat de politici en ambtenaren die dit heilloze plan hebben verzonnen dat niet hebben voorzien.
Zijn ze echt zo vervreemd van de maatschappij?
SJ Bier  |   | 
12-09-2014
 | 
09:50 uur
Nou Ad, als je op mijn naam klikt dan kom je op de site van P&O actueel waar op 25 april de kritiek van de Eerste Kamer gemeld wordt, inclusief gelijkluidende kritiek van RvS en CPB.

Je kan dus niet zeggen dat ambtenaren en/of politici het niet wisten. De vraag is niet of ze vervreemd zijn van de maatschappij, maar waarom ze in het licht van andere informatie toch een plan doorzetten.
Ad de Beer  |   | 
12-09-2014
 | 
11:47 uur
Masoud
Dat veel personeelwerkers zich niet professioneel gedragen wil nog niet zeggen dat er geen HR professionals zijn.
En arbeidsorganisaties willen blijven bestaan en moeten daarom mazen in de wet- en regelgeving vinden. Daar kun je de HR managers de schuld van geven.
Maar is dat gedrag niet een gevolg van overmatige regelgeving? Wijzen naar het management is een populaire hobby in ons land en omstreken, maar het is beter om eens te kijken naar de veroorzakers.
Als de overheid eens gaat kijken hoe de maatschappij echt in elkaar zit en arbeidsovereenkomsten aantrekkelijker maakt dan uitzendconstructies. Als de overheid eens gaat kijken naar de andere vormen van arbeidsrelaties en daar regels voor maakt. Dan komen we een stuk verder.
Als HR professional heb ik talloze oplossingen voor de huidige en toekomstige problematiek. Helaas zit de regelgeving die oplossingen vaak in de weg.
Wil je dus klagen, klaag dan over gebrek aan professionaliteit bij de regelneven en wijs niet naar managers die binnen die regels moeten proberen een bedrijf te runnen.
Masoud Yakoub  |   | 
12-09-2014
 | 
12:45 uur
Beste Ad de Beer,

Het gedrag van zoeken naar mazen in de wet, en misbruik maken van de machtspositie is niet te verwijten aan een ander. De overheid kan niet voor 100% worden verweten. Als de overheid op basis van gezond verstand en vertrouwen handelt, dan betekent niet dat mensen daar misbruik van mogen maken.

Mensen moeten een geweten hebben en hun werk goed uitvoeren, in plaats van wegen vinden om anderen te benadelen. Accepteren die HR-medewerkers dit ook voor zichzelf of voor hun eigen familie en vrienden?

Werken de intercedenten van de uitzendbureau's ook op basis van een nul-uren contract of op basis van een uitzendcontract en voor een minimumloon?
Adriana van Schalken | Payrolling Works  |   | 
17-09-2014
 | 
13:47 uur
Verassende uitkomst. Slecht nieuws voor de flexwerkers. Deze hadden hoop dat de nieuwe wet hun posities zou versterken maar nu blijkt het tegenovergestelde waar te zijn.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Een zakelijke lening afsluiten bij de bank? Bereid u goed voor
Last van ongedierte in en rondom het bedrijfspand? Deze maatregelen kun je treffen!
reacties
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties (1) 
Wat leert Maarten van der Weijden ons over doelen stellen? (1) 
Tien excuses bij het aanhoren van klachten (2) 
Hoog tijd om aan de slag te gaan met het Klimaatakkoord (1) 
Vijf tips om customer feedback van vijfsterrenkwaliteit te krijgen (1) 
De kracht van stilte (1) 
Kan IT de populariteit van Virtual Reality bijhouden?  (2) 
top10
De top tien meest schaarse beroepen in Europa
Drie manieren om ‘bad hires’ te voorkomen
Nederlandse bedrijven minst flexibel in werktijden werknemer
De twintig populairste steden deze zomervakantie het populairste
Aantal nieuwe cao’s zeer laag
1,2 miljoen Nederlandse huizen slim beveiligd
De veranderingen op het werk van de afgelopen tien jaar
Te weinig loon voor één op de vijf werkenden
Explosieve toename Emotet malware
Kwaliteit bestuursverslag laat te wensen over
meer top 10