zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Mobiele apparaten leiden tot ziekteverzuim

13 juni 2014 - Een op vier medewerkers neemt ziekteverlof op naar aanleiding van rug-, nek- en polsklachten
Bijna de helft van de medewerkers (44 procent) ervaart negatieve gevolgen voor hun gezondheid en welzijn door het toenemende gebruik van mobiele apparaten, zoals voor zakelijke doeleinden.


Dit is gebleken uit onderzoek van Dynamic Markets in opdracht van Fellowes. Kleine veranderingen aan de werkplek, zoals het gebruik van laptop- en polssteunen, kunnen een gezondere, al dan niet mobiele, werkomgeving creëren waardoor ziekte en afwezigheid afnemen.


Werknemers kunnen hun werk niet voorzetten wegens ergonomische klachten als direct resultaat van het werk aan een computer, laptop of tablet. Hazel Goesaert, Marketing Manager Benelux bij Fellowes, zegt hierover: "Gezondheid is een belangrijk thema voor werkgevers, zeker nu werknemers gebruikmaken van een diversiteit aan mobiele apparaten, zoals laptops en tablets, en veel medewerkers hun dag zittend doorbrengen. Gezonde en vitale medewerkers verzuimen minder dagen en leveren meer arbeidsproductiviteit."

Grote kostenpost
Uit berekeningen van Fellowes blijkt bovendien dat ziekteverzuim voor de Nederlandse werkgevers een kostenpost oplevert van 3.343.012.267 euro. Daarnaast blijkt dat 59 procent van de Nederlandse werknemers te kampen heeft of heeft gehad met aandoeningen als rechtstreeks resultaat van het werk aan een computer, laptop of tablet. Daarvan heeft 62 procent wekelijks of vaker last van deze aandoeningen. Het gaat daarbij vooral om pijnlijke of gespannen schouders, pijnlijke polsen/armen en nek- of rugpijn. Als gevolg van deze klachten moest een op de vier getroffen medewerkers ziekteverlof opnemen. Gemiddeld bleef elk van deze getroffenen twintig dagen thuis in een periode van twaalf maanden. Goesaert: "Door simpelweg enkele ergonomische hulpmiddelen aan de werkplek toe te voegen en zodoende de houding van de werknemer te verbeteren, kunnen veel gezondheidsklachten, zoals hoofd- en nekpijn en RSI voorkomen worden. En voorkomen is beter dan genezen!"
De noodzaak voor gedegen gezondheidsmanagement wordt onderstreept door onderzoek van Zilveren Kruis Achmea onder 525 werknemers en 718 werkgevers. Dit onderzoek brengt tevens een ander punt aan het licht, te weten werkdruk. Deze is de afgelopen jaren gestegen in verband met de crisis. Minder werknemers voor dezelfde hoeveelheid werk - terwijl er tegelijkertijd juist bezuinigd werd op gezondheidsmanagement. Dit is in alle sectoren aan de orde, maar vooral werkgevers binnen het mkb erkennen dit probleem (79 procent).

Gezondheidsmanagement
Volgens Michel Mulder, fysiotherapeut / eigenaar van FysioBasics concept, revalidatiecoach en consultant in de zorg, is gezondheidsmanagement in toenemende mate belangrijk. "Gezondheidsrisico’s op de werkplek moet je niet onder stoelen of banken willen schuiven. Een juiste fysieke werkhouding achter de laptop, computer of tablet waarbij je niet verkrampt, kan ertoe bijdragen dat de werknemer zijn/haar vitaliteit behoudt en de werkzaamheden ook prettiger kan ervaren. Hierdoor kan zijn/haar algehele productiviteit verbeteren. Gezien de hoge kosten van ziekteverzuim van medewerkers voor de werkgever, zijn ergonomische hulpmiddelen die bijdragen aan preventie dus geen overbodige luxe."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hogere pensioenleeftijd zet ergonomie opnieuw op de agenda
 Werkplezier vermindert werkdruk
 De ergonomische valkuilen van Het Nieuwe Werken
 Helft Nederlanders werkt in verkeerde houding
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10