zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Inzet flexibele schil mist strategische visie

7 mei 2013 - Bedrijven blijven hangen in het oude denken bij het inrichten van de flexibele schil, zo blijkt uit onderzoek van Experis. Kosten en kennisverlies worden als de belangrijkste praktijkproblemen gezien. Gevolgd door problemen met leiderschap en het binden van flexibele professionals. Experis roept bedrijven op uit de dagelijkse praktijk te stappen en tijd te maken om zich te verdiepen in de toekomstige ontwikkelingen van de arbeidsmarkt.

Barbera de Graaf, expert flexibiliseren van talent bij Experis: "De problemen die bedrijven ervaren rond de flexibele schil lijken een optelsom van paradoxen en oude problemen. Het ontbreekt vooral aan een strategische visie. Een gemiste kans. Juist nu werkt een aantal zaken positief mee: het aantal ZZP-ers stijgt, de mentaliteit rond vaste contracten verandert en steeds meer mensen willen projectmatig en afwisselend werk." Inhuur van flexibele kennis stijgt om sneller te innoveren

Uit het onderzoek van Experis blijkt kennis steeds vaker de aanleiding te zijn voor de inzet van een flexibele schil om sneller te kunnen innoveren in steeds korter wordende economische cycli. Daarmee nemen de eisen aan flexibele professionals rond kennis en snelheid sterk toe maar ook de problemen rond het borgen van kennis bij vertrekkende professionals. 73 procent van de gesprekspartners ervaart dit als een zorgpunt. 

Flexibel werkgeverschap vraagt om visie en beleid

68 procent van de gesprekspartners voorziet een verschuiving van ‘goed werkgeverschap’ naar ‘goed opdrachtgeverschap’. En 74 procent vindt dat de toename van flexibele professionals vraagt om een nieuwe vorm van leiderschap. Bedrijven lopen daarbij tegen problemen aan rond inwerking, samenwerking, betrokkenheid en omgaan met veranderende situaties. Het beleid is nog vooral gericht op werken met een vaste kern. 

Projectmatig werken levert indirecte kostenvoordelen op

In de kostenbeheersing van bedrijven spelen de directe kosten van inhuur een grote rol. Maar de indirecte kostenbesparingen worden door bedrijven ook steeds vaker gezien. De gesprekspartners noemen daarbij de resultaatgerichtheid van flexibel werken, de hoge motivatie en lage ziekteverzuim van flexkrachten en de positieve effecten van flexkrachten op ingesleten cultuurgewoontes. 

Over het onderzoek

Ervaren consultants van Experis hebben gesprekken gevoerd met lijnmanagers, HR managers en directieleden in een breed scala aan branches. Het onderzoek is primair kwalitatief van aard geweest en heeft aanvullende kwantitatieve uitkomsten opgeleverd.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Vijf tips om afval te reduceren in productie
 Hoogste aantal nieuwe motorrijders sinds 2002
 Emotionele gezondheid wordt nog te vaak vergeten door werkgevers
 

Gerelateerde nieuwsitems

 OR cruciaal bij veranderprocessen in organisaties
 Manager bij overheid geeft te weinig vertrouwen en vrijheid aan werknemers
 Wereldwijd chronisch tekort aan hoogopgeleiden
 Verkiezingsprogramma’s: arbeid wordt flexibeler
 
 
reacties
 
Eelco van Laviere  |   | 
7-05-2013
 | 
16:08 uur
Interessant artikel over het missen van kansen met betrekking tot flexibel werken. Het is inderdaad van groot belang dat het management hier consistent achter blijft staan, zodat het flexibele werken door heel de organisatie doorgevoerd kan worden.

Ook moet er een goed overwogen keuze gemaakt worden om bepaalde dingen niet meer zelf te doen, maar uit te besteden, vooral als dit kostenvoordelen oplevert.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
De meest belangrijke bedrijfsverzekeringen op een rijtje
Hoe werkt een laadpaal voor elektrische auto’s eigenlijk?
reacties
'Cybersecurity moet een schoolvak worden' (1) 
De vier belangrijkste betaaltrends om naar uit te kijken in 2020 (1) 
Meer productiviteit in minder tijd (2) 
Europese markt overspoeld met nepartikelen (2) 
Arbeidsmarkt onverminderd goed (1) 
Angst voor baanverlies leidt tot slapeloze nachten (1) 
Meerderheid werknemers denkt dat technologie hun werkervaring verbetert (1) 
top10
Vier HR-trends voor 2020
Vijf leidende technologietrends
Nederlanders bezorgd over de toekomst
Nederlanders in Europese kopgroep digitale vaardigheden
Diversiteit in Raad van Commissarissen neemt gestaag toe
Supply Chain 4. 0: Klantbeleving als doorslaggevende succesfactor
'Cybersecurity moet een schoolvak worden'
Nederland in top tien economisch meest getroffen landen door coronavirus
Bedrijfsleven leunt op achterhaald beleid wanneer het gaat om cyberveiligheid
Volop aandacht voor het menselijk kapitaal
meer top 10