zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Europese CFO's: op personeel wordt niet langer bezuinigd

12 september 2014 - Het optimisme over de economie heeft zijn hoogste niveau bereikt. Europese CFO’s verwachten de komende twaalf maanden geen daling meer van het fulltime personeel. Disbalans tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt kan voor verdere groei serieuze problemen opleveren.

Dat blijkt uit cijfers van de CFO Survey van TIAS School for Business and Society en Duke University, dat voor het 74ste kwartaal is uitgevoerd.Toegenomen optimisme
Het optimisme onder Europese CFO's over de economische vooruitzichten van hun eigen land is sterk toegenomen tot 61 (op een schaal van 0-100). Dit is het hoogst gemeten optimismeniveau sinds de start van de CFO Survey en ruim boven het gemiddelde (54) van de afgelopen vijf jaar. Het economisch vertrouwen onder financieel directeuren in de VS blijft stabiel op 63, wat er op duidt dat de grootste economie ter wereld blijft herstellen. Het positieve sentiment is bemoedigend en suggereert dat zowel bedrijven als de politiek de onderliggende dynamiek moeten koesteren.

Werkgelegenheid stabiliseert maar blijft kwetsbaar
Met de verwachting dat het aantal fulltime contracten gelijk blijft, laten Europese bedrijven al duidelijk doorschemeren dat ze niet langer van plan zijn te snijden in fulltime personeel. Gedurende de afgelopen twee jaar werd elk kwartaal een daling van het fulltime personeel verwacht. Hoewel de werkgelegenheid langzaam herstel laat zien, blijft de vooruitgang op de Europese arbeidsmarkt kwetsbaar. Zo zeggen bedrijven bijvoorbeeld dat ze grote moeite hebben met het invullen van openstaande vacatures voor senior management, hoogopgeleide professionals, en ingenieurs. Posities voor laag betaalde arbeiders en productiemedewerkers worden daarentegen juist gemakkelijk ingevuld.
Deze disbalans in het aanbod van de beschikbare vaardigheden en competenties op de arbeidsmarkt en de vraag naar andere vaardigheden en competenties neemt waarschijnlijk verder toe als bedrijven arbeidsvervangende investeringen opschroeven, waarbij personeel wordt vervangen door machines. Meer dan een derde van de Europese bedrijven zegt zulke investeringen al gemaakt te hebben of zijn nog voornemens om deze investeringen te doen. De bedrijven die kiezen voor deze arbeidsbesparende maatregelen verwachten een daling van het aantal werknemers met ruim 8 procent. Zoals te verwachten, zullen de minder geschoolde en laag betaalde werknemers het hardst worden getroffen omdat zij doorgaans concurreren met dergelijke technologieën.

Hoger Europees minimumloon kan economisch herstel aanzienlijk beïnvloeden
Wordt het minimumloon in Europa met 40 procent verhoogt, dan zegt van de bedrijven met minimumloonmedewerkers dat 37 procent de huidige werkgelegenheid zal verminderen. 69 procent zegt minder werknemers te gaan werven. Bijna twee derde van de Europese bedrijven zegt dan te gaan investeren in arbeidsbesparende technologie. Duidelijk is dat een dergelijk scenario schadelijk zou zijn voor het economisch herstel.
Kees Koedijk, decaan en directeur van TIAS: "Het voorstel voor een Duits minimumloon dat per januari 2015 wordt ingevoerd is veelbesproken. Die bezorgdheid is terecht, want het blijkt dat in sommige gevallen, vooral voor de laagste inkomens, het salaris toeneemt met 35 procent. Velen beweren dat deze invoering juist voor banenverlies zal zorgen onder de laaggeschoolde en laagbetaalde werknemers omdat ze hiermee uit de markt worden geprijsd. De gevolgen zullen aanzienlijk zijn als de consumptieve bestedingen verslechteren en arbeidsintensieve sectoren hun kosten zien verhogen. Duitsland wordt beschouwd als de groeimotor van Europa. Een vertraging van de economische groei in Duitsland zou daarom een direct een gevaar kunnen vormen voor het huidige fragiele herstel in andere landen van de eurozone."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 7,75 euro
 Nederlander verwacht weer vaker de weg op te gaan voor werk
 Prinsjesdag 2021: de belangrijkste veranderingen voor HR- en salarisprofessionals
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ondanks herstel groeiende kloof tussen Noord en Zuid
 Hoogopgeleide vreest voor baanverlies
 Aandacht voor diversiteit levert meer op dan kille bezuinigingen
 Vertrouwen behouden in tijden van crisis
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
E-learning laten ontwikkelen? Let op deze tips!
reacties
Dat coachen is ook niet alles.  (2) 
India minder aantrekkelijk door krappe arbeidsmarkt (1) 
Vijf actiepunten voor een geavanceerde data-analytics-strategie voor de toekomst (1) 
Zo toegankelijk zijn websites waar je belangrijke zaken regelt (1) 
Young Professionals ervaren steeds meer stress (1) 
Twee na grootste stijging werkgelegenheid ooit  (1) 
Nederlanders meest gierig: consumenten betalen steeds minder voor verzending (1) 
top10
Twee derde Nederlanders dik tevreden met baas
Zakelijk reizen na corona: grote behoefte aan ‘grenzeloze benefits’
Online neemt de rol van de papieren folder langzaam over
Vier op tien jonge Nederlanders overwegen emigratie door woningtekort
Jongeren werken aan gezonde wereld en energietransitie tijdens de Tech Day
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 7,75 euro
Premie WA beperkt casco-verzekering stijgt ondanks daling schadelasten
Nederlander verwacht weer vaker de weg op te gaan voor werk
Drie op de vijf Nederlanders willen werken bij bedrijf dat diversiteit als kernwaarde heeft
Nalatigheid beveiligen softwareontwikkeling moet gevolgen krijgen
meer top 10