zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Aandacht voor diversiteit levert meer op dan kille bezuinigingen

27 augustus 2013 - De crisis houdt aan, de druk op organisaties om te bezuinigen is groot. De kaasschaafmethode levert op korte termijn veel resultaat op, maar succes op de lange termijn vraagt om heel andere dingen, is de stellige overtuiging van Annemarie de Martines, specialist op het gebied van managementondersteuning in de 21ste eeuw.

Natuurlijk kunt u routinematige taken steeds verder automatiseren en kunt u met dezelfde mensen veel meer werk verzetten. Het echte concurrentievoordeel zit ‘m echter in oprechte aandacht voor de medewerkers en oog voor de diversiteit binnen deze groep. In 1997 zeiden Jeremy en Tony Hope al: ‘It’s rather ironic that as the information age finally closes in around us, organizations are becoming more dependent on people than ever before.’Echte gesprekken
"Ik gebruik bewust het woordje ‘oprecht’ in de vorige alinea, omdat ik in de praktijk voorbeelden zie waarin weliswaar vanuit het management beleden wordt dat ze in gesprek zijn met hun personeel, transparant zijn en duidelijke afspraken maken, maar als je daar op doorvraagt, blijven goedbedoelde pogingen vaak steken in de haast obligate functionerings- en beoordelingsgesprekken, maar échte gesprekken naar wat een medewerker bindt of boeit, blijven achterwege," aldus De Martines.

Zelfsturend ondernemer
Er wordt nu volop geroepen wordt dat medewerkers zelfsturend, ‘ondernemer’ binnen de organisatie en resultaatgericht moeten worden. Leuk, en voor een grote groep zal het zeker werken. Organisaties gaan met deze typering echter wel stilletjes voorbij aan het feit dat niet iedereen die nieuwe, zelfredzame medewerker wil of kan zijn. Mensen kunnen nu eenmaal niet alles leren. Ze dan toch onder druk van nieuwe cretologie over het randje helpen, is slecht personeelsbeleid.

Richt werkzaamheden anders in
Durf het lef te hebben werkzaamheden anders in te richten. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten. De medewerkers uit de ‘zelfsturende, ondernemende’ groep kunnen hierdoor meer werkzaamheden verrichten die aansluiten op hun competenties. De andere groep medewerkers bied men mogelijkheden een takenpakket te kiezen die beter past bij hun competenties. Wanneer de juiste mensen op de juiste plek komen en een maximaal beroep wordt gedaan op wat ze wél kunnen in plaats van wat niet, pas dan schieten de bijdragen van de medewerkers aan de organisatiedoelen omhoog en kunnen zij de bedrijfsresultaten verbeteren.De Martines: "In mijn ogen zijn het niet altijd de medewerkers die onvoldoende bijdragen aan die bedrijfsresultaten; hoe de organisatie met haar medewerkers om gaat, dát maakt het verschil tussen succes en falen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zeven concrete stappen naar succesvolle, diverse teams
 Nu is een prachtige tijd voor diversiteit
 Nederlandse vrouw blijft achter in Raad van Bestuur
 Til de diversiteitsdiscussie naar een hoger plan
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10