zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ondanks herstel groeiende kloof tussen Noord en Zuid

26 september 2013 - Ondanks de eerste tekenen van herstel in de Eurozone en positieve signalen over de economie verwacht de Eurozone Forecast van EY (EEF) slechts een trage groei. Tegen het eind van dit jaar zal er sprake zijn van een herstel door verminderde bezuinigingen en een verbetering van de wereldhandel. Echter, de nog altijd stijgende werkloosheid en de steeds grotere verschillen op het Europese continent staan een verder herstel in de weg.

In de EEF wordt uitgegaan van een daling van 0,5 procent van het bruto binnenlands product (BBP) in 2013 – een lichte verbetering ten opzichte van de prognose van het vorige kwartaal. Vervolgens wordt in 2014 een groei van 0,9 procent verwacht, en van 1,5 procent per jaar in 2015-2017. Voor Nederland voorspelt de EEF een daling van het BBP van 1,2 procent in 2013 en een lichte stijging van 0,4 procent in 2014. De Nederlandse economie heeft te lijden onder een uitblijvende binnenlandse vraag, maar de buitenlandse vraag trekt voldoende aan om het herstel van de Nederlandse economie in gang te zetten. In het tweede kwartaal van 2013 steeg het BBP van de gehele Eurozone met 0,3 procent. In Nederland echter vertoonde het BBP een daling van 0,2 procent. Dit staat in schril contrast met de aantrekkende economie in de andere noordelijke landen van de Eurozone, zoals Duitsland en Finland.



Tekort aan financiering
De verschillen tussen het centrum en de periferie worden steeds groter. Een tekort aan betaalbare financiering zowel in de publieke als private sector, met name in de periferie, zal een drukkende werking hebben op het herstel van bedrijfsinvesteringen en de productiegroei in een groot aantal economieën beperken. Zolang de problematiek in de bankensector onopgelost blijft, zal het verschil in tempo van economisch herstel tussen het centrum en de periferie van de Eurozone blijven bestaan. Terwijl Duitsland de ‘powerhouse’ van de Eurozone blijft, met een groei van 0,6 procent in 2013, zal de economie van de meeste probleemlanden dit jaar verder krimpen. Volgens de EEF stabiliseert de economie zich in 2014 in Italië en Portugal en in 2015 in Griekenland.  
Werkloosheid
De werkloosheid in de Eurozone zal medio 2014 een piek van 12,6 procent bereiken. De verschillen in werkloosheidscijfers binnen Europa zullen substantieel blijven – waarbij Spanje en Griekenland de boventoon voeren met 27,6 procent respectievelijk 29 procent in 2014, terwijl het percentage werklozen in Duitsland slechts 5,4 procent bedraagt. In Nederland voorspelt de EEF een werkloosheidscijfer van 6,8 procent in 2013 en 7,4 procent in 2014.

Binnenlandse vraag blijft achter
In Nederland kondigde de overheid fiscale maatregelen aan om het begrotingstekort te reduceren tot drie procent van het BBP. Dit zal een vertragend effect hebben op het economisch herstel. Marcel van Loo, Country Managing Partner van EY in Nederland: "De sterke groei van de wereldhandel is gunstig voor de vooruitzichten voor de Europese export, maar dit is niet genoeg voor blijvend herstel. De recente teleurstellende prestaties van opkomende markten tonen nog eens aan dat een op export gebaseerd herstel ook risico’s inhoudt. Daarom is het belangrijk dat de binnenlandse economie weer gaat draaien."

Vooruitblik
Hoewel er nog steeds een zekere mate van onzekerheid en risico bestaat, lijkt de economie in de Eurozone langzaam aan de beterende hand. Beleidsmakers dienen echter haast te maken met beleid dat het herstel versnelt. Marcel van Loo: "Daarnaast zouden beleidsmakers kunnen profiteren van de relatieve rust om plannen voor een bankenunie en verder gaande fiscale integratie versneld door te voeren, wat het herstel van de economie zal bevorderen."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Top bedrijfsleven steunt euro, twijfel over uitbreiding eurozone
 Griekenland uit de Eurozone kan wereldwijde economische crisis tot gevolg hebben
 Economie in de eurozone blijft achter
 Onzekere toekomst voor managers door aanhoudende eurocrisis
 
 
reacties
 
NumoQuest®  |   | 
26-09-2013
 | 
17:13 uur
Er is geen enkele herstel en de meeste landen hebben op dit moment nog maandelijks te maken met krimp, zij het dan misschien dat die krimp aan het afvlakken is.

Er word gepretendeerd dat het een lieve lust is u en mij te laten geloven dat wij op weg zijn naar...... het eind van die tunnel? Alstublieft, ik heb geen lach meer over van dat schuddebuiken.

1. Ontvlechting van banken
Er is nog nieet eens een begin gemaakt met de ontvlechting van de banken met elkaar. Dat betekend dat er gevaar nog steed niet is geweken.

2. Politici die bankiertje spelen
Politici in Brussel hebben met veel tamtam mechanismen en een bank opgericht die...... heel goed, die van belastinggeld, of geld van klanten van banken, of geld van klanten van verzekeringsmaatschappijen, miljarden tekorten aan het afdekken zijn.

Om u hier even een voorbeeld te geven, GR heeft al eens 100 miljard afgewaardeerd gekregen, lees hier dat de investeerders 100 miljard zijn kwijt geraakt, en er staat een tweede ronde aan te komen van 100 miljard. In die tussentijd heeft Gr een nieuwe lening gekregen van in totaal zo'n 120 miljard op voorwaarde dat zij voldoen aan gestelde eisen.

Cy staat als volgende in de rij.

Dacht u van de problemen af te zijn omdat men alleen kijkt naar economische aspecten?

3. Geld wat je niet hebt....
De werkeloosheid is gigantisch, de verkoopcijfers krankzinnig slecht, de economische vooruitzichten abominabel slecht, mensen geven het geld niet uit. Faillissementen pieken. Rutte en meerdere volkomen impotente politieke zielen, roepen de domste dingen om de belastingbetaler/consument toch maar zoveel mogelijk tot uitgeven te krijgen.

Banken zijn al weer met afpersing 3.0 bezig want als u overwaarde hebt of een klein beetje geld, dan mag u natuurlijk rustig optreden als mede ondertekenaar voor de hypotheek van uw zoon of dochter.

Uw zoon of dochter zelf een hypotheek bij de bank? Bent u gek, dat kan niet, zij hebben geen enkele goodwill of vertrouwen opgebouwd bij die banken.

O had ik u al gemeld dat het de banken waren die aan de basis stonden van deze immense crisis? We hebben nog geen enkel excuus gehoord, van geen enkele bankier.

4. Basel 3
De banken worden door de politiek verplicht te voldoen aan Basel 3. Men heeft alleen u, ondernemer, werknemer, werkgever, belastingbetaler en klant van de banken, vergeten te vertellen dat er geen enkele bankier of politicus is die daar persoonlijk iets aan bij zal dragen. U zal al die fondsen uiteindelijk, volgens welke weg dan ook, financieren.

Van herstel is geen enkele sprake. Er is ook niet echt sprake van een kloof tussen Noord en zuid. Wat er wel bestaat is de onvrede dat er een miljarden stroom door Brussel op gang is gebracht van het noorden naar het zuiden.

Hier is geen enkele vrijwilligheid of vrijblijvendheid. Het is drang en dwang van overheden die zich als slaven aan Brussel hebben onderworpen roepend dat u en ik dat ook zouden moeten zijn.

Dat is wat er aan de hand is.
B  |   | 
30-09-2013
 | 
08:23 uur
OMG wat een negativiteit weer NumoQuest.

Het is misschien allemaal nog niet zo rooskleurig met de economie maar het enige wat jij doet is iedereen en alles de afgrond in praten. Beetje jammer wel.

Je kunt het namelijk ook omdraaien. Crisis zorgt voor de noodzaak om te veranderen, innovatief zijn. Nieuwe oplossingen zoeken in een andere hoek. Lees het boek ''Blauwe Economie'' van Gunter Pauli eens. Draai die negatieve spiraal van je eens om in een positieve.

Hoor graag weer van je als je het allemaal niet zo zwart meer ziet. Sterkte de komende tijd...

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10