zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Lang sparen op deposito kost geld

7 augustus 2014 - Spaargeld vastzetten op een deposito kost bij steeds meer banken geld. Dit blijkt uit een onderzoek van Spaarrente.nl. Bij ABN AMRO en ING liggen de spaarrentes voor deposito’s met een looptijd tot en met vijf jaar ruim lager dan de tarieven op vrij opneembare spaarrekeningen.

Bij SNS en ASN Bank ligt het omslagpunt bij vier jaar vast en bij Rabobank moet u uw geld langer dan drie jaar vastzetten om de rente op uw spaarrekening te overtreffen.



Vrij opneembaar spaargeld blijft langer bij de bank
Dat geld vastzetten je juist rente kost in plaats van oplevert, is voor veel spaarders een onaangename verrassing. "De algemene verwachting is dat vastzetten wordt beloond met een hogere rente. De bank weet immers zeker dat ze de gedurende de hele looptijd over het spaargeld kan beschikken en in ruil daarvoor kreeg de spaarder een hogere rente. Het lijkt erop dat banken niet meer zoveel belang hechten aan die zekerheid," zegt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl.
Op dit moment verdienen banken vaak meer aan het vrij opneembare spaargeld. De ervaring leert dat geld op een vrij opneembare spaarrekening meestal langer blijft staan dan het geld op een kortlopend deposito. Bulthuis: "Hierdoor kan de bank over een deel van het geld langer beschikken en het voor langere tijd uitlenen op de geld- of kapitaalmarkten."

Rente op spaarrekeningen straks wellicht lager
Marcel Kalse, medeoprichter van Knab, denkt dat de depositorentes nu zo laag zijn, omdat banken nog meer renteverlagingen verwachten. "U krijgt nu misschien een laag tarief voor een een of twee-jaars deposito, maar u weet wel zeker dat u de hele looptijd dit tarief krijgt. Bij vrij opneembare spaarrekeningen kan de rente over een of twee jaar zomaar nog veel lager zijn."
Rabobank en ABN AMRO delen deze redenatie echter niet. "Het is nog niet te voorspellen wat de vrij opneembare rentes precies gaan doen en dat die met zekerheid onder de huidige depositorentes komen te liggen," aldus een woordvoerder van ABN.

Deposito kan nog steeds geld opleveren
Wat volgens Bulthuis wel vaststaat is dat de spaarrente de komende tijd eerder zal dalen dan stijgen. Een kortlopend deposito kan volgens haar nog steeds een goed middel zijn om de rentedalingen voor te zijn. "Kijk hierbij wel goed of vastzetten bij uw eigen bank u echt een voordeel oplevert of dat u misschien beter een deposito kunt openen bij een andere bank. De hoogste rente voor een deposito van een jaar is nu 1,95 procent bij LeasePlan Bank, terwijl de hoogste rente voor een vrij opneembare spaarrekening 1,75 procent (Knab) is. Deposito’s met een looptijd van twee en drie jaar leveren u respectievelijk maximaal 2,15 procent (BIGBANK en LeasePlan Bank) en 2,45 procent (BIGBANK) op.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Grote verschillen in voorwaarden voortijdig beëindigen deposito
 Spaargelden leveren banken te weinig op
 Sparende huishoudens verliezen een miljard euro per jaar
 ‘Betalen om te sparen’
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10