zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

‘Betalen om te sparen’

17 januari 2013 - In 2013 is het mogelijk dat de spaarrekeninghouders moeten gaan betalen voor het geld op hun spaarrekening. Volgens Spaardepositovergelijken.nl kunnen banken in plaats van rente te ontvangen de negatieve rente van uw spaarrekening afhalen, zoals ook gebeurt bij de betaalrekening. De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt zijn spaarrente naar nul procent voor het geld dat Nederlandse banken hier stallen.

Dit is al eerder voorgekomen. In 2009 rekent de Zweedse Centrale bank als eerst een negatieve rente op haar deposito's om het economisch herstel te bevorderen. Banken namen een deposito bij de Zweedse Centrale bank en investeerden niet in particulieren en bedrijven. De Nederlandse banken verdienen niets op het stallen van het geld bij de ECB. Dit kunnen de Nederlandse banken doorberekenen naar de spaarrekeningen van de klanten door ook een lage of negatieve spaarrente te rekenen. De spaarrentes zijn op dit moment al schrikbarend laag, namelijk tussen de 1,0 procent en 2,5 procent. Prof. dr. René Tissen (Nyenrode): "Naar verwachting zullen de Nederlands Banken in 2013 overstappen op negatieve rente. We zullen dan voor ons geld moeten gaan betalen en dat is een typerend kenmerk voor depressieve tijden." 



Negatieve rentes bestaan al

Grote ondernemingen betalen sinds 2011 voor een spaarrekening bij een gezonde bank. Deze ondernemingen zijn bereid om voor een spaarrekening te betalen, omdat zij bij deze bank de zekerheid hebben dat het geld veilig staat. Dat geldt ook voor particulieren. Zij zullen alleen bereid zijn om geld te betalen voor een spaarrekening wanneer er vertrouwen is in de banken. Voorbeelden hiervan zijn de Deense centrale bank en de bank Credit Suisse in Zwitserland. Europese mensen kiezen sneller voor een bank met een vreemde valuta. Doordat de valuta in Denemarken en Zwitserland stabiel is, zijn mensen bereid geld te betalen voor het geld dat zij bij de bank stallen. In Nederland kan dit ook gebeuren wanneer er weinig vertrouwen is in de economie, maar wel vertrouwen is in de Nederlandse banken.

 
 Doorsturen   8 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Meeste vakantiegeld gaat naar spaarrekening
 Sparen is belangrijkste doel van vakantiebaan
 Kerstbonus: uitgeven of sparen?
 Grootbank scoort ondergemiddeld op prijs-kwaliteit
 
 
reacties
 
Daisy  |   | 
17-01-2013
 | 
10:01 uur
Zoals gewoonlijk betalen de burgers opnieuw voor het gerommel en falen van de banken en hun graaiende bestuurders. Geld wordt digitaal uit het NIETS gecreeërd door de banken.

Zelf bij uw eigen hypotheek is maar een klein gedeelte daadwerkelijk in fysiek geld aanwezig tussen u en de bank (wettelijke dekkingsgraad) de overige grote gedeelte is uit niets gemaakt en alleen digitaal ingevoerd.

Vervolgens betalen wij rente/kosten over geld dat niet eens bestaat, terwijl wij wel tastbare goederen er tegenoverstellen (huis, auto etc.). Tevens verdienen banken grof geld door onze hypotheek zonder onze toestemming door te verkopen aan andere partijen, terwijl dit wettelijk niet is toegestaan (zie verschillende rechtzaken).

En dan gaan ze nu ook al rommelen aan onze spaarcenten, wat belachelijke actie en regelrechte diefstal.

Kijk maar eens naar de volgende bronnen en huiver over de wanpraktijen van de banken en de echte veroorzakers van de crisis.

Bronnen: www.geldgeweld.nl en uitleg geld creatie van ons ''corrupte'' bankensysteem

(Klik hier)



Bezorgde burger  |   | 
17-01-2013
 | 
16:52 uur
... en de bankenterreur gaat maar door. Het schijnt dat de banken er ooit waren ten diensten van de clienten (en daarmee de maatschapij). Dat is dan erg lang geleden. Wat is het alternatief? Geld in de oude sok? Aandelen? Edele metalen?
Een interessante situatie: de burger wordt genaaid door de overheid in box 3 waar 1,2% wordt gegeheven (de fiscus gaat vrolijk uit van een rendement van 4% !) over het spaargeld boven de franchise (vrijgesteld spaargeld). Dat in combinatie met wellicht negatieve renten van onze vriendelijke banken....

Zoals de tekening van Bas van der Schot in Intermediair alweer enige tijd geleden:
Interviewer: de maatschappelijke status van de bankier zit ergens tussen de vrouwenhandelaar en de pedofiel in. Uw reactie?
Bankier: ter compensatie een nog hogere bonus.
Johan  |   | 
17-01-2013
 | 
17:02 uur
tja met het corrupte inflatie systeem waar we wereldwijd mee werken, was dit wel een keertje te verwachten. inflatie is uiteindelijk slecht voor zowel bedrijf als mens en alleen de overheden zijn de lachende derden .... totdat er een keer een revolutie uitbreekt natuurlijk.
Henk van Ouwerkerk  |   | 
17-01-2013
 | 
18:45 uur
Op een geheime plek uw geld bewaren en niet thuis. Hebben de banken niets en de inbrekers in spé hebben ook niets. Alleen u hebt wat want het is tenslotte uw geld, voor wat het waard is.
Ellen  |   | 
21-01-2013
 | 
17:55 uur
Zoals Bezorgde burger en Henk zeggen; dat wordt ons geld in een oude sok ergens wegstoppen. Dan kan de bank er niet meer aan (en die vallen om als we met ons allen ons spaargeld weghalen, zie DSB), en de belastingdienst kan er ook niet meer aan!
Ik ben nu al mijn spaargeld van bank naar bank aan het verzetten, op zoek naar de hoogste spaarrente. Dus zodra die 0 of negatief wordt, neem ik het op.
Henk van Ouwerkerk  |   | 
21-01-2013
 | 
18:57 uur
Ik neem het hoog(ste) op :)
Rots  |   | 
21-01-2013
 | 
21:39 uur
Psychopaten zitten aan het roer! Moeten wij hier de oorlog mee winnen? Naar de galamiezen gaan wij met deze Nazies, die aan het bewind staan langzaam maar zeker, wordt wakker ezels! Jullie zitten er voor de NWO om ons dom te houden!
Maria | Excellent Verkooptraining  |   | 
1-02-2013
 | 
10:02 uur
Wat een vreemde situatie.
Om het geld veilig te houden moet je wel bereid zijn om negatieven rente te betalen maar tegelijk een rendement van 4% aan de fiscus betalen. Dit klopt niet.
Ik hoop dat de overheid maatregelen gaan nemen en de 4% verlagen naar een marktconform rendement (0%?).


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10