zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Sparende huishoudens verliezen een miljard euro per jaar

8 augustus 2013 - Een miljoen Nederlandse huishoudens zien hun vermogen gezamenlijk met een miljard euro per jaar minder waard worden, omdat de spaarrente historisch laag ligt en Nederland kampt met een relatief hoge inflatie. In Nederland heeft 24 procent van de huishoudens hun vrije vermogen uitsluitend op spaarrekeningen en deposito's staan. Dit spaargeld bedraagt opgeteld ten minste 80 miljard euro.

Vanwege de lage rente die spaarders ontvangen en de stijgende prijzen van consumptie wordt het gezamenlijke vermogen van deze sparende huishoudens jaarlijks zeker 1,1 miljard euro minder waard.*Veilige optie
Mogelijk zien mensen sparen als veilige optie in deze tijd van recessie."Maar het spaargeld van veel particulieren gaat alleen maar achteruit," zegt Tjade Groot, Hoofd OXBY vermogensbeheer. "Terwijl er goede alternatieven zijn waarbij het vermogen wel groeit, met een beperkt risico. Je hoeft geen tonnen te bezitten om gespreid en verstandig te beleggen."
De cijfers komen uit een onafhankelijk onderzoek dat OXBY heeft laten uitvoeren door marktonderzoekbureau The Choice. The Choice ondervroeg Nederlands huishoudens met een vrij besteedbaar vermogen van minimaal 15.000 euro. Dit is de eerste keer dat dit onderzoek werd gedaan.

lage spaarrente
Vooral de huishoudens met een 'lager' inkomen (tot twee keer modaal) worden getroffen door de lage spaarrente en de hoge inflatie. Meer dan huishoudens met een hoger inkomen hebben zij hun vrij besteedbare vermogen geheel op spaarrekeningen (en deposito's) staan. Huishoudens met een inkomen van twee keer modaal of meer kiezen vaker voor het beleggen van (een deel van) hun vrij besteedbare vermogen. Driekwart van alle huishoudens (76 procent) belegt een deel van hun vrij besteedbare vermogen.
De waardedaling van particulier vermogen door sparen lijkt te groeien. 29 procent van de huishoudens zegt nu (veel) meer te sparen dan zes maanden geleden, terwijl 25 procent aangeeft juist (veel) minder te sparen.

Hoop en vertrouwen
In het onderzoek zijn ook sporen te vinden van hoop en vertrouwen.
- Twee derde (64 procent) van de beleggers vinden dat het beleggingsklimaat voor aandelen de komende zes maanden (veel) positiever wordt. Spaarders zijn weliswaar minder positief over de ontwikkeling van de AEX dan beleggers, maar niet uitgesproken negatief.
- Een kwart is van mening dat mei weer een goed moment was om in te stappen.Hoewel de wereld van beleggen steeds internationaler wordt,
- 87 procent van de vermogende Nederlanders belegt in Nederland en slechts 24 procent in Noord-Amerika. Ook heerst er nog veel vertrouwen in het pensioenstelsel.
- Slechts negentien procent van de ondervraagde huishoudens stelt dat zij beter zelf de pensioenpremie kunnen (laten) beleggen.

* In deze berekening is uitgegaan van een gemiddelde spaarrente van 1,5 procent op een vrij opneembare spaarrekening en een inflatie van 2,9 procent. Er zijn in Nederland naar schatting vier miljoen huishoudens met een vrij besteedbaar vermogen van 15.000 euro of meer. In de berekening zijn alleen de huishoudens opgenomen die hun gehele vermogen op spaarrekeningen en -deposito's hebben staan (24  procent). De overige 76  procent spaart ook. De totale waardedaling van spaargeld in Nederland door lage rente en hoge inflatie ligt dus aanmerkelijk hoger dan 1,1 miljard euro.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Het einde van 9 tot 5?
 Pandemie inspireert tot duurzamer leven
 Een derde managers vindt leidinggeven meer gericht op soft skills dan inhoud
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Rijke spaarders Cyprus raken helft spaargeld kwijt
 Nederlander stopt financiële meevaller in spaarpot
 Eurocrisis baart consument meer zorgen dan kredietcrisis
 Liever een hoger pensioen dan 100 procent zekerheid
 
 
reacties
 
Henk  |   | 
23-04-2021
 | 
09:33 uur
Sparen levert helaas niets meer op. Ik begrijp het volledig dat mensen met minder inkomen relatief meer op de spaarrekening zetten, omdat ze bang zijn hun inleg op de beurs te verliezen. Mijn advies is om toch te kijken of het mogelijk is om een deel van je vrij besteedbaar inkomen te beleggen. Hierdoor zal je op de lange termijn mogelijk een positief rendement halen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
De Nieuwsbrief Checklist: 49 punten voor een zorgeloze verzending
Bij het versturen van een nieuwsbrief kan veel fout gaan. Fouten maken is menselijk, maar natuurlijk maak je ze liever niet. Om fouten te voorkomen, heeft Spotler een allesomvattend document met 49 checkpoints gemaakt. Superhandig!
Download de gratis checklist
Lees verder
Dit is waarom de beveiliging van jouw domein zo belangrijk is
Het managen van jouw onderneming aan de hand van een sterk netwerk doe je zo
Een bedrijf kopen of verkopen, wat zijn de haken en ogen?
reacties
Een derde managers vindt leidinggeven meer gericht op soft skills dan inhoud  (1) 
Saaie baan slecht voor het hart (1) 
HR-professional heeft hekel aan digitale sollicitatiegesprekken (2) 
Hervormingsplan voor woningmarkt goed ontvangen door makelaars (1) 
Logisch dat we zo vaak onlogisch denken (1) 
Hoogwaardige audio-oplossingen bepalend voor welzijn, efficiëntie en professionele uitstraling van hybride werkers (1) 
Vijf AI-lessen die COVID-19 ons leerde (1) 
top10
Stages winnen aan effectiviteit als baanvindkanaal tijdens corona
HR-professional heeft hekel aan digitale sollicitatiegesprekken
Een vierdaagse werkweek door digital en artificial intelligence
Managers worstelen 2,5 keer vaker met disrupties dan C-level
Werkgevers verwachten dit kwartaal negen procent stijging werkgelegenheid
Mening medewerkers te weinig gevraagd bij ontwikkeling zakelijke apps
Internationale ondernemingen zien cybercriminaliteit en het lekken van informatie door werknemers als de grootste risico’s
Top tien snelst stijgende functies voor afgestudeerden
70 procent Europese organisaties zet al AI in
Kwart werkzoekende jongeren heeft geen vertrouwen in zoektocht naar baan
meer top 10