zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Harder werken maakt medewerker egoïstisch

10 juli 2014 - De collegialiteit op de Nederlandse werkvloer neemt af. Door de toenemende werkdruk en de angst om bij een volgende reorganisatie boventallig verklaard te worden, gedragen veel werknemers zich steeds egoïstischer.

78 procent van de respondenten vorig jaar en 70 procent van de respondenten dit jaar geven aan dat ze teamplayers zijn, een daling van acht procent. Ook zijn Nederlanders minder dan voorheen gemotiveerd om hun eigen manier van werken onder de loep te nemen en eventueel verbeteringen door te voeren. Dit komt naar voren uit het jaarlijks onderzoek dat DAS samen met onderzoeksbureau Motivaction onder 1.300 respondenten heeft gedaan naar de werkbeleving van Nederlanders.



Arbeidsethos toegenomen
Daarentegen is ons arbeidsethos toegenomen. Vergeleken met vorig jaar hebben minder mensen moeite met een avond langer doorwerken. Ruim een derde (37 procent) geeft aan dat ze graag ’s avonds doorwerken. Dit is een stijging van zeven procent ten opzichte van 2013 (30 procent). De voortvarende werkmentaliteit blijkt ook uit het feit dat driekwart aangeeft geen negen tot vijf mentaliteit te hebben, een stijging van vijf procent ten opzichte van 2013. In vergelijking met 2013 zegt nu ruim een derde (37 procent) dat ze zonder problemen ’s avonds of in het weekend doorwerken voor de baas. Dit is een stijging van zeven procent. Ook het aantal werkenden dat zelf vindt ’geen negen tot vijf mentaliteit’ te hebben, is inmiddels gegroeid tot maar liefst 75 procent.Toch moeten werkgevers op hun tellen passen, stelt Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht bij DAS. "Dat mensen bereid zijn steeds harder te werken is natuurlijk goed nieuws voor bedrijven, maar de werkgevers moeten er wel op letten dat het teambelang niet uit het oog verloren wordt door de individuele medewerkers. Met minder mensen hetzelfde of zelfs meer werk moeten doen, leidt immers niet alleen tot onderlinge rivaliteit, maar ook tot een hogere werkdruk. Beide kunnen op termijn leiden tot minder productiviteit. Een ratrace waarbij medewerkers onder steeds hogere druk komen te staan, is niet wenselijk. Ziekten en zelfs een burn out liggen dan op de loer."

Burn out op de loer
Uit het onderzoek blijkt dat een op de vijf mensen aangeeft wel eens overwerkt te zijn geweest. „Niet alle werkgevers realiseren zich het, maar zij zijn verplicht om maatregelen te nemen om psychische ziekten onder het personeel te voorkomen. Een werkgever kan aansprakelijk gehouden worden voor een eventuele burn-out als hij heeft verzuimd zijn zorgplicht na te komen. Dat kan een hoop geld kosten."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Met collega's naar sportwedstrijden kijken versterkt teamgevoel
 Immoreel leider bezwijkt onder werkdruk
 Werksfeer belangrijker dan geld
 Minder ziekteverzuim door aandacht voor persoonlijke groei
 
 
reacties
 
Erik Pasveer  |   | 
10-07-2014
 | 
10:16 uur
We snappen blijkbaar nog steeds niet hoe wij mensen in elkaar zitten: Zodra er maar een greintje angst aanwezig is voor wat dan ook, schiten mensen in de stress, of ze het zich nu wel of niet bewust zijn.

Stress heeft, door de aanmaak van o.a. Cortisol, automatisch tot gevolg dat ons blikveld van breed en open verkleind naar een smalle focus die puur en alleen gericht is op de mogelijke bron van 'gevaar'. Egoisme is het gevolg.

Hoe langer deze stress fase duurt, hoe meer mensen vast komen te zitten in hun gedrag en manieren van denken: vandaag de dag zijn de meeste mensen verslaafd geraakt aan rationaliteit, aan lineair denken. Deze manier van denken is OOK een direct gevolg van stress. Uiteraard zijn mensen dan niet meer in staat om objectief naar hun eigen manier van denken en doen te kijken en hierin te veranderen!

Het wordt tijd dat het gros van de werkgevers gaat beseffen dat ''Shit in = Shit out'' voor werkelijk ALLES op gaat. Dit kan ook niet anders gegeven het feit dat alles wat we zijn, denken en doen uiteindelijk energie is. En een lamp is nog nooit helderder gaan branden zonder er eerst meer energie in te stoppen.

Als we de hierboven beschreven trend dus willen omkeren dienen we ervoor te zorgen dat mensen een lagere werkdruk ervaren, dat ze kunnen ontspannen en bovenal, dat ze plezier hebben, zich gelukkig voelen met wat ze doen, hebben en wie ze zijn.

Zowel de grote oude culturen als de moderne, hedendaagse wetenschap leren ons dat ALLES kan veranderen, moeiteloos en onmiddelijk. Waarom? Omdat alles begint met Bewustzijn. Mensen die moeite hebben met wat ik hierboven schrijf creeren derhalve letterlijk(!!!!!) hun eigen realiteit waarin niet mogelijk is wat ik zeg.

Er zijn echter vele berdijven te vinden die glashard aantonen dat het WEL zo werkt, met het Semco van Ricardo Semmler als fantastisch en zeer bekend voorbeeld. Kijk voor een beeld van Semco naar deze uitzendig van Nieuwsuur (vanaf 19:50 minuten):
(Klik hier)

Semco maakt, of Semmler zich er nu van bewust is of niet, gebruik van dezelfde onderliggende principes van verbinding die overal in de natuur zichtbaar zijn.

Zodra we onze natuur (weer) gaan begrijpen zullen we in staat zijn om MOEITELOOS succesvol te zijn.

Maar ja, dat vergt van mensen dat ze durven te gaan openstaan voor werkelijk nieuwe perspectieven. En hier zit nu net de moeilijkheid, want ook de mensen aan de top zitten vast in hun denken. Dus waar zou de impuls vandaan moeten komen die hen motiveert om anders te gaan denken?
Ellen  |   | 
28-08-2014
 | 
08:42 uur
Titel hoort blijkbaar niet te zijn ''Harder werken maakt medewerker egoïstisch'', maar ''Harder moeten werken maakt medewerker egoïstisch''. Het gaat om werkdruk, en niet om bv enthousiaste medewerkers die harder gaan werken en dan meer egoïstisch worden.
Ik vind de titels van de artikelen geregeld erg populistisch ipv reëel.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10