zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tien procent werknemers vreest baanverlies door technologische ontwikkelingen

1 juli 2014 - Tien procent van de werknemers in Nederland vreest baanverlies door de invoering van meer technologie op de werkvloer. Ruim de helft (56 procent) ziet technologische ontwikkelingen op het werk eerder als kans dan als bedreiging.

Zij verwachten een grote en groeiende invloed van moderne technologie. Ruim een derde denkt dat de inhoud van hun werk zal veranderen. Die verandering is positief, vinden zes van de tien werkenden.


Dat blijkt uit het 51ste onderzoek in het kader van de Randstad WerkMonitor. Het onderzoek, gehouden onder 810 werkenden, richtte zich met name op hoe de groeiende rol van technologie op de werkvloer wordt beleefd.

Grote invloed op werken
Automatisering en digitalisering hebben grote invloed op werken anno 2014, daar blijkt werkend Nederland het over eens. Er wordt in organisaties steeds meer online gedaan, er komen meer digitale oplossingen en werknemers maken steeds meer actief gebruik van mobiele apparaten.
De onderzoekers van Blauw Research stelden onder meer vast dat bijna een kwart (23 procent) van de werknemers verwacht dat de werkdruk zal toenemen onder invloed van de opmars van technologische vernieuwingen. Bijna één op de drie werkenden verwacht dat de werktijden onder invloed van nieuwe technologie zullen verruimen, één op de vijf werknemers denkt daarbij vaker op andere locaties te moeten werken.
Opvallend is dat het met name de hoogopgeleide medewerkers zijn die meer flexibiliteit in hun werk verwachten door technologische ontwikkelingen. 43 Procent van hen verwacht dat werktijden zullen verruimen door technologische ontwikkelingen en 28 procent dat hij of zij vaker op andere locaties zal werken.

Jonge werknemers: werk eenvoudiger, minder werkdruk
Ook blijkt uit het onderzoek dat veel jongere werknemers denken dat de techniek hun werk eenvoudiger gaat maken. Meer dan een kwart van hen (27 procent) verwacht dat ook de werkdruk zal gaan afnemen. Relatief veel werknemers hebben het gevoel dat ze de vernieuwingen nauwelijks kunnen bijhouden: dertien procent vindt de ontwikkelingen moeilijk te volgen. Algemeen directeur Chris Heutink van Randstad vindt het positief dat velen het daar niet bij laten zitten. "Werkenden in Nederland snappen heel goed dat ze zichzelf moeten ontwikkelen om bij te blijven. Het is dus goed dat vier op de tien werknemers aangeven behoefte te hebben aan opleiding en training om technologie te blijven volgen. Het is aan werkgevers én werknemers om die behoefte in te vullen." Overigens is de behoefte aan training en opleiding nog veel groter onder medewerkers die nu al moeite hebben de technologische ontwikkelingen bij te houden (74 procent).

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Beursnoteringen van gemiddeld vijf jaar vanaf 2033
 Europese bedrijven kampen met een technologisch tekort
 Werkgever moet technologische kennis bijspijkeren
 Productiever dankzij draagbare technologie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10