zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Beursnoteringen van gemiddeld vijf jaar vanaf 2033

19 juni 2014 - Het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (VINT) van Sogeti publiceert de uitkomsten van een onderzoek naar de omloopsnelheid van bedrijven, genoteerd op de AEX. Uit deze historische analyse van de Nederlandse AEX blijkt dat de omloopsnelheid vanaf 1993 om de tien jaar met zo’n 25 procent toeneemt.

Volgens de onderzoekers staan bedrijven in 2023 gemiddeld 25 jaar genoteerd op de AEX en in 2033 nog maar vijf jaar als deze trend doorzet. Versneld innoveren ofwel ‘Disruptive Innovation’ is volgens VINT de belangrijkste oorzaak van de aanzienlijk hogere omloopsnelheid op de AEX. Deze onderzoeksresultaten worden gelanceerd tijdens het VINT symposium van vandaag dat in het teken staat van ‘Design to Disrupt’; technologische ontwikkelingen die lang onder de radar blijven, maar dan ineens overal opduiken en de markt overhoop gooien.Technologische revolutie bepaalt levensduur van bedrijven
Zowel dit Nederlandse onderzoek als andere wereldwijde onderzoeken bevestigen de overtuiging van VINT dat onderscheid te maken is tussen bedrijven die zijn ontstaan in het fysieke tijdperk en organisaties die opgericht zijn in het digitale tijdperk. Zo is de levensduur van bedrijven uit het tijdperk van de bits significant korter dan die van bedrijven die zijn ontstaan in het tijdperk van de atomen. Het onderscheidend vermogen van deze laatstgenoemde bedrijven is niet gebaseerd op digitale technologie. Het zijn bedrijven die producten maken en diensten verlenen op basis van schaarse grondstoffen. Dit in tegenstelling tot organisaties die hun concurrentiepositie ontlenen aan de beschikbaarheid van informatie.

Revoluties in de industrie
"Revoluties in de industrie volgen elkaar steeds sneller op. Wie had kunnen voorspellen dat WhatsApp veel telecommunicatiebedrijven zou nekken? 3D-printers zijn in staat complete sectoren te veranderen of te laten verdwijnen. Ook met alles en iedereen aan het internet blijft straks niets meer hetzelfde. Allemaal voorbeelden van ‘disruptive innovation’ die de markt in korte tijd overhoop gooit," aldus Sander Duivestein, trendwatcher en leider van dit VINT- onderzoek.

Kortere noteringen
Amerikaans onderzoek van Richard Foster, consultant bij Innosight toont een vergelijkbare trend aan in de S&P 500, de beursindex van de Verenigde Staten. Volgens dit onderzoek was in 1958 een bedrijf gemiddeld 61 jaar aan de beurs genoteerd. In 1980 was deze levensduur gedaald tot 25 jaar en nu is de omloopsnelheid gemiddeld achttien jaar. In zijn boek "Creative Destruction" beschrijft Foster hoe de introductie van nieuwe technologie bestaande bedrijven ontwricht en zodoende de omloopsnelheid van S&P 500 bedrijven verhoogt.
"Economische groei en innovatie versnellen in hoge mate door technologische revolutie in de komende 40 jaar," aldus hoogleraar economie Willem Vermeend, afgelopen zondag tijdens de tv-uitzending van Buitenhof.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Beursintroducties wereldwijd scherp gedaald
 China domineert markt voor beursgangen in 2025
 2005 was topjaar voor biotechnologie
 Effectenbeurs voor MKB-bedrijven op komst
 
 
reacties
 
J  |   | 
20-06-2014
 | 
09:30 uur
Wanneer stopt Managersonline.nl nou eens met die irritante schermvullende Cisco reclame die je niet anders kunt vermijden door dicht te klikken (en door deze actieve handeling je mogelijk daarmee malware installeert op je computer) ???

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10