zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Waar winnen we de oorlog mee?

19 juni 2014 - Voetbal is oorlog, aldus Rinus Michiels.’Een controversiële uitdrukking die in ons nationaal geheugen staat gegrift. "Een minstens zo interessante vergelijking is te maken tussen het voetbal en het zakenleven," zegt Nicolas Pop, directeur van Fitch.

Zijn analyse vanaf de bank: "De front office bestaat idealiter uit spitsen. Die staan in direct contact met het doel. Ze moeten scoren, orders binnen halen.De middle office wordt bevolkt door de middenvelders, de mensen die in de operatie werken. Zij moeten alle hoge beloftes die de front office heeft gemaakt inlossen. Ze rennen van hot naar her. Tot slot is daar de back office, de ondersteuners, de (doel)verdedigers. Het zijn de stabiele motoren van de organisatie. Ze scoren niet, ze maken niet, zij ondersteunen. Zij zijn het fundament van de organisatie."Persoonlijkheden op de werkvloer
"Iedere afdeling heeft zijn eigen type persoonlijkheden en zijn unieke onmisbare waarde," stelt Pop. Hij legt uit: "Zonder eerzuchtige spitsen wordt er nooit gescoord, en sla je geen deuk in een pakje boter. Zonder hardwerkende middenveldersresteert een hoop georganiseerde lucht. Zonder betrouwbare verdedigers is de organisatie zo lek als een mandje."
Het disfunctioneren van een bedrijf is vaak te herleiden tot het disfunctioneren van minstens één van de afdelingen, aldus Pop. Andersom, bestaat succes bij de gratie van een perfecte samenwerking tussen de drie. Een goed functionerend voetbalteam zou zo om kunnen worden geschoold tot een succesvol bedrijf.

De manager als coach
Uiteraard is een coach nodig om de verschillende afdelingen op elkaar af te stemmen. De manager moet uitdenken welke tactiek de organisatie hanteert. Wordt er voor een meer aanvallende stijl gekozen of voor een meer verdedigende stijl?Pop: "Een goed functionerende manager zal die afwegingen maken op basis van het spelersmateriaal dat hij in huis heeft / kan halen. Zijn er simpelweg weinig goede spitsen, dan zal hij alles om die ene goed functionerende spits heen bouwen. Ook doet de manager er verstandig aan zijn tactiek af te stemmen op de context en de tegenstander: de markt en zijn concurrenten. Past een dominante aanvalsstrategie of is het slimmer om een guerrilla-achtige counterstrategie te hanteren?"
Een goed uitgedachte tactiek en een juiste mix van persoonlijkheden en afdelingen: dat is de basis waar het succes op gebouwd kan worden. Of zoals Rinus Michiels zou hebben geformuleerd, waar we de oorlog mee kunnen winnen.

Benieuwd welk type speler u bent? En of u op de goede afdeling bent gepositioneerd? Doe de Oranje analyse en ontdek uw voetbalpersoonlijkheid: www.fitch.nl/oranje.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Financial Fair Play schiet tekort
 Vijf teambuilding-tips uit de sportwereld
 Tien tips om te scoren met sport
 Drie regels voor het managen van teamtalent
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Innovaties in de houthandel: welke nieuwe technologieën en trends zijn er in de houtindustrie en wat betekenen ze voor bedrijven?
Zakelijk financial leasen om verschillende redenen interessant
Softwareontwikkeling goedkoper en in hogere versnelling met ontwikkeling door ’leken’
reacties
Hoe kunnen banken en financiële instellingen reageren op COVID-19? (2) 
Mannen en vrouwen reageren verschillend op stress (1) 
De beste banen van Nederland voor 2023 vind je in de financiële sector en ICT (1) 
Kleine consultancybedrijven niet opgewassen tegen digitale slagkracht grote spelers  (1) 
Nederlander shopt evenveel of meer online in 2023 (2) 
Gestreste Nederlander flink aan de koffie (4) 
25 procent jongeren werkt buiten kantoortijd om niet gestoord te worden  (1) 
top10