zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander vindt vakantie welverdiend

16 juni 2014 - Het leven is niet vol te houden zonder vakantie, vindt een op de twee Nederlanders. Een vakantie in het vooruitzicht houdt ze op de been (47 procent). Ruim een op de drie dagdroomt zelfs dagelijks over de ophanden zijnde vakantie. Is het zover, dan vindt 77 procent de vakantie welverdiend.

Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 1100 Nederlanders in opdracht van Karvan Cévitam. Maar met een scheutje fantasie kunt u ook op een doodgewone werkdag in een vakantiestemming komen. Menno van der Vlist, External Communications Manager: "Mensen zijn echt toe aan de zomer. Niets zo fijn als dat onbezonnen vakantiegevoel dat we het liefst het hele jaar vasthouden. Af en toe onbezorgd genieten is gewoon nodig!"



Nog drie nachtjes slapen
Vakantie blijkt hard nodig om in de relax-modus te komen. 68 procent ervaart stress en 38 procent stelt zelfs vaak te maken te hebben met stressvolle situaties. Een op de twee Nederlanders kan dan ook op vakantie veel beter ontspannen dan tijdens het dagelijkse leven. Voor een op de vijf lukt ontspannen zelfs alleen echt in vakantietijd. Niet verwonderlijk dat ruim ewen op de drie het wel ziet zitten om 365 dagen per jaar vakantie te vieren. Dagdromen biedt soelaas voor wie dit geen reële optie is. Voorpret is bijna net zo leuk als de vakantie zelf, meent 45 procent, en fantaseren over vakantie is op zich al een moment van ontspanning. Een op de vijf Nederlanders telt letterlijk af; als kleine kinderen vinken zij het aantal nachtjes slapen af tot vertrek.

Vakantie is vakantie
Een op de drie Nederlanders heeft de eerste dagen van de vakantie nodig om hun werk los te laten. Gelukkig laat de meerderheid zonder problemen het werk los bij het aanbreken van de vakantie. Een mogelijke reden voor deze 'instant' ontspannen houding: onze slechte bereikbaarheid. Ondanks alle smartphones en de overal beschikbare WiFi vertikken Nederlanders het om tijdens de vakantie te werken. Meer dan de helft is heel stellig: vakantie is vakantie. 62 procent noemt het onacceptabel om werk mee te nemen en 72 procent checkt geen werkmail tijdens vakantie. Een andere verklaring is het rotsvaste vertrouwen in onze collega's. Ruim driekwart vertrouwt op capabele waarnemende collega's als zij met vakantie zijn. Toch ervaart een derde extra stress in verband met overdracht en deadlines voor vertrek. Een vijfde is zelfs bang voor wat zij na de vakantie aantreffen, tegenover 46 procent die juist zin heeft om weer te beginnen.

Verrassingen zorgen voor afleiding
Nederlanders zien bij het vooruitzicht op vakantie er vooral naar uit hun wekker (43 procent), het binnen zijn (35 procent) en de stroom aan mail (22 procent) te missen. Toch is het belangrijk om ook in het dagelijkse leven te ontladen en te ontspannen. "Doe aan stress-delete," vertelt Carien Karsten, coach en auteur van boeken over stress. "Even naar buiten of een potje gamen om uw zinnen te verzetten." Een andere tip is om sleur te doorbreken. "Iedere keer dat u uzelf verrast komt dopamine vrij, een positief hormoon. Vervang eens uw kop koffie door iets nieuws, of vergader op een ongewone locatie."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Huiseigenaar steekt vakantiegeld in eigen huis
 Nederlander minste vrije dagen van West-Europa
 Werken tijdens vakantie voor velen onacceptabel
 Nederlanders na vakantie op zoek naar andere baan
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10