zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander minste vrije dagen van West-Europa

12 februari 2014 - Nederland heeft het minste feestdagen en wettelijk bepaalde vakantiedagen van West-Europa. Dit blijkt uit onderzoek van Mercer. Met twintig vrije dagen per jaar staat Nederland onderaan op de lijst. Finland staat bovenaan met een totaal van 39 vrije dagen. 

Nederland behoort tot één van de zeven West-Europese landen met het minst aantal wettelijke vakantiedagen, minimaal twintig per jaar. Het is gangbaar voor Nederlandse werkgevers om meer betaalde vakantiedagen te geven dan wettelijk is vastgelegd, namelijk tussen de 25 en 30 dagen per jaar. Naast de wettelijk bepaalde vakantiedagen heeft Nederland acht nationale feestdagen, het laagste aantal van West-Europa.



Luxemburgse 55-plus bankiers cashen vrije dagen
Binnen West-Europa zijn de verschillen tussen het aantal wettelijke vakantiedagen en feestdagen groot. Finnen hebben de meeste feestdagen (vijftien), gevolgd door Griekenland (twaalf) en Denemarken, Frankrijk, Zweden en Italië (elf). De meeste wettelijke vakantiedagen zijn te vinden in Groot-Brittannië (28), gevolgd door Finland, Zweden, Denemarken en Luxemburg met 25 dagen. In verschillende landen in West-Europa worden extra vakantiedagen toebedeeld op basis van senioriteit, leeftijd en/of plaats in de organisatie. Ook zijn er verschillen in het aantal feestdagen binnen een land, zo zijn er in Duitsland per deelstaat vastgestelde feestdagen waardoor het totaal aan Duitse feestdagen varieert van negen tot dertien. Antoni van Huissteden, Persvoorlichter bij Mercer: "In West-Europa is geen land hetzelfde als het gaat om feest- en vakantiedagen. Je hebt vaak te maken met verworven rechten en diep gewortelde culturele verschillen. Voor multinationals is het daarom een uitdaging een eenduidig pakket samen te stellen voor de gehele regio." Wie het maximale aantal wettelijke vakantie- en feestdagen wil opstrijken, moet bankier worden in Luxemburg en ouder zijn dan 55 jaar. In Luxemburg krijgt men boven de 55 jaar drie extra vakantiedagen en  in de financiële sector nog eens 8,5 dagen extra.

Vrije dagen inleveren door de crisis
Onlangs is bekend geworden dat een groot aantal ondernemingen loonoffers van hun medewerkers vraagt ten gevolge van de crisis. Iets soortgelijks kan ook gebeuren met vakantie- of feestdagen. Zo is in Portugal besloten om een viertal feestdagen tot 2018 te schrappen om zo hoofd te bieden aan de crisis. Toch moeten bedrijven zich niet meteen rijk rekenen volgens Van Huissteden: "Bedrijven die maar weinig vrije dagen geven, moeten er niet gek van opkijken dat hun werknemers vaker ziek zijn en minder productief. Het voorzien in voldoende vakantiedagen zorgt voor een gezonde onderbreking van de dagelijkse routine en is de sleutel tot een gezonde cultuur op de werkvloer."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemer investeert graag in werkgerelateerde opleiding
 Nederlander heeft minder vrij dan gemiddelde Europeaan
 Generatie Y werkt liever niet fulltime
 Vijf tips om toch op vakantie te durven
 
 
reacties
 
Richard de Wit  |   | 
12-02-2014
 | 
09:11 uur
Nederlanders zijn gewoon een stel individuele angsthazen. Stel je voor, een eigen mening? Daarbij creëren we al jaren lang onze ondergang door het gepruts en overal bang voor zijn. De klap zal straks heel hard aankomen en nederland daalt snel af tot een level van ver onder de 2. Hoe achterlijk kan je zijn de btw te verhogen naar 21%. Het minst aantal vrije dagen en de angst voor ontslag. Slap leiding geven, slap management, en jezelf overal slap achter verschuilen. Dat is nederland anno 2014. Dat konden we ook al zo goed in de 30er jaren. Neutraal blijven want stel je voor.
Anja Lawera  |   | 
12-02-2014
 | 
10:37 uur
Gisteren is er in de media veel aandacht besteed aan de uitkomsten van dit onderzoek. Maar wat is nu eigenlijk de achtergrond van dit onderzoek. Waarom wilde Mercer een vergelijking maken over het aantal vrije dagen per land in Europa.
Dat blijkt nergens uit. In de conclusie durft vervolgens te stellen dat er een causaal verband is tussen het aantal vrije dagen en de productiviteit en verzuimpercentage. Een nogal boude veronderstelling temeer omdat er een wetswijziging heeft plaatsgevonden met als doel het stuwmeer aan vrije dagen dat Nederlandse werknemers creerden op te lossen

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10