zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werken tijdens vakantie voor velen onacceptabel

24 oktober 2013 - Tijdens de herfstvakantie zijn veel werknemers vrij. En dan bij voorkeur ook echt vrij, blijkt uit een poll van Monsterboard.nl. Want bijna de helft van de Nederlandse werknemers (48 procent) vindt het onacceptabel als gevraagd wordt te werken tijdens de vakantie. Nog eens 33 procent geeft aan dit liever niet te doen. In Duitsland ligt dit percentage veel hoger: 73 procent van de Duitse medewerkers geeft aan nooit te werken tijdens de vakantie.

In de Verenigde Staten zijn medewerkers veel vaker bereid tijdens de vakantie te werken, daar geeft 36 procent aan dit onacceptabel te vinden. Dit blijkt uit een internationale peiling van Monsterboard, waarbij in totaal 3.981 respondenten een poll op de website hebben ingevuld. Opvallend is dat regionale verschillen groot zijn. Slechts 35 procent van de Franse en 39 procent van de Engelse respondenten werkt nooit tijdens de vakantie, tegenover 73 procent van de Duitsers. In de Verenigde Staten is de bereidheid om aan het werk te zijn tijdens de vakantie veel hoger: 64 procent vindt het acceptabel om vaak of soms te werken in de vrije periode. In Nederland is dit percentage 28 procent.



Verbinding met het werk
"Een flinke groep Nederlandse werknemers heeft het gevoel dat het belangrijk is om in verbinding met het werk te staan tijdens de vakantie. Dat is begrijpelijk, maar niet altijd verstandig," stelt Ron Katzenbauer, online carrièrecoach van Monsterboard.nl. "Vakantie is juist bedoeld om wat afstand te nemen van de zakelijke beslommeringen en opnieuw op te laden voor wat komen gaat. Juist die afstand geeft een nieuw perspectief op zaken en brengt nieuwe energie. Om gezond te functioneren op de lange termijn, is het verstandig om tijdens de vakantie het werk echt uit te schakelen."

Tips om toch uit te rusten
Door de toegenomen connectiviteit voelen veel medewerkers zich enigszins verplicht om af en toe in te loggen tijdens de vrije dagen. Carrièrecoach Katzenbauer heeft een aantal tips voor deze medewerkers. "Zoek allereerst uit wat het beleid is in de onderneming waar je werkt. Het is goed te weten of hier afspraken over zijn gemaakt. Bepaal vervolgens uw grens en deel die in een open gesprek met uw werkgever. Dit is niet gemakkelijk, maar in de praktijk blijkt dat veel werkgevers hier begrip voor hebben. En ten slotte is het belangrijk om uw neiging om toch in te loggen te onderdrukken. Doe wat u belooft, dat schept helderheid voor alle partijen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Smartphone veel gestolen of kwijt deze zomer
 Gemotiveerd aan de slag na de vakantie?
 Nederlanders na vakantie op zoek naar andere baan
 Medewerker blijft bereikbaar tijdens vakantie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10