zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bijna helft Nederlanders gaat onvoorbereid met pensioen

7 mei 2014 - Van de Nederlanders tussen de 60 en 70 zegt 49 procent zich niet voor te bereiden op het aanstaande pensioen. Ze hebben nog geen concrete plannen voor activiteiten of zijn niet bezig met de financiële gevolgen.

Dit blijkt uit onderzoek van blooming trainingsbureau onder 700 Nederlanders in de leeftijd van 60 tot 70 jaar, uitgevoerd door onderzoeksbureau Multiscope. Ruim een op de drie respondenten denkt gelukkiger te worden wanneer ze met pensioen gaan.



Nieuwe levensfase
Met het pensioen breekt voor werkende Nederlanders een nieuwe levensfase aan. Toch is dit voor een groot deel van de bijna pensioengerechtigden geen reden om zich hierop voor te bereiden. Willy Dekker van blooming: "Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders die richting hun pensioen gaan er enorm naar uit kijken en zelfs gelukkiger denken te worden. Toch bereiden zij zich amper voor op het aanstaande pensioen en de veranderingen die dit met zich mee brengt. Omdat de verwachtingen vaak niet in lijn zijn met de werkelijkheid, is het verstandig u wel voor te bereiden. Een lege agenda, continue gezelschap van uw partner of omgaan met een nieuwe financiële situatie, kan gemengde gevoelens teweegbrengen of zelfs zorgen voor depressies." De respondenten die aangeven zich wel voor te bereiden, doen dit onder meer door het werk langzaam af te bouwen of de financiële zaken onder de loep te nemen.

Plannen invulling pensioen
Het bespreken van de plannen na het pensioen met naasten gebeurt weinig; negentien procent doet dit regelmatig, 44 procent helemaal niet.  "Juist het uitspreken van plannen en verwachtingen met partner of bijvoorbeeld kinderen kan voorkomen dat u in een zwart gat terecht komt en u van al die plannen niks uitvoert. Ineens veel vrije tijd hebben, kan namelijk een valkuil zijn," aldus Dekker. De respondenten maken zich vooral zorgen over financiën en het missen van werk en collega’s. Ze kijken het meeste uit naar de vrijheid om zelf de dagen in te vullen (57 procent) en geen werkdruk meer te ervaren (dertien procent). Eenmaal daadwerkelijk met pensioen, is er meer tijd voor hobby’s en andere leuke dingen. Hieronder de top vijf van activiteiten die bijna pensioengerechtigden het liefst gaan ondernemen:
1. Reizen
2. Vrijwilligerswerk doen
3. Culturele uitstapjes maken
4. Fietsen
5. Creatieve dingen doen

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kwart Nederlandse bijna-pensionado’s krijgt geen afscheid van werkgever
 Nederlandse pensioensysteem behoort nog steeds tot de beste ter wereld
 Werkende 65-plusser extreem betrokken en bevlogen
 Pensioenopbouw voor iedereen noodzakelijk
 
 
reacties
 
S.Th.  |   | 
14-05-2014
 | 
01:55 uur
werknemers moeten geruime tijd voor hun pensioengerechtigde leeftijd de nodige afwisseling in hun leven van elke dag opbouwen.natuulijk is begeleiding van degenen die straks met pensioen gaan, een goede zaak. desondanks lijkt het bij veel werknemers vaak erop alsof zij'plotseling' de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, en daarmee geen raad weten. mensen verzuchten te gauw dat zij'oud' geworden zijn en niet meer meetellen in de maatschappij. dit laatste vooral wordt veel ouderen fataal zij gaan eraan kapot. wij zijn net zo oud als wij ons voelen. dat bepaalt veel in het leven op de 'oude' dag. verstandig oud worden is daarom geen goed advies. verstandig jong blijven is het devies.In Suriname, waar ik woonachtig ben, is de zonnehitte vaak verzengend, het lichaam heeft het dan niet gemakkelijk, doch door jong te blijven voelen en denken verkoelt alles wel weer. oud of jong voelen is een keuze. ook voor zij die niet meer in loondienst zijn.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10