zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemer vindt niet dat werkgever bij hem past

3 april 2014 - Slechts zestien procent van de mensen vindt dat het bedrijf waarvoor hij werkt bij hem past en aansluit bij zijn levensstijl. Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek onder meer dan 7.000 medewerkers van grote bedrijven in tien landen, dat in opdracht van Steelcase is uitgevoerd.

Dit schrikbarend lage percentage is voor een groot deel terug te voeren op de werkomgeving die naar het oordeel van de respondenten te wensen overlaat.



Perceptie en levensstijl
Uit het onderzoek blijkt een sterk verband tussen iemands perceptie van zijn werkomgeving en werkplek en de mate waarin hij zijn werkgever bij hem en zijn levensstijl vindt passen. Van de kenniswerkers wereldwijd is 41 procent niet of niet erg tevreden met zijn werkomgeving. 68 procent van de mensen die zegt niet tevreden te zijn met zijn werkomgeving, geeft als belangrijke reden hiervoor dat ze niet mobiel en uitsluitend binnen de muren van het kantoor kunnen werken. Het moeten werken in een open kantooromgeving wordt door 35 procent van de mensen die ontevreden zijn, genoemd.

De feiten over mobiel werken       
Dat het niet uitsluitend een perceptiekwestie is, blijkt wel uit de volgende cijfers die de feitelijke situatie aangaande mobiel werken representeren:
•         62 procent van de kenniswerkers wereldwijd werkt enkel en alleen binnen de muren van hun kantoor en dus nooit ergens anders;
•         Bij de overheid wordt het minst buiten de muren van het kantoor gewerkt, binnen de IT-sector het meest;
•         Nederland zit onder het gemiddelde wat betreft mobiel werken, met 35 procent van de respondenten die aangeeft een of meerdere dagen per week op een andere plek dan kantoor te werken;
•         79 procent van de kenniswerkers wereldwijd werkt op kantoor aan een eigen, vaste werkplek;
•         Slecht 36 procent van de mensen wereldwijd heeft de beschikking over mobiele devices.

Gevolgen van beperkt mobiel werken
De gevoelens van ontevredenheid met betrekking tot de werkomgeving hebben te maken met het feit dat kenniswerkers weinig zeggenschap hebben als het gaat om waar en hoe ze willen werken. Veel kenniswerkers mogen niet zelf kiezen of ze op kantoor of in een andere omgeving willen werken. En als ze op kantoor werken, hebben ze vaak niet de mogelijkheid een werkplek te kiezen die aansluit bij hun gemoedstoestand en de taken die ze moeten uitvoeren. Het ongenoegen over niet optimale werkomstandigheden leidt in hoge mate tot concentratieverlies (bij 83 procent van de mensen die ontevreden zijn) en gevoelens van stress (bij 84 procent van de mensen die ontevreden zijn). Wanneer het welzijn van mensen op de werkvloer te wensen overlaat en zij het gevoel hebben dat hun werkgever en werkplek niet bij hen passen, heeft dit ook een negatieve uitwerking op de productiviteit, creativiteit en samenwerking van mensen.

Goede werkomgeving
Parallel met dit onderzoek heeft Steelcase zelf nog een kwalitatieve studie verricht naar waar een goede werkomgeving vandaag de dag aan moet voldoen. Bij de moderne kenniswerker en dus bij een goede werkomgeving draait het om de begrippen Optimisme, Mindfulness, Authenticiteit, Verbondenheid, Betekenis en Vitaliteit.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bewaak de betrokkenheid bij werken op afstand
 Humor en alledaagse conversatie cruciaal voor band op de werkvloer
 Cloud-revolutie is onafwendbaar
 Niet aangepaste werkomgeving belemmert innovatie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10