zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Niet aangepaste werkomgeving belemmert innovatie

20 september 2013 - Steeds meer organisaties zetten in op innovatie om de concurrentiestrijd aan te gaan en te groeien. Hoewel het merendeel van de organisaties onderkent dat vernieuwing vaak ontstaat uit de creatieve samenwerking tussen mensen, wordt dit inzicht nauwelijks doorgevoerd in de wijze waarop de werkomgeving wordt ontworpen en ingericht.

Dit blijkt uit onderzoek van Steelcase en CoreNet Global naar hoe organisaties in de praktijk invulling geven aan innovatie.McKinsey duidt het belang van innovatie als volgt: ‘Het innovatievermogen van een organisatie is de belangrijkste motor  voor het groeipotentieel, de prestatiecurve en de omzetverwachting van een organisatie.’ Het overgrote deel van de respondenten uit een onderzoek van Steelcase en CoreNet Global onderschrijft dit, getuige het feit dat 90 procent van de respondenten vindt dat innovatie de enige manier voor hun organisatie is om groei op de lange termijn te bewerkstelligen. Slechts tien procent van de respondenten is van mening dat innovatie niet of nauwelijks van belang is voor hun organisatie.



Innovatie is een teamsport
Uit het onderzoek ontstaat het inzicht dat creatieve samenwerking tussen mensen met een verschillende expertise, ervaring en achtergrond de belangrijkste bron van vernieuwing is. Het merendeel van de organisaties onderkent dat mensen niet alleen individueel werk moeten verrichten, maar tevens in kleine groepen fysiek of virtueel bij elkaar gebracht moeten worden, om de complexiteit te kunnen overzien, om de uitdaging vanuit verschillende invalshoeken te bekijken en om elkaar stapsgewijs verder te helpen in het denkproces. De wijze waarop organisaties invulling aan dit inzicht geven, verschilt. Afhankelijk van de relatie van vernieuwers met de rest van de organisatie, de beschikbare resources, de mate waarin bedrijfsprocessen vaststaan en de diepgang en het bereik van de aanwezige expertise binnen de organisatie is het vermogen om te innoveren meer of minder gecentraliseerd. Op deze manier zijn acht innovatiemodellen te onderscheiden.

De fysieke werkomgeving en innovatie
Het is alom bekend dat de fysieke omgeving de gedragingen van mensen beïnvloedt. De werkomgeving geldt dan ook als een middel om mensen, processen, technologie en tools optimaal op elkaar aan te laten sluiten en op deze manier innovatie te faciliteren en te stimuleren. Het onderzoek van Steelcase wijst echter uit dat het grote belang dat organisaties aan innovatie toekennen en het besef hoe dit te bewerkstelligen, niet terugkomt in de werkomgeving van veel organisaties. Bij 69 procent van de organisaties zijn wel één of enkele speciale ruimtes ingericht om het innovatieproces of groepen die werken aan innovatie te faciliteren, maar tegelijkertijd is slechts 35 procent van het totale kantooroppervlakte geschikt voor groepswerk. De overige 65 procent van de werkomgeving is ontworpen en ingericht voor individuele taken.

Elk innovatiemodel zijn eigen werkomgeving
Iedere organisatie die wil inzetten op innovatie moet zorgen dat ze binnen het innovatiemodel dat de organisatie aanhangt, de randvoorwaarden schept waaronder creatieve denkers optimaal uit de verf komen en gezamenlijk het beste presteren. Elk van de acht innovatiemodellen vraagt dan ook om een andere werkomgeving, met eigen kenmerken en specifieke technologische faciliteiten die het efficiënt delen van kennis mogelijk maken. Annemieke Garskamp, Applied Research Consultant bij Steelcase: "Het kantoor moet een plek worden waar specialisten van verschillende disciplines in een sfeer van vertrouwen sociaal kunnen samenwerken. Om daadwerkelijk tot vernieuwing te komen moet de werkomgeving een 'samenwerkomgeving' worden die het innovatiemodel van een organisatie ondersteunt."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Kantoorlawaai moet prijskaartje krijgen'
 De nieuwe werkomgeving: van kostenpost naar strategische investering
 Nederland loopt achter met mobiele werkplekken
 Werkomgeving moet samenwerken ondersteunen
 
 
reacties
 
NumoQuest®  |   | 
20-09-2013
 | 
09:42 uur
Het moet mij een tikkeltje van het hart dat de correlatie werkplek, althans kwaliteit van..., en innovatie werkelijk met elkaar te maken hebben.

Innovatie komt namelijk van mensen met bezieling, visie, een inval/idee en mensen die continue persoonlijke of zakelijke grenzen verleggen. Deze mensen stappen eenvoudiger buiten de 'gevestigde kaders' en zoeken wegen en manieren hun idee, visie, meer en meer vorm te geven.

Daar is de kwaliteit van de organisatie of werkplek volkomen ongeschikt aan. Sterker, een idee, ingeving, inval, impuls komt op elk gelegen moment, op elke plek denkbaar. Alles valt of staat dat men gehoor en opvolging daar aan.

Men kan hier omheen natuurlijk wel weer een commercieel kadertje bedenken maar dan word dit hier weer een salesverhaal.
Veerle De Clerck  |   | 
20-09-2013
 | 
10:51 uur
Uiteraard kunnen goede ideeën overal en op elk moment ontstaan, maar om tot echte innovaties te komen, moet een heel proces opgestart en gestuurd worden en daar kan de fysieke ruimte en de middelen die mensen ter beschikking krijgen wél het verschil maken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10