zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

CAO's beperken kansen op de arbeidsmarkt

12 februari 2014 - Veel CAO's beperken ten onrechte de kansen op werk voor uitzendkrachten. Dat blijkt uit een afgelopen vrijdag gepubliceerd onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De beperking is in strijd met de Europese uitzendrichtlijn en schadelijk voor een gezonde arbeidsmarkt met zoveel mogelijk kansen voor iedereen op werk.

De ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) hoopt dat CAO-partijen gehoor geven aan de oproep van de Stichting van de Arbeid tot heroverweging van beperkende bepalingen. Als dat wederom niet tot resultaten leidt, is het aan de minister om maatregelen te nemen, aldus de uitzendkoepel.



Beperkende omstandigheden
In zeker een kwart van de 750 in Nederland afgesloten CAO's die bedrijven (inleners) in Nederland hanteren, worden beperkingen aan de inzet van uitzendkrachten gesteld. Uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken blijkt dat in twaalf procent van de CAO's beperkingen worden gesteld aan het aantal in te zetten uitzendkrachten en/of de duur van de uitzendperiode. In 25 procent is sprake van beperkende omstandigheden waaronder uitzendkrachten mogen worden aangetrokken (bijvoorbeeld alleen bij piekmomenten en ziekte en geen andere legitieme redenen).

Europese uitzendrichtlijn
De Europese uitzendrichtlijn uit 2008 verplicht lidstaten om belemmeringen voor uitzendwerk weg te nemen. De Nederlandse Staat heeft het wegnemen van beperkingen in (inleen-)CAO's aan de CAO-partijen overgelaten. Ondanks diverse oproepen van de Stichting van de Arbeid is er in de afgelopen jaren echter nauwelijks iets gebeurd aan de beperkingen.

Kans op werk
De ABU is van mening dat het beperken van uitzendwerk in CAO's niet alleen in strijd is met de regelgeving, maar vooral nadelig voor deelname aan de arbeidsmarkt waarbij uitzenden een belangrijke rol vervult. Ruim een derde van de mensen die uit de WW weer aan het werk komen, doet dat via een uitzendbureau (in sommige delen van het land is dat zelfs 50 procent). Dat geeft aan dat het uitzenden mensen kansen geeft op werk van waaruit men weer verder kan doorstromen op de arbeidsmarkt.

Oproep aan minister
De ABU vindt dat er nu snel een einde moet komen aan de beperkende bepalingen in CAO's. Jurriën Koops (directeur ABU): "We staan aan het begin van een nieuw seizoen van CAO-onderhandelingen, dus een goed moment om de beperkingen te heroverwegen en af te schaffen." Als de CAO-partijen wederom niet reageren op het appèl van de Stichting van de Arbeid, dan roept de brancheorganisatie minister Asscher op de beperkingen weg te nemen, via de wet of via het weigeren van algemeenverbindendverklaringen van deze CAO-bepalingen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Cao-lonen in 2014 met 1,5 procent omhoog
 Werkgever vult lagere pensioenpremie nauwelijks aan
 Loonstijging dichter bij inflatie
 CNV: In 2014 hoge loonvraag daar waar mogelijk
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10